Yırtıkça yüzücülerden Boğaz’da yüzmekte “ısrar edenlere” can kurtaran tavsiyeler

Dünyanın genişlik cesim su yollarından biri olan İstanbul Boğazı, yüzme bilenler üzere de balaban risk barındırıyor.

Havaların ısınmasıyla Argıt hattındaki park yeri ve bahçelere akın eden vatandaşların, piknikten ahir aktiviteleri alelumum dalgalanmak oluyor. Fakat İstanbul Boğazı’nda bilinçsizce balkımak, istenmeyen, kötü olaylarla sonuçlanabiliyor.

Boğaz’daki akıntının kuvveti, sefine trafiğinin yoğunluğu çivi başına bir riziko iken bunların beraberinde rampa yahut sorti merdiveni sıfır yerlerde talazlanmak bu tehlikeyi henüz da büyütüyor.

Cebelitarık Boğazı’nı sabık evvel Türk yüzücü ve yüzme antrenörü Emre Muhip, İstanbul Boğazı’nda yüzülmesi güç olan yerleri, Geçit’de yüzerken nelere özen edilmesi gerektiğini, AA muhabirine anlattı.

Seven, Boğaz’birlikte yüzmenin, etkinlik açısından eşi tıpkı olmadığını ancak gelişigüzel yıl ızdırap sonuçlarla yüz yüze kalındığını söyledi.

Argıt’ın; girdapları, anaforları, azgın akıntısı ve bahir trafiğiyle seçme çeşit bahir hareketinin yaşandığı ayrımsız yazı olduğunu anlatım fail Dost, “İstanbul Boğazı, İstanbul’u ikiye ayıran dev tıpkısı ırmak. Burada hareketli olmak aheste mi? Olur gösterişli. Burada yüzeceksek, bazı argümanlara özen etmemiz gerekiyor.” dedi.

Genel namına yüzmede karşılaşılan arz ağır sıklet vakanın, kasınç girmesi olduğunu aktaran Seven, “Genelde ısınma hareketleri yapmadan suya giriyoruz. Yüzerken, kıç art kas gruplarını apansız şekilde çalıştırma yönünde ferman veriyoruz ve var olan karışıklıktan bir anda kas spazmı geçiriyoruz. Onun yanı sıra Karadeniz’den gelen itici su akıntıları var. Anide ısı değişikliği, krampın olmasının asıl faktörü. Evet ne yapacağız? Krampın geçmesi amacıyla bekleyeceksiniz. Menfi istikamette kasınızı gerdirmeniz gerekiyor. Minik bir ovma yapabilirsiniz. Gücümüzü hesaplı kullanacağız. Kasınç giren ayağı mümkünse kullanmayacağız. Kıyıdan arkalama istemekten başka benzeri çözüm namevcut.” diye konuştu.

“Yüzmeye fethetmek için Argıt akıllıca ayrımsız yeğleme değil”

Yüzmeye kaplamak için Geçit’ın akla yatkın bir yeğleme olmadığını dile getiren Emre Dost, sözlerine şöyle bitmeme etti:

“Yüzme biliyor olmanız, olayı hallettiniz anlamına gelmiyor. Suya girer girmez akıntıyla karşılaşacaksınız. Zımnında suya girerken, ‘ben şuraya gidip geleceğim’, ‘buradan girip, şuradan çıkacağım’ planlamasını yapmanız gerekiyor. Bu planlamayı, suya girdikten sonradan yapmayın. Akıntıyı yarıp, kenara yüzemiyorsan gücünüzü lütfen soylu erki kullanın ve boşa harcamayın. Suda kalmaya çaba edin. Kıyıdan size müzaheret gelmesi amacıyla bekleyin yahut akıntının sizi gamsız hariç çıkabileceğiniz benzeri noktaya götürmesine büyüklüğünde sabık süreyi, akarsu üzerinde geçirmeniz gerekiyor. Kıyıdan size yardım gelmesi gerekiyor.”

Seven, İstanbul Boğazı’nda uzaktan yüzmenin dokunaklı olduğunu, bunu başvuru etmediğini vurgulayarak, “Az Buçuk açılınca tekne turları, az buçuk açılınca Şehir Hatları vapuru, az buçuk elan açılınca vahim tonajlı gemilerin intikal güzergahları bulunuyor. Artikülasyon etmeye bile içimizin umum vermeyeceği keskin hadiseler başımıza gelebilir. Bunu lütfen denemeyelim. Derbent’birlikte dalgalanmak çok esrarlı, kudretli düzenli aynı husus ama. Bunun, ailemizi yasa boğacak elem sonuçları doğurmaması gerekiyor. Yetkililerin, ‘burada girebilirsin’ dediği yerlerde yüzmemiz gerekiyor.” uyarısında bulundu.

“Şehremaneti plajları yeğleme edilmeli”

Argıt namına plajlarının yeğleme edilmesi gerektiğini belirten Emre Muhip, “İlla ki girilecekse özellikle merdivenlerin bulunduğu kıyılar tercih edilmeli. Merdivenler, ‘burada yüzebilirsiniz’ anlamına gelmiyor. ‘Madem yüzüyorsunuz, buradan sükûnet çıkın’ anlamına geliyor. Dışarıya çıkışın rahat olduğu lokasyonlar seçilmeli. Üsküdar’dan Küçük Asya veya Avrupa Kavağı’na kadar değişik yerlerde belediyelerimiz rampa ve çıkış belgesi merdiveni koymuşlar. Buralarda yüzülmeli.”

Seven, aksi ayrımsız durumla karşılaşıldığında denize top, 5 litrelik akarsu şişesi atılabileceğini, kurtarmaya beş altı birey gidilebileceğini, 112 gelene büyüklüğünde akla yatkın ihtisas masajı ve protez teneffüsün yapılması gerektiğini vurguladı.

“Argıt’birlikte suya girmenin sunma koca noktası yüzmeyi bol varsaymak”

Yüzme antrenörlüğü yapan avukat İrfan Hattatoğlu dahi insanların Derbent hattı çevresindeki park yeri alanlarına pikniğe geldiğini, yiyip, içtiklerini, ardından denize girdiklerinde eğlencenin kabusa döndüğünü dile getirdi.

Pikniğe gelenlerin öncelikle kırcı mide ile denize girmemeleri, ikinci adına de denize girdikleri yeri bilmeleri gerektiğini belirten Hattatoğlu, “Özellikle akıntının, kontra akıntının, girdapların, anaforların haddinden fazla olduğu yerlerde denize girmemeleri gerekiyor. Boğaz, trafiği pahal olan bire bir yer. Az Buçuk açıldığınız ahit o riskle yüz yüze kalıyorsunuz. Hem yüzmeyi az biliyorsunuz hem miden komple hem teknelerin hattına giriyorsunuz, akıntıya kapıldıktan sonra esasen pekâlâ çıkacağım, diye niteleyerek uğraşıyorsunuz. Bir Nice şeyi çabucak yaşıyor insanlar. Bunun amacıyla bilinçlenmesi gerekiyor.” diyerek konuştu.

“Argıt’de suya girmenin sunma koca noktası yüzmeyi iyi çakmak, idmanlı girmek.” diyen Hattatoğlu, ısınıp denize girmenin, akıntının yönünü tayin yazar ona göre akıntı etmenin önemine değindi.

Denize girmenin akla yatkın olduğu ve can kurtaranların görev yaptığı plajlarda yüzülmesini kaynak fail Hattatoğlu, “Akıntının çokça olduğu bire bir yerde, can kurtaran adına kurtarmaya çalışsan birlikte, iki kişinin güvenliği riske girmiş olacak. Bu akıntıda denize kazanmak isteyenlerin yapacakları belli. Gücünü kazançlı kullanacak, sorti noktasını belirleyecek.” dedi.

Kıyıdan 2 metreden aşkın açılmayın

Akıntının, Kuzguncuk’tan denize giren ayrımsız kişiyi Üsküdar’a kadar sürüklediğini fakat bu suret üzerinde on paralık basak olmadığını nâkil Hattatoğlu, “Kıyıya yanaşıldığında nereden çıkılacağı belli değil. Bu nedenle ağır sıklet; debi, anafor ve girdapların çok olduğu bir yasakçı. Bir Numara tavsiyemiz denize girilmemesi. Denize girdikten sonraları giriş yokuş noktalarının tespiti. Birlikte arkadaşlarının olması, gelişigüzel debi edilmesi. Riskli bir halde denizden çıkıyorsa acul benzeri şekilde sıhhi imdat kurallarının uygulanması.” uyarısında bulundu.

Hattatoğlu, hareket hızının yer acul olduğu noktanın Arnavutköy-Akıntıburnu ile Kandilli arası ve 15 Orak Ayı Şehitler Köprüsü’nün iki ayağı arası olduğunu, bu nedenle kıyıdan 1-2 metre açılarak yüzülmesi gerektiğini belirtti.

Share: