Yalova Araba İhtisas OSB’de 4’üncü fabrikanın temeli atıldı

Yüzlerce fabrikada on binlerce kişinin istihdamının sağlanacağı Yalova Makine Kombinasyon Endüstri Bölgesi’nde (OSB) 4’üncü fabrikanın temeli planlı törenle atıldı.

Tamamlandığında 320 fabrikanın canlılık göstereceği ve 25 bin kişinin istihdamının sağlanacağı Yalova Makine OSB’nin 1. kadem çalışmaları çerçevesinde dördüncü istihsal tesisinin temeli atıldı. Katışıksız Döküm ve Makine tesislerinin anne atma töreninde müzakere yapan OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir, eylül ayında Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) tersaneler ve milli proje TOGG’a birlikte hizmet verecek nitelikte test ve ölçümleme merkezinin temelini atacaklarını söyledi. Özdemir, Yalova Üniversitesi’nin araba, mekatronik ve uran mühendisliği bölümlerinden oluşan mühendislik fakülte kampüsünün temellerinin üstelik ilk teşrin ayında atılacağını atılacağını ifade etti. Uran bölgesinde fabrika topluluğu düz yazı etmediklerinin altını çizen Dayanım Özdemir şöyle konuştu:

“Biz burada üniversite, amme, uran iş birliği ekosistemini düz yazı ediyoruz. Anadolu 5.0 adını verdiğimiz mimari konseptimizi şevket büyüklerimiz çok beğendiler ama işimizin çok zor olduğunu de söylediler. Nazik ihtimalle başaramayacaksınız demişlerdi. Bugün itibariyle görüyoruz kim şu asıl büyüklüğünde kestirmece 20’ye mümasil uran kuruluşumuza izin vermiş durumdayız. Çokça şükür ki Anadolu 5.0 adını vermiş olduğumuz, Anadolu’nun sivil mimarisini endüstrideki yorumlanışı niteliğindeki bu mimaride ihtimal de dünyada bir tane benzeri örneğini burada nesir ediyoruz. Hem bedii amma bir o kadar birlikte yeşil binalar düz yazı ediyoruz burada. her bir tesisimiz toplumsal teçhizat alanlarımız dahi karışma değme üretimlik tesisi TSE yeşil yapı kriterleri ile mensur edilmekte. Bu anlamda inşallah hem Türkiye’da hem dünyada bir ilki iyicene, yeşil Yalova’mızda gerçekleştirmiş olacağız. O cam mekanlı, silikon cepheli, durgun, kimliksiz ve yeşil mutabakata muhalif yapılar namına burada hem kültürümüz yaşatan hem da yeşil binalarla mutlu çalışanların topluluğunu bilcümle gelişigüzel inşa etmiş olacağız.”

DÜRÜST Tümen Yalova Milletvekili Meliha Akyol ise iktidarı dönemlerinde zaman gelinen noktada Türkiye’nin her yerinin şantiye alanına döndüğünü ifade etti. Akyol, konuşu akse varken bile çalışmaların alelacele bitmeme ettiğine dikkati çekti.

AK Öğür Çankırı Milletvekili Sıhhatli Çivitcioğlu ise firma sahibi Hür Karakuş’un kız kardeşinin eş olması cihetiyle ana atma törenine katıldığını belirtti. Çivitcioğlu, Türkiye’nin 20 seneden beri eğitim bilimi, ulaşım, afiyet, hars ve ekonomik alanlarda çokça balaban kazanımlar elde ettiğini söyledi.

Katışıksız Döküm ve Araba Umumi Müdürü Bağımsız Milletvekili Karakuş ise teknolojik yatırımlar düzenlemek ve istihdamlarını tezyit etmek istediklerini belirterek, “24 almanak geçmişimizde 45’ten fazla ülkeye dış satım yaptık. Ürünlerimizin yüzde 95’ini ihraç etmekteyiz. Ar-ge yapıyoruz, tasarlıyoruz ve sürekli büyüyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri fabrikanın temeline önce betonu atan butona hep alay malay bastı. Asıl atma törenine Vali Yaşamış Erol, Yalova Belediye Başbuğ Vekili Nusret Karaalioğlu, Altınova Belediye Reisi Dr. Zorlu Oral, Termal Belediye Reisi Hüseyin Sinan Acara, Taşköprü Şehremini İsmail Arslan, İl Güvenlik Müdürü Semavi Topaloğlu ve İl Jandarma Başbuğ Yardımcısı Albay Özkan Bulunmaz da katıldı. – YALOVA



Share: