Vocathlon: Mesleksel Adım Maratonu sona erdi

Kastamonu’de 10 ilden 22 takımın katılımıyla gerçekleştirilen Vocathlon: Mesleksel Etap Maratonu sona erdi.

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) vasıtasıyla Garp Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), Mutedil Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ile Milli Eğitim müdürlükleri hisse senedi birliğinde gerçekleştirilen Vocathlon: Mesleki Aşama Maratonu’na Kastamonu, Çankırı, Sinop, Zonguldak, Karabük, Bartın, Samsun, Amasya, Çorum ve Tokat’tan 132 öğrenci ve öğretmenin düz aldığı 22 bando katıldı.

Mesleksel itidalli tedrisat kurumlarında tahsil gören gençlerde girişimcilik kültürü ve yetkinliklerinin geliştirilmesini hedefleyen izlence, Kastamonu Yolkonak Deneyimsizlik Kampı’nda 3 periyot sürdü. Takımların projelerini anlattığı programda, takımlara TR81, TR82 ve TR83 bölgelerinden 19 mentor, gelişim fikri ihya çalışmalarında delalet etti.

Yapılan istimara sonucunda Çankırı Martir Erdem Öztürk Mesleksel ve Maharet Küçük Asya Lisesi’nden ‘Modüler pijama’ isimli iş fikri birinci olurken Zonguldak Mesleki ve Teknik Küçük Asya Lisesi’nden ‘Vrloskopi’ ikinci, Amasya Merzifon Mesleki ve Maharet Küçük Asya Lisesi’nden ‘Elektrikli yükleme çevirici istasyonu’ ise üçüncü oldu.

Sanayi ve Uygulayım Bilimi Bakanlığı Kalkınma Ajansları Koordinasyon Dairesi Başkanı Sürgün Alsaç, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2019 yılından itibaren “geleceğim mesleğim” sloganıyla mesleki eğitime destek verdiklerini belirtti.

Vocathlon’un mesleki eğitim temasının pir bir çıktısı olduğunu dile getiren Alsaç, şunları söyledi:

“Mesleki eğitimdeki gençlerimizin girişimcilik ile ilgili fikirlerine yüreklendirmek, onlara atılganlık isnat etmek, evvel fikirlerine fert suyu aşılamak için tıpkı konkur düzenledik. Bu yarışmamız sonuç 4 yıldır devam ediyor amma bu sene katılımımız çokça güçlüydü. Takkadak KUZKA bölgesinden değil, BAKKA ve OKA bölgesinden birlikte öğrencilerimiz buraya geldi. Hele yarışan öğrenci sayımız çokça fazlaydı. 10 ilden mevrut 22 takımdan oluşan 110 öğrencimizin fikirlerini burada dinledik. Bu yılki faziletkâr paydaşlık bizleri henüz bile cesaretlendirdi. Önümüzdeki sene tığ elan çok bölgemizi ve şehrimizi bu çalışmaya karışma edeceğiz. Elan fazla meslek liseli öğrencimizin bu yarışmada fikirleriyle bizlerle buluşmasını sağlayarak onları cesaretlendirecek ve onların fikirlerini ticarileştirecek çalışmaya sarkıtmak için hız edeceğiz.”

KUZKA Umumi Sekreteri Serkan Gailesiz ise Vocathlon: Mesleksel Etap Maratonunun öğrencilere sağladığı faydalardan meze etti.

Öğrencilerin kısıtlanmış zamanda değerli iş fikirleri geliştirdiğini anlatan Gailesiz, “Bu birlikte esasta gençlerimize güveni aşılayan bir program. Adi özgüvenleri ve motivasyonları yükseliyor. Ülkemizdeki gelişmelerle gelişigüzel onlar bile gelecekte tıpkı husus üretebileceklerine ve ek derece oluşturabileceklerine inanıyorlar. Bugün eğitimden sağlığa, askeri teknolojiden orman yangınlarına kadar bir nice konuda bizlere düşünüm sunuyorlar. Gelmek oluyor ki meslek liseli öğrencilerimiz işin yazılım kısmını de tesisat kısmını bile biliyor.” dedi.

BAKKA Umumi Sekreteri Lutfi Altunsu dahi girişimciliğin önemine değindi.

Girişimciliğini imar etmek amacıyla çabalama içerisinde olduklarını anlatım fail Altunsu, “Bunların içerisinde yer mefret ilke zahir yenilikçi, girişimci gelişim fikirlerine sahip gençleri katmak. Bu projelerin içerisinde de kıtipiyoz hayata geçirebilecek durumdaki müteşebbis iş fikirlerini de yatırımcılar evet de iş insanları gibi finansal kaynaklar ile buluşturarak gençlerimizi girişimci yerine hazırlamamız gerekiyor. Kalkınma ajanslarımızın birçoğu buna müteveccih işler yürütüyor.” diyerek konuştu.

Yaptıkları proje ile birinci olan Çankırı Martir Yiğitlik Öztürk Mesleksel ve Beceri Anadolu Lisesi öğrencisi Rümeysa Deniz Kazı ise züğürt bakımına müteveccih ayrımsız proje yaptıklarını belirtti.

Modüler pijama projesi hazırladıklarını anımsatan Deniz Kazı, “Vocathlon bana, önce ilk tıpkısı gelişim kuracaksam hangi yapmam gerektiğini öğretti. İşi kurduktan bilahare nerelere gitmem, hangi yapmam ve elbette referans yapabileceğimi öğretti. Peşi Sıra insanlarla etkileşimi ve girişkenliği öğretti.” ifadelerini kullandı.

Share: