Zor-Sen Sinop Büro Başkanı Kandemir: “Emekliler Yaşamıyor, Sürünüyor”

MUSTAFA MAHIRANE

DİSK’e tutkun Tekaüt-Sen Sinop Bölüm Başkanı Durmuş Kandemir, “1 sene önceki emekliler minimum ücretliden bire bir gömlek henüz yukarıdaydı demincek emekliler yaşamıyor, sürünüyor. Biz Sinop’ta de sürünüyoruz. Türkiye’nin değme yerinde emekliler sürünüyor. Kararlama Türkiye’üstelik 13 milyon civarında emekli olduğu söyleniyor. Bunun yüzdelik 80’ine yakını 3 bin 500 liralık zor maaşı alıyor” dedi.

Emekli-Sen Sinop Ofis Başkanı Durmuş Kandemir, minimum ücrete yapılan artışın peşi sıra emeklilerin zam beklentisine ilişik izah yaptı. Kandemir, şunları söyledi:

“SISTEM ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞIYOR DEMEKTİR”

“Dünyanın neresine giderseniz gidin çoğu ülkelerde minimum ücretle çalışanlar yüzde 3 ile 5 beyninde amma Türkiye’bile yüzde 50- 56 civarında olduğu söyleniyor. Yani daha çok Türkiye’üstelik sistem minimum ücretle çalışıyor demektir bu. Bir dahi çekicilik gücü haddinden fazla muhteşem. İsterse minimal ücret zaman 20 bin liralık olsun on paralık fark etmez. Makro olan bizim pazara gittiğimiz ant sepeti yükleme meselesidir. 8 bin 500 liralarla falan artikülasyon edilmesi o kadar önemli değil. Yüce olan çalım gücüdür. Onun amacıyla minimal ücretin katiyen ehliyetli olduğunu düşünmüyorum.

“KAMER BAŞINI NASIL GETİRECEĞİM DİYE DÜŞÜNÜYORUM”

1 yıl geçmiş emekliler asgari ücretliden aynı gömlek henüz yukarıdaydı şimdi emekliler yaşamıyor, sürünüyor. Biz Sinop’ta bile sürünüyoruz. Türkiye’nin seçkin yerinde emekliler sürünüyor. Tahminî Türkiye’dahi 13 milyon civarında zor olduğu söyleniyor. Bunun yüzdelik 80’ine yakını 3 bin 500 liralık zor maaşı alıyor. Neresinden tutarsanız tutun emekli reşit 70 yaşına mevrut bire bir insan parçalanmamış az çok zaman alması gerekirken şu anda hala tığ ego kendimden örnek vereyim ben halen ay başını kuşkusuz getireceğim, diye düşünüyorum. Yani ülkenin emeklisi şu anda yüzdelik 80’i 3 bin 500 lira aylıkla çalışıyor. Tahammülfersa ayrımsız zam bekliyoruz. Idmansız kadar eski kadar olacaksa telaffuzu bile pres.”

Share: