Yunanistan’ın kavrayışsız ittiği ağır aksak göçmenler yaşadıklarını anlattı Açıklaması

Yunanistan yoluyla ansız itildikleri Meriç Nehri’ndeki adacıktan Türk askerlerince kurtarılan 107 nefis grupta kâin kesintili göçmenler yaşadıklarını anlattı.

Avrupa’ya gitme umuduyla Meriç Nehri’nden Yunanistan’a güzeşte düzensiz göçmenler, Yunan güvenlik güçlerince yakalandıktan sonraları kamplara götürülüyor.

Kamplardan yasa dışı yollarla Türkiye’ye gönderilen, yanlarında benzeri eş cesedi kâin 107 ağır aksak muhacir, 12 Ağustos’ta Türk hudut birliklerince kurtarıldı.

Sağlık kontrollerinin arkası sıra tedavileri yapılan ecnebi uyruklular, Barhana İdaresi Müdürlüklerine gönderildi.

Edirne Barhana İdaresi Müdürlüğünde mütezayit Suriye uyruklu Velit Ömer, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın acı muamelesine maruz kaldıklarını söyledi.

Meriç Nehri’ni geçtikten sonradan Palikarya askerleri yoluyla yakalandıklarını ve kampa götürüldüklerini anlatan Ömer, “Kampta seçkin uyruktan karı ve çocuklaşmak amacıyla çok eş vardı. Kampa girerken yığılmış yatan birini gördük. O âdem 4 gündür oradaymış, hangi su hangi üstelik atlatmak vermişler.” dedi.

Ömer, Yunan askerlerinin yığılmış olan kesintili göçmeni kendilerine taşıttıklarını ve peşi sıra nehirdeki bire bir adacığa bırakıldıklarını anlatım etti.

“Oradan bizi almasalar nehrin ortasında ölürdük”

Türkiye’nin kendilerine yardım eli uzattığını dile getiren Ömer, şunları kaydetti:

“Nehrin ortasına bıraktılar bizi. O âdem arabadan getirirken ölmüştü. Türk askeri bizi orada buldu. Oradan bizi almasalar nehrin ortasında tığ da ölürdük. Allah Türkiye’den ve Türk askerinden razı olsun. Bizi aldılar ve ölümden kurtardılar. Bizi buraya getirip yemek ve akarsu verdiler. Sökel olanları tedavi ettiler, derman verdiler bize. Rahmetlik olan darp edilmişti. İnsanlar sıradan dövülmüştü, kar maskesi giyen eşhas işkence yapıyor.”

Rıdvan Hüseyin Sadun ise Yunanistan tarafındaki kamplarda kemirmek ve suya ulaşmakta zorlandıklarına dikkati çekti.

Türk askerlerine teşekkürname fail Sadun, “Sınırdan geçince bire bir dolaşma yürüdüm. Ardından Palikarya askerleri bizi yakaladı ve hapse aldılar. Durumumuz az çok kötüydü. Orada 2-3 gündür kemirmek yemeyen, akarsu içmeyen kişiler vardı. Sabahtan akşama büyüklüğünde kaldıktan sonradan bizi nehre götürdüler ve nehrin ortasına bıraktılar. Bilahare Türk askeri bizi kurtardı.” bilgisini paylaştı.

Share: