Yılda kuruttuğu 600 titrem sebzeyle 200 aileye paketlemek kapısı oluyor

Batman’bile, zaman içerisinde 45 dereceyi fazla sıcaklıkta bin ayrımsız çile ve emeklerle hazırlanan biber, patlıcan, bihaber üzere sebzeler, Türkiye’nin az daha ciharıyek yanına gönderiliyor.

Yılda kısaca 600 titrem dolmalık biber ve patlıcanı kurutarak ülkenin dört bir yanına gönderiyor. Yaz aylarının hamam geçtiği Batman’de şita mevsiminde tüketmek amacıyla hazırlanan ve mutfağın vazgeçilmez yiyecekleri beyninde yerini düz kurutmalıklar, kadınlar amacıyla cesim benzeri iş imkanı oldu.

Yılda 600 ton kurutmalık ürünü tükettiğini belirten yetiştirici Tahir Fidan, hizmetlerine temas sene 20 Haziran’da tezgahları kurup işe başladıklarını söyledi. Önceki yılar ekimleri kendilerinin yaptığını hatırlatan Dikme, “Bu sene kendimiz ekmedik. Maltalık pahalılığından dolayı gübrenin artması birde toprak bizim olmadığı amacıyla araziyi kiralıyorduk. Seçkin şey artınca bizde ekmedik hal pazarından bu sene aldık. Kentte ve nahiye ilerden ürünlerimizi alıp Batman’a getirdik. Batman’a getirdiğimiz zamanda çalışan işçilerimizin çoğu bayandır. Patlıcan, vukufsuz kabilinden ürünlerimizin işçiliklerini bazı çalışanlarımız zat evlerinde yapıyorlar. 150 ila 200 kişiyi yanımızda istihdam ediyoruz. Esbak yılar daha çok istihdam ediyorduk. Tarlada teşrinievvel yaptığımız ahit çalışanımız elan çoktu. Bu yıl ekmediğimiz için tarlada müteharrik personelimize ara verdik” dedi.

Gurbetçilerin kurutmalıkları alıp Avrupa’ya götürdüğünü nâkil Ağaç, “Türkiye’nin her tarafına internet üzerinden satışlarımız bulunmaktadır. Merkezimiz İstanbul, bütün ürünlerimizi orada satıyoruz. Daha geçmiş bu işi Aydın’birlikte yapıyordum. 2016 yılından beri Batman’a geldim. Bu işi burada bitmeme ediyorum. Memleketimize, insanlarımıza tıpkısı faydamız olsun diye bu gelişim kapısını burada bitmeme ettiriyoruz. Yılda 500 ila 600 titrem dünyalık tüketimi yapıyoruz. İstanbul’da kurutmalıklara çok şişman bir ilgi bulunmaktadır. Batman ve İstanbul’birlikte depolarımız bulunmakta şu zaman üstelik Batman’daki depomuza 50 bin diziye andıran kurutmalık gönderdik. Eylül evet bile 15 Ekim’e kadar kurutmalıklarımızı kurutmaya bitmeme edeceğiz. Yaptığımız iş maliyeti bizi kurtarırsa gine işimize devam etmeye çalışacağız” şeklinde konuştu. – BATMAN

Share: