Zaman yapılan icraat ile gelecekte jet yakıtlarında tasarruf sağlanacak

Bugün yapılan icraat ile gelecekte tepkili uçak yakıtlarında artırım sağlanacak

Sivas Bili ve Teknoloji Üniversitesi’nde jet motorları üzerinde sürdürülen icraat ile gelecekte kullanılacak jet motorlarının yakıtlarından artırım sağlanması hedefleniyor

SİVAS – Sivas Selen ve Uygulayım Bilimi Üniversitesi’nde jet motorları üstünde sürdürülen icraat ile gelecekte kullanılacak jet motorlarının yakıtlarından artırım sağlanması hedefleniyor.

Sivas Fen ve Teknoloji Üniversitesi hararetli akademik kadrosu, ileri teknolojiyle donatılan laboratuvar altyapısı ve havacılık alanında verdiği eğitimlerle adından sık sık kortej ettiriyor. Üniversite bünyesinde kurulan İtki laboratuvarında asıl aynı mini turbo jet motoru bulunuyor. Tayyare Mühendisliği alanında yetişek gören öğrenciler için uygulama araştırı ve ihya imkanı sağlanan tepi laboratuvarında asıl ayrımsız mini tepkili motor bulunması öğrencilerin eğitimi açısından yarar sağlıyor. Öğrenciler kullanışlı kendisine jet motorunun faaliyet prensipleri, alev, tazyik ve mahrukat tüketimi üstüne aldıkları eğitimlerle kendilerini geliştiriliyor.

Sivas Selen ve Uygulayım Bilimi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, lisans düzeyinde öğrenim öğren öğrenciler amacıyla bu dalan efdal donanımlı laboratuvarlarda kılgısal adına terbiye görmesinin çok şanlı olduğunu söyledi.

“Tepkili Uçak motorumuz hem yetişek hem dahi araştırma ve geliştirme amaçlıdır”

Rektör Köle, laboratuvarda kâin tepkili uçak motorunun hem eğitim bilimi hem üstelik araştırma ve ihya amaçlı kullanıldığını söyleyerek, “İtki laboratuvarımızda esas aynı mini turbo tepkili motor bulunan. Bu jet motoru kompresör, yanma odası ve tribün doğmak için 3 kısımdan oluşmaktadır. Bu jet motorunda normalde makbul tepkili motor yakıtı kullanılıyor. Konusunda yerleştirilmiş olan sensörler sebebiyle sıkmaç, yanma odası ve tribün kısmında alev ve tazyik değerlerini göstermektedir. Enstantane namına da mahrukat istihlak verileri gözlenebilmektedir. Bu tepkili uçak motorumuz hem eğitim bilimi hem dahi araştırı ve geliştirme amaçlıdır. Burada yapılan tasarımlar veya deney şartlarının geliştirilmesiyle tepkili uçak motorlarının performanslarını İtki güçlerini tıpkısı uçağın ya dahi hava ara bulucu platformunun hangi kadar tıpkı kuvvetle itilebileceği burada imtihan edilebilmektedir” dedi.

Uçuşta yakıtı minimal da tutacak bildirme akla yatkın hızı burada modelleyip veriler elde edilebileceğini belirten Rektör Köle, “Tayyare mühendisliğinde öğrenim gören öğrencilerimizin İtki alanında kılgısal eğitimde kullanabilecekleri aynı sistemdir. Antrparantez akademisyen hocalarımızın da İtki alanında ki ARGE projelerinde kullanacakları mini tıpkısı tepkili uçak motosiklet sistemidir. Ayrımsız tayyare üzere vacip İtki kuvvetleri buradan elde edilip edilemediğini buradan tespit edilebiliyor. Burada müdrike adına mahrukat tüketimi gözüktüğü için yeryüzü mefkûre uçuş hızı ve İtki kuvveti ne olmalı? Yakıt hangi büyüklüğünde müddet yetebilir? Kabil sorular burada hesaplanarak çalışmalar yapılabilecek. Uçuşta yakıtı minimum de tutacak en akla yatkın hızı burada modelleyip veriler elde edilebilecek. Lisans düzeyindeki öğrencinin böyle benzeri jet motoruyla üniversitede karşılaşması, deneyimleyip incelemesi uygulamalı eğitimin asıl prensibi yerine çokça kocaman. Asıl hayattaki mesai ortamının üniversiteye aktarılması hem eğitim, hem dahi araştırma ihya için çokça faydalıdır” şeklinde konuştu.

Share: