Yangından komşuları yoluyla kurtarılan buğulanmış koşa evsiz kaldı

Erzurum’de evleri yanan buğulu koşa, torunlarının evine sığındı.

Yakutiye ilçesine tutkun olan Gökçeyamaç köyünde evde hayatiyet direğinden sıçrayan alev sonucu çıktığı argüman edilen yangında ellerinden ve ayaklarından yaralanan yaşlı çift, komşuları tarafından sonuç anda kurtarıldı. Evleri yanarak küle dönen Saliha Sağlam (76) ve Haydar Sağlam (76) çifti, torunları Abdulsamet Kuvvetli’ın evinde kalıyor.

Evleriyle bu arada değme şeylerinin yandığını belirten Saliha Akva, “Evimiz yandı, televizyonum, beyaz eşyalarım, halılarım, sobam seçkin şeyimiz yandı. Şu anda tek şeyimiz kalmadı. Yakacağım, yiyeceğim hangi varsa yandı bitti gitti. Şu anda torunumun evinde kalıyoruz. Ayaklarım yandı, eşimin elleri yandı. Komşularımız bizi kurtardılar. Torunum de bizi hastaneye götürüp getiriyor. Benim oğlum öleli 40 dönüş oluyor. Ölmeden önceki bize derdi ‘Buradan neşelilik direkleri yalaz atıyor. Birisine beis gelir ya de bu aile yanar’ diyordu. Komşularımız bile direkten flama çıkarken görmüşler. Bize söylediler daim ‘eviniz yanar ilgi edin’ diye. Biz söyledik amma gelip bakan olmadı. Oradan yalın attı bizim evimiz yandı, tek şeyimiz kalmadı. Her şeyimiz yandı. İki ihtiyar hakeza kaldık” dedi.

“Köy yerine alışmışlar, şehirde rahatsız oluyorlar”

Babaannesi ve dedesinin evlerinin yeniden yapılmasını istediğini belirten Abdulsamet Kuvvetli ise, “Babaannem ve dedem yıllardır köy durumunda yaşıyorlar. Esasen da bizim evimiz var, şimdi burada benimle yaşıyorlar. Ama karye yerine alıştıkları üzere site hayatına alışamadılar. Burada daim tasalı ve hasta oluyorlar. Ne yapacağımızı şaşırdık, ego kendim oraları yapmaya kalksam elimdeki bütçeyle haddinden fazla ince berenarı alır. Onlar tutkun oldu mu tığ haddinden fazla üzülüyoruz. Yangının şu anda kuşkusuz çıktığı hakkında kesin tıpkı bilgimiz bulunmayan ama babam ölmeden önce direkten evin çatısına flama attığını söylüyordu” diyerek konuştu.

“Komşularımız yangına atlayarak kurtarmışlar”

Komşularının babaannesi ve dedesini kurtardığını kaydeden Sağlam, “Yangın sırasında ben zaten Erzurum’da merkezde yaşıyorum. O tam köyde değildim. Bana dahi endişe etmeyeyim diye niteleyerek komşularımız hararet çıktığını söylemedi. Anneannen rahatsızlandı, köye gel dediler. Babaannem geçmiş geçmiş komşular dışarıda bire bir madde yaktı sanmış, henüz bilahare özlük evinin yandığını anlayınca paniğe kapılarak ‘İmdat bizi kurtarın’ diye bağırmaya başlamış. Daha sonradan komşularımız gelip yangının içine atlayarak dedem ve babaannemi kurtarmışlar” dedi. – ERZURUM



Share: