Zonguldak’ta 600 bin kişiden 200 bini sağlık sorunu yaşıyor

Zonguldak’ta 600 bin kişiden 200 bini esenlik sorunu yaşıyor

ZBEÜ Obezite ve Şeker Hastalığı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu:

“Adölesan obeziteyle mücadelemiz sürüyor”

“Çağın hastalığıyla mücadele etmemiz gerekiyor”

ZONGULDAK – Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Şeker Hastalığı ve Obezite Merkezi Müdürü Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu, Zonguldak’ta 600 bin kişiden tahminî 200 bininin keyif sorunu yaşadığına dikkat çekti. Adölesan periyot anlatım edilen okul çağındaki çocukların obeziteyle mücadelesi konusunda projelerin sürdüğünü anlatan Bayraktaroğlu, “Çağın hastalığıyla savaş etmemiz gerekiyor” diyerek konuştu.

Zonguldak’ta bire bir süre evvel faaliyete geçen Şeker Hastalığı ve Obezite Merkezi; özellikle diyabet, obezite ve podoloji alanında çalışmalarını sürdürüyor. Merkeze başvuran hastaların sayısının 15 bini aştığını Gün Batısı Karadeniz Bölgesi’nin birlikte İngiltere ve Almanya kabil ülkelerden de hastaları otama ettiklerini anlatan Bayraktaroğlu, merkezin millî anlamda kamuda önce ve biricik olduğunun altını çizdi.

Zonguldak’ta obezite oranının 3’te 1 olduğunu 600 bin kişiden tahminî 200 bininin keyif sorunu yaşadığına dikkat çeken Bayraktaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Merkezimiz bizim Zonguldak’ta obezite ve diyabet hastalarına bakım ederken bizim saptadığımız oranı söyleyeyim. Obezite oranı 3’te 1. 600 bin kişinin kısaca neredeyse 200 bini sağlık sorunu yaşıyor. Obezitesi var. Bunun dışında diyabette yüzdelik 14, yüzdelik 7 kendi hastalığını şeker hastalığını bilmeyen ise yüzde 21 adsız şekeri olanlarla birlikte yüzdelik 36,7’dahi ise şekerle ilgili sorunu olan hastalarımız var. Bu dahi 60-70 bin kişiye denk geliyor. Tığ format yerine burada bize başvuran hastaların şu anne büyüklüğünde sayısı 15 bini geçti. Bunlar 3 ayda bire bir taharri olan yıllık kontrolleri olan hastalarımız var. Vakit Kaybetmeden Zonguldak için değil Bartın, Karabük, Akçakoca beraberinde Ankara, İstanbul, İngiltere, Almanya’dan hastalarımız var. Bu anlamda merkezimin ulusal anlamda kamuda önceki ve bir tane olduğunu belirtebilirim.”

“Mücadeleyle farkındalığı artırmamız gerekiyor”

Avrupa ile eş projeler yürüttüklerini Zonguldak’ta da el kurulunda özellikle meslek dönemindeki çocuklara yönelik obeziteyle uğraş projelerini sürdürdüklerini anlatan Taner Bayraktaroğlu sözlerini şöyle tamamladı:

“Yeni çağın yaşam tarzımızın günce hayatımızda beslenme ve içeriğinin özellikle hazır gıdalara yönelmenin kalorisi bereketli gıdalara yönelmenin böylecene obezitede artım gösterdi. Bu süreçte bizim Zonguldak ve Türkiye rakamları şekilde. DSÖ Avrupa’nın ellerine vasıl rakamlar şuanda yüzdelik 31,2 obezite oranı. Yani 3 kişiden birinin obezite ile ilişkin sorunu var. Kadınlarda daha çok erkeklerde henüz az kabil görünüyor ama sonuçta sağlık sorunu olabilecek potansiyel. Zonguldak’ta 3 kişiden tıpkısı obez. Hipertansif ve diyabetle ilişkin sorunları var. Bu hayat tarzı ile ilişkin bu müdahaleleri yönetirken sağlıkla ilgilendiren otoriteler Sağlık Bakanlığı olsun üniversiteler olsun tetkikat olsun bizde bunların içindeyiz. Dünya Diyabet Vakfı, Türkiye Diyabet Vakfı, Keyif Bakanlığı ile kuma projeleri, diyabetle ilgili mücadelenin yanı sıra hem biz Avrupa Obezite Merkezi olduğumuz Avrupa ile kuma projeler var. Benzer Avrupa Obezite Merkezleriyle gelişigüzel akım ederek obezite ile farkındalığı sorunu ortaya koyup bununla ilişkin savaşım atfetmek için ön ayak oluyoruz. Merkezimiz bile bu açıdan önemli. Bu faaliyetlerde mevcut yerlerden birisidir. Türkiye’üstelik Keyif Bakanlığı’nın stratejik hedeflerinin içerisinde bu yönde Daire Başkanlığı üstelik obezite ile uğraş eden zinde tagaddi canlı hayat başkanlığı da tığ dahi onlarla bu arada çalışıyoruz. İlde da bu sorunları ele alarak mücadeleleri bitmeme ettiriyoruz. Bireyin kendini kontrol etmesi, okulda mücadelemiz sürüyor. Okulda kilo fazlalığı olan füru obez olan çocukları biz burada teşhis, otama ve tetkiklerde apotr oluyoruz. Zonguldak Valiliği ile ortak yürüttüğümüz projelerle ve elde ettiğimiz projelerle bu adölesan dediğimiz obeziteyle mücadeleyle ait projemiz birlikte devam ediyor. Bireyden topluma büyüklüğünde seçkin aşamada obeziteyle çağın hastalığıyla mücadele etmemiz gerekiyor. Adını obezite, şişmanlık deyince damgalanmış kabilinden oluyoruz amma kilogram fazlası, yediklerimizin ölçüsü, hareketliliğimiz bunlarla ilgilendiren engelleme ederek bu mücadeleyi artırmamız gerekiyor. Okullarda, yaşam alanlarında bunu dikkate almamız kocaman ayrımsız dava olduğunu söyleyebilirim.”



Share: