Yeşilova Höyüğü’nde 5 bin yıllık mermer idol bulundu

İZMİR’in Bornova ilçesindeki Yeşilova Höyüğü’nde, 5 bin almanak mermer idol bulundu. Veli Üniversitesi Literatür Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Kazı Başkanı Doç. Dr. Utku Koyu, “Yeşilova Höyüğü, Truva’ya yakın ticari bire bir eşkâl. Truva ile idolleri, çömlekçilik çömlekleri, gelenekleri benziyor. Serencam bulduğumuz 6-7 santimetre boyunda, birkaç santimetre inceliğinde bir işaret” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Belediyesi ve Ege Üniversitesi’nin desteğiyle Yeşilova ve Yassıtepe höyüklerindeki kazı çalışmaları sürdürülüyor. Çalışmalarda sıkışık 9 köyün dönem yüzüne çıkarıldığı, tarihi 8 bin 500 sene öncesine büyüklüğünde uzanan kentteki binlerce sene öncesine ilgili çipura, bayıltan asıl olan zehirli vatoz, deniz kestanesi, istiridye ve midye kadar birçok kalıntıdan önceki İzmirlilerin de bugünün kent sakinleri kabilinden özellikle midye doğmak üzere deniz ürünlerini tükettiği belirlenmişti. Tarihe çırağ tutan İzmir’in ilk insanlarının yaşadığı yerlerden Yassıtepe Höyüğü’nde bu yol 5 bin yıllık mermer idol bulundu.

‘BATI, MERMERİ HADDINDEN FAZLA İYİ KULLANIYOR’Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kazı Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Kazı Başkanı Doç. Dr. Galibiyet Dip, Çanakkale’da Hektor ve Aşil’in savaştığı Truva Antika Kenti’ne bir nice yönden benzerliğiyle öne çıktığı tamlanan İzmir’in Bornova ilçesindeki Yeşilova Höyüğü’nde kâin mermer idolle ilişkin hikmet verdi. Doç. Dr. Yoğun, “Yassıtepe’birlikte yaptığımız çalışmalarda, günümüzden 5 bin yıl öncesinin, İzmir’in ticari kentleşme yerinin alanını kazıyoruz. Bugüne kadar burada ticari ve dini açıdan birçok bulguya rastladık. Bunlardan biri üstelik bu sene bulduğumuz mermer benzeri idol. Günindi uygarlığına ibdai aynı iz. Taşınabilir ayrımsız nesne. Neolitik dönemden beri süregelen temel mabude tapınımının süregelen bir devamı. Bu nedenle mefret. Yassıtepe Höyüğü merkezi kentleşme anlamında önceki kurulan yerleşimlerden biri. Truva ile mümasil ticari aynı minval. Truva ile idolleri, çömlekçilik çömlekleri, gelenekleri benziyor. Akıbet bulduğumuz 6-7 santimetre boyunda, beş altı santim inceliğinde benzeri yapıt. Mağrip uygarlığı mermeri çok bol kullanıyor. Bu mermeri de mabude haline getirip, birlikte evet bile evinde artağanlık ve sağlık getirsin diye niteleyerek bulundurmuş” dedi.

Share: