Zehirlenmelerin yaşandığı Yuva köyünde şişko kafile başladı

Bolu’birlikte 1 kişinin öldüğü ve 141 kişinin zehirlenerek hastaneye kaldırıldığı Yuva köyünde kıvrak vatandaşlar zehirlenme korkusuyla evlerini ayrılma ederek, kent merkezine yerleşmeye başladı. Köyde yaşamaya devam edenler hal bulunmasını atlaya zıplaya, yaşadıklarını gözyaşları içinde anlattılar.

Bolu merkeze sadık Yuva köyü Çaydurt Mahallesi’nde Kurban Bayramı’nın son günü itibariyle başlayan zehirlenme vakalarında 1 kişi öldü, 141 emanet üstelik hastanelerde otama altına alındı. Hastalardan 115’i yapılan tedavilerinin arkası sıra taburcu edilirken, tedavileri bitmeme edenlerin arasında entübe edilen ve aheste bakımda dirim mücadelesi verenlerden ferah malumat bekleniyor. Köyde bulunan akarsu depolarında yapılan günahsızlık ve klorlama çalışmalarının peşi sıra vatandaşların evlerine sular yeniden verilmeye başlamasına rağmen suların içmece suyu namına kullanılmaması isteniyor.

Köyde uysallık bilgili

Zehirlenme vakalarındaki artışlar ve zehirlenen vatandaşların durumları köyde yaşayanları gergin ediyor. Lağım Döşemi suyunu kullanamayan ve ürkmek yoğun günler aktif vatandaşlar, köyden site merkezine kafile etmeye başladı. Sessizliğin hakim olduğu Yuva köyünde artan vatandaşlar ise tekrar bozuk günlerine dönmeyi bekliyorlar.

“Elimi suya süremiyorum”

kanlı ishal ve gaseyan şikayetiyle gittiği hastanede otama gördükten sonra taburcu edilen Fatma Keskinkılıç (70), “İçim bayındır değil. Suya elimi birlikte süremiyorum. Korkuyorum. Hazır suyla banyo yapıyorum. Hazır suyla banyo hangi büyüklüğünde peki. Bunu ki yaptıysa bulunmasını istiyorum. Cümle taşındı. Kimseler namevcut. Burada kalsalar hangi yapacaklar? Berduş suyu mu içecekler? Ego de taşınalım diyorum. Ne yapacağımızı ben üstelik bilmiyorum. Aile alsak paramız bulunmayan. Ev kirası çok pahalı” dedi.

Gözyaşlarını tutamadı

“Benim gelinim, torunum ölseydi hangi yapardım?”

Torunu ve gelininin üstelik pestil olduğunu gözyaşları süresince anlatan Seher Kavcıoğlu (74), “Ben buraya geleli 40 yıl oldu. Hakeza ayrımsız öz görmedim. Ne olacak bu mahallenin boş? Fevk ve Kötü Yuva’üstelik bire bir husus olmuyor da burada illet oluyor? Bunun bire bir nedeni var. Ayrımsız şey yaptılar. Millet kiraya gidiyor. Kiraya gidebilecek var, gidemeyecek var. Ego kiraya gitsem nasıl ödeyeceğim? Karşıdaki komşu gitti. Yukarıdaki gidecek. Kiracı vardı gitti. Milletin çocukları 1 aydır Ankara’dahi. Benim torunum, gelinim züğürt oldu. Hepimiz can taşıyoruz. Benim torunum, gelinim ölseydi hangi yapardım? Herkes evini satıp gitmeye karar verdi. Köyden cenaze intişar üzere ağızsız kaldı. Oğlum sabahleyin işten geldi, cağ yapmadan yattı çocuk. Su gelmiyor. 1 haftadan beridir akarsu bulunmayan. Çaypınar köyünde kızım var. Oradan doldurduk suları. Taşıma suyla ne zamana kadar idare edeceğiz?” diye konuştu. – BOLU



Share: