Vekil Gurur, Rize’de “2023’e Akilane Kent Buluşmaları”nda konuştu Açıklaması

Mekân, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Gaye Gurur, Türkiye’üstelik sürdürülen kentsel tahavvül çalışmaları ait, “Şu anne kadar 3.2 milyon konutun dönüşümünü tamamladık. Halihazırda 250 bin konutumuzun dönüşümü 81 ilimizde bitmeme ediyor.” dedi.

Kültür Park’ta planlı “2023’e Doğru Şehir Buluşmaları” programına katılan Nazır Çalım, Rize’de zaman içre birçok program gerçekleştireceklerini belirtti.

12 Kasım Düzce depreminin üzerinden 23 yıl geçtiğini anımsatan Gurur, depremlerde ve afetlerde mevt edenlere Allah’tan rahmet, yaralılara onma temennisinde bulundu.

Çekicilik, Türkiye’bile şehirlerin ve insanların geleceğinin önünde bir zelzele gerçeği olduğuna dikkati çekerek, son 100 yılda yaşanan depremlerde 80 bin kişinin hayatını kaybettiğini tabir etti.

Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan marifetiyle başlatılan ve Türkiye’nin sunma balaban kentçilik hareketi olan Kentsel Transformasyon Seferberliği ile 81 ilin tamamında afetlere cebin riziko taşıyan parçalanmamış binaları yenilediklerine değinen Gurur, şöyle konuştu:

“Dönüşümün ayrımsız benzerini Rize’bile yapıyoruz. Rize sarsıntı bölgesi değil amma maalesef gayrisıhhi konutlarımızın olduğu tıpkı kent. Dolgu yapılmak vasıtasıyla işlenmiş binalar maharet ve berklik açısından yönetmeliklerimize makul değil. Tahavvül sürecini hep alay malay daim olmak zorundayız. Şu anne kadar 3,2 milyon konutun dönüşümünü tamamladık. Halihazırda 250 bin konutumuzun dönüşümü 81 ilimizde devam ediyor. Yeniden bugüne büyüklüğünde tek ülkenin üstesinden gelemeyeceği sakat, mütekait, şehit, gazi ailelerimize, cemi mikro gelirli vatandaşlarımıza sonuç yılda 1 milyon 170 bin çatı yaptık, konfirmasyon ettik.”

Marmara ve Düzce depreminden bilahare uygulamaya güzeşte yapı denetim sistemiyle 6,6 milyon familya ve aksiyon yerinin denetimini tamamladıklarını nâkil Gelgel, sonunda 24 milyon vatandaşın depreme dayanabilen konutlarda yaşamasını sağladıklarını söyledi.

“Türkiye Yüzyılı”nda hedefleri olduğuna belen eden Kurum, “2035 yılına büyüklüğünde parçalanmamış Türkiye’de hareket dönüşümüne girmemiş hiç aynı düz tezyit etmek istemiyoruz ve bu çerçevede 81 ilimizde belediyelerimiz, milletvekillerimiz, vatandaşımız ile birlikte bu tahavvül sürecini yürüteceğiz. Bunu alay malay milletimizle başaracağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu uyanıklık çerçevesinde bu adımlarımızı atacağız.” ifadelerini kullandı.

AFAD’ın Türkiye genelinde bugün saat 18.57’dahi “Çök-Üçkâğıt-Tutun” tatbikatı gerçekleştireceğini anımsatan Çalım, kendilerinin da tatbikata Rize’dahi katılacaklarını vurguladı.

-“Nazik işlerimizi karalamaya kalkanları üstelik görüyoruz”

Türkiye’nin yüz yılda üretilecek işleri 20 yılda Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde yaptığına dikkati çeken Alım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sırada ülkemizin haddinden fazla henüz ileriye transfer hedefimiz var. Büyüklerimiz, ‘gayesiz âdem nasipsiz kalır’ diyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde “Türkiye Yüzyılı” vizyonumuz ile lider ülkeler beyninde girmek, bundan ahir geleceğimizi bırakacağımız çocuklarımıza evlatlarımıza müreffeh benzeri Türkiye artırmak üzere çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tığ bakım üretirken, yapıt üretirken, muvaffakiyet hikayeleri yazarken maatteessüf alacak üretenleri birlikte balaban işlerimizi karalamaya kalkanları bile bilcümle gelişigüzel görüyor, tanık oluyoruz. Beceriksizlikle, iş bilmezlikle, liyakatsizlikle şehirlerimizin birikimlerini heba ettiklerini görüyoruz. ‘Engelleniyoruz’ siyaseti yapıyorlar. Emniyetli olun hiçbir işlerine bariyer vurmuyoruz, bariyer olmuyoruz. Bizden hangi rica ediyorlarsa hep vatandaşımızın, milletimizin lehine talepleri gerçekleştirdik, gerçekleştirmeye bitmeme edeceğiz. Kimseyi ötekileştirmedik ve herkese aguş açtık ve 81 şehrimizde, 85 milyon vatandaşımız ile birlikte yürümeye, milletimize hizmet etmeye, şehirlerimize yayın kazandırmaya Allah’ın izni milletimizin duaları ile bitmeme edeceğiz.”

Çağ açan toplumsal hamlelerle, AK Tümen’nin iz sancağını en üst seviyeye çıkaracaklarına bel eden Hava, “Bunu teşkilatımız ve vatandaşımız ile birlikte yapacağız. Bu domuzuna şehirden, bu sunturlu beldeden intişar, birlik ülkeye derman ergin sav liderimiz sayın Cumhurbaşkanımız, genel başkanımızı Cumhur İttifakımızı 2023 yılında yeniden başkan yapacağız ve “Türkiye Yüzyılı” hikayesini bilcümle gelişigüzel başlatacağız.” diye niteleyerek konuştu.

Rize’üstelik yapımı bitmeme eden projeler

Rize’ye milyarlarca teklik sayısız ürün kazandırdıklarını tamlayan Gurur, bir yandan ulus bahçesi projeleri ile kentin güzelliğine gösteriş kattıklarını, gayrı yandan doğal alanlardaki dokuyu esirgeme altına alarak gelecek nesillere bildirme domuzuna şekilde ulaştırmaya hız gösterdiklerini ifade etti.

Kurum, Rize’birlikte gelecek nesillere bırakıt bırakacak, vatandaşların çağ alabileceği 3 eskimemiş kavim bahçesi kurduklarını hatırlatarak, şunları söyledi:

“Şehrimize büyüklüğü 391 bin metrekare olan 3 ulus bahçesi kazandırıyoruz. Güneysu Ulus Bahçemizin yapımına devam ediyoruz. İnşallah, mart 2023’te vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. İyidere Budun Bahçemizde bile çalışmalarımızı bilcümle hızımızla sürdürüyoruz. Rize Kalıp’deki millet bahçemizin bile proje çalışmalarına devam ediyoruz. Boşluk kocaoğlan içerisinde ihalesini yapacağız ve 2023 yılında Rize’nin sahilini derrace ve reviş yollarıyla, budun kıraathaneleriyle, botanik alanlarıyla, tür kök bitki ve ağaç türleriyle, piknik ve tatil alanlarıyla Rize’mize kazandıracağız.”

Rize’bile TOKİ eliyle yatırımların devam ettiğini vurgulayan Kurum, “Bugüne büyüklüğünde yatırım bedeli 3,2 milyar liralık olan 2 bin 903 hane ile bu arada 79 dükkan ve onlarca toplumsal teçhizat alanını yaptık teyit ettik. Rize’üstelik güncel envestisman değeri 5 milyar lira olan bin 965 basamak, 404 büro, 240 dükkan, karye evleri, öz çekicilik evleri, kavim bahçelerimiz, cami, otopark ve termal yapılış ile konaklama birimlerinin yapımına bitmeme ediyoruz.” dedi.

Çalım, Rize genelinde evvelce meydana gelen baskın felaketlerinin da yaralarını sarmaya bitmeme ettiklerine değinerek, “Tamlık afetzede kardeşlerimize karye evlerini yapıyoruz. Bu evlerimizi üstelik şubat 2023’te vatandaşlarımıza tasdik edeceğiz. Çayeli Büyükköy’birlikte 60, Tarz Muradiye’üstelik 40 girmek için 100 kıyamet konutumuzun yapımına devam ediyoruz. Vatandaşlarımıza söz verdiğimiz şekilde önümüzdeki sene bitireceğiz.” ifadelerini kullandı.

-“Altılı Ganyan masa bunları manzara etse bu projeleri yapamaz”

Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Cumhuriyet tarihinin sunu nazik içtimai basamak projesi olan “İlk Evim, İlk İş Yerim”e başladıklarını nâkil Çalım, milletin hangi ant ihtiyacı olursa orada olduklarını söyledi.

Projenin, Cumhur Reisi Erdoğan’ın ortaya koyduğu uyanıklık çerçevesinde gerçekleştirildiğine dikkati calip Hava, şunları kaydetti:

“İşçi, zihayat, hanım kardeşlerimize kontenjanlar fethetmek suretiyle icar öder üzere, antrparantez kiranın de altında şartlarda sülale sahibi olacakları projemizi başlattık. Biz projemizi açıklar açıklamaz mesai arkadaşlarımızla, mimar mühendis kardeşlerimizle iri ayrımsız cansiparane çalıştık. 40 ahit kadar güdük bir sürede 17 ilde 5 bin 615 konutumuzun temelini attık. Yani altılı masa bunları hayalet etse bu projeleri yapamaz. Tığ önce temellerimizi sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle attık. 7 Teşrinisani’üstelik Ardahan ve Şırnak’ta önceki ad çekme çekimlerimizi yaptık. İnşallah bilcümle ad çekme çekimlerimizi mart 2023’e büyüklüğünde tamamlayacağız ve küçümseme verdiğimiz şekilde konutlarımızı 2 yıl ortamında tamamlayacağız.”

Rize’dahi 3 projede bin 100 hane inşa edileceğini nâkil Çalım, “Güneysu’de 350, Gestalt’üstelik 673 ve Biçim Kendirli’de 77 basamak yapacağız. Bunun yanı sıra yine 300 konutluk imarlı arsamızı vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Belirlediğimiz çekim çerçevesinde yapabilecek. Başvurular 15 Son Teşrin’a kadar devam ediyor.” dedi.

Kurada ismi çıkmayan vatandaşlara da değinen Hava, 2023-2028 yıllarına ilişik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan vasıtasıyla konulan bire bir tasavvur olduğunu, bu çerçevede çalışmalarına bitmeme edeceklerini vurguladı.

Rize’birlikte tarihi birikimini geleceğe taşımak yerine büyüklüğü kısaca 1 milyon metrekare olan 11 alanda kentsel tahavvül çalışmalarına bitmeme ettiklerini hatırlatan Gelgel, şöyle bitmeme etti:

“Format’deki Çarşı ve Piriçelebi Mahallesinde, Taşlıdere’üstelik, Yağlıtaş’ta, Salarha’dahi, Reşadiye’bile, Tophane’de, Ortaköy’bile, Kaplıca’birlikte, Hemşin ve Çamlıhemşin’üstelik dönüşüm faaliyetlerimiz tüm hızıyla bitmeme ediyor. Yağlıtaş’ta 400 bölük rezerv alanımız var. Bu rezerv konutları dahi site içinde sıkışmış batma riski bulunan binalardaki vatandaşlarımıza öneri edeceğiz. Konutlarımız bitmek amacıyla. Hane bedellerini bakir alacakları konut bedellerinden düşmek kanalıyla, ayrımlı tutar varsa 15-20 yıla duyurmak yoluyla Rize’nin merkezini koruyama bitmeme edeceğiz.”

Çekicilik, Taşlıdere Mahallesinde 133 bölük, 21 dükkanın bu yıl sonuna kadar bitirileceğini, Tophane Mahallesinde 107 basamak, 46 dükkan ve caminin ise yapımına bitmeme edildiğini kaydetti.

Yağlıtaş Mahallesinde birinci etapta 465 konutun, 4 işyeri ve caminin yapımını sürdürdüklerini ve ati yıl zarfında doğrulama edileceğini tamlayan Kurum, şunları söyledi:

“Esasen Çarşı Mahallemizde 404 şube ve 133 dükkanın yapımına devam ediyoruz. İnşallah bu konutlarımızı birlikte 2023 yılında tasdik edeceğiz. İnşallah burada açtığımız koruidor ile gelişigüzel denizden alacağı nefes ile alay malay şehrin içi soluk düzlük bir düzlük haline gelecek. Buradaki esnafımız dirlik zarfında ara geçirecek. Salarha’de 465 ev ve 12 dükkanın yapımında ise sona geldik. Önümüzdeki günlerde doğruluk sahibi vatandaşlarımıza teyit edeceğiz. Tekrar Biçim’birlikte Hayrat Mahallesinde 283 konut, 14 dükkanın yapımında sona geldik. Bu konutlarımızı üstelik arz kısa sürede konfirmasyon edeceğiz. Güneysu’de 143 konutumuz var. Nisan 2023’te teslimlerini gerçekleştireceğiz. Bunun yanı sıra riskli bina kendisine belirleme edilen bin 419 basamak ve dükkanın dahi dönüşümünü sağladık. Kentsel dönüşüm kapsamında bugüne kadar 135 milyon teklik icar yardımı, proje uygulaması ve devletleştirme desteği sağladık.”

Rize’birlikte İller Bankası yoluyla atık sudan içmece suyuna ve kentçilik uygulamalarına kadar tıpkısı çokça alanda iş yaptıklarını nâkil Gurur, bugüne kadar parçalanmamış şehircilik uygulamaları amacıyla 2.6 bilyon liralık değerinde 176 projenin tamamlandığını anlatım etti.

Alım, Ayder Yaylası’nda sefer ve altyapının tamamının İller Bankası yardımıyla yenilediklerini, Ayder Yenileme ve Siper Projesi kapsamında TOKİ vasıtasıyla bun 917 araçlık ilişkin otoparkın yapımına bitmeme edildiğini ve bu yıl böylecene bitirileceğini anlatım etti.

Programa, DÜRÜST Parti Umumi Başbuğ Yardımcısı Dirimsel Yazıcı, SELIM Öğür MKYK Üyeleri Alperen Bir Numara, Hikmet Derece, Şevki Şar, Cüneyt Yüksel, Ahmet Bilal Kıymaz, SELIM Fırka Trabzon Milletvekilleri Adnan Günnar ve Ilkbahar Erkek, YANLIŞSIZ Parti Erzincan Milletvekilleri Süleyman Karaman ve Burhan Çakır, AK Öğür Gümüşhane Milletvekilleri Hacı Osman Akgül ve Dünya Pektaş, YANLIŞSIZ Parti Ordu Milletvekilleri Şenel Yediyıldız ve Takatli Gündoğdu, AK Fırka Giresun Milletvekilleri Sabri Öztürk ve Ölçü Işıklı birlikte katıldı.

Share: