Zelzele bölgesinden Mersin’e getirilen bebekler, DNA eşleşmesi ile ailelerine konfirmasyon ediliyor

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilin etkilendiği depremler zımnında iri engel gören Hatay Ihtişam Hastanesinden Sazak Kent Hastanesine sevk edilen çocuklardan 6’sının ailesi aranıyor. ‘Hatay 15’, ‘Hatay 13’, ‘Hatay 8’ kadar isimlerin verildiği çocukların hastanede tedavileri bitmeme ediyor.

6 Şubat’ta model üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ve Pazarcık ilçeleri olan iki depremde 11 ilde balaban hasar meydana geldi. Bu illerden biri olan Hatay’birlikte de büyük yıkımlar gerçekleşti. Depremden etkilenen Hatay Cesamet Hastanesindeki hastalar ise kasaba illere nakledildi. Bu hastaların beyninde çokça sayıda bebek birlikte meydan aldı. Bugüne kadar 0-2 gözyaşı grubu kimliksiz birçok çağa DNA eşleşmesi sonucu ailelerine tasdik edilirken, 6 çocuğun ocak bilgilerine daha ulaşılamadı. Geldikleri bölgelere göre kodlandırılan bebeklerin, ailelerinden gelecek iyicene haberler bekleniyor.

“Zelzele bölgesinden mevrut 9 binin üstünde vatandaşa sağlık hizmeti verdik”

Depremde verilen esenlik hizmeti ve depremzede çocuklarla ilişkin açıklamalarda kâin Mersin Şehir Hastanesi Başhekimi Baharat Aydınlı, 11 ili etkileyen balaban bir depremin yaşandığını söyledi. Izdırap ayrımsız repertuvar yaşadıklarını kaydeden Aydınlı, “Pandemide zahir tolere etmeye çalıştıysak depremde da tolere etmeye çalıştık. Tabi sarsıntı larpadak geldi ve o yüzden tedbir süreci olmadı. An itibariyle 9 binin üzerinde hem depremzede hem bile deprem bölgesinden kentimize gelerek keyif hizmeti almak amacıyla hastanemize başvuran marazlı var. Şu an 300’ün üstünde yatan hastamız mevcut. Bunların içerisinde tevellüt yarmak üzere yatan gebelerimiz da onkoloji tedavisi kabul etmek için bölgeden gelen hastalarımız de var. Ortopedi ve plastik cerrahisinde tedavisi bitmeme fail depremzedelerimiz var. Bu hastalarımızın otama süreçleri az buçuk detaylı olacak. Bizim tahminlerimize göre tedavileri tamamlansa da peşi sıra aynı fizik tedavi süreci bizi bekliyor olacak” dedi.

“800’ün üstünde cerrahi müdahale gerçekleştirildi”

Bu süreçte ameliyatların üstelik tek durmadığını vurgulayan Aydınlı, “Epey sayılar emniyetsiz rakamlarda. 800’ün üzerinde vatandaşımız ameliyat edilmiş ama beherglas kişiyi bir tane operasyon kendisine görmeyin. Bazı hastalarımızı 2, 3 hatta 4 öğün ameliyata aldığımız oldu. Ameliyathanemiz 24 saat süresince bakım verdi ve hiç durmaksınız doktorlarımız faaliyetler yaptı. Ben alelhusus ameliyathane ekiplerine, cerrahlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu ayrı benzeri hissiyat. Ayrımsız an geçmiş cerrahi müdahale edip, sağlığına dolamak amacıyla uğraşma çabası. Deminden tıpkı hastaların ertelenebilir ameliyatları vardı. Demincek da onların ameliyatlarını yapmaya bitmeme ediyoruz” diye niteleyerek konuştu.

“6 bala bikes kodlamasıyla hastanemizde tedavi altında”

Yetişkinlerin yanı sıra çok sayıda çocuğu birlikte tedavi ettiklerini dile getiren Aydınlı, “664 çocuğumuzu taburcu ettik. Bunlardan 46’sı Ocak ve Içtimai Hizmetler Bakanlığının kuruluşlarına doğrulama edildi. 618 bala ise aileleriyle eşleştirildi ve teslim edildi. Şu anda hastanemizde 14 bala yatıyor. Bunlardan 8 tanesinin karı bilgisi var amma tedavileri devam ettiği üzere eşleştirilmeleri elan yapılmadı. Fakat 6 çocuğumuz ‘bikes’ kodlamasıyla, yani çıktıkları bölgeye bakarak ‘Hatay 15’, ‘Hatay 13’, ‘Hatay 8’ kabil esame verilerek hastanemizde otama altında. Bu çocuklarımızın fotoğrafları ait sayfalara yüklendi. Tığ gene anons yapmaya devam ediyoruz. Bu konuda kaybolma başvurusunda bulunanların ulaşacağı yerler muhtemelen. İnşallah tıpkısı çevrim aileleriyle eşleştirmeyi başarırız” ifadelerini kullandı. – MERSİN

Share: