8. Avrasya Yükseköğretim Zirvesi

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ” Türkiye’deki yükseköğretim kurumları sahip olduğu eğitim bilimi kalitesiyle, güçlü çokça ülkeden uluslararası öğrenci çekmeye devam ediyor. 2012 yılında ülkemizde tahsil gören uluslararası öğrenci sayısı 31 bin iken, bu cirim 2022 yılında 260 bine, bu yıl ise 300 binin konusunda çıkmıştır.” dedi.

Avrasya Üniversiteler Birliği (EURAS) öncülüğünde, İstanbul Görgülü Üniversitesi ocak sahipliğinde bu yıl sekizincisi gerçekleştirilen Avrasya Yükseköğretim Zirvesi, Lütfi Kırdar Uluslararası Kurultay ve Işporta Sarayı’nda başladı.

Etkinliğe video mesajla katılanTicaret Bakanı Mehmet Muş, mesajında 11 ili binlerce vatandaşı etkileyen zelzele felaketinden duyduğu üzüntüyü paylaştı.

Zelzele bölgesinde olduğu için fiziken etkinliğe katılamadığını bildiren Muş, Türkiye’nin iri ve diri benzeri mutluluk kendisine arz kısa zamanda yaralarını saracağını, bu süreçte kendilerinin de üzerlerine düşen seçme şeyi yapacaklarını söyledi.

Muş, kendine özgü ayrımsız dinamiğe sahip ve terbiye sektörünü dahi zarfında barındıran hizmet sektörlerinin, dünyalık sektörünün dahi tamamlayıcısı olması nedeniyle cümle dünyada önemle ele alındığına işaret ederek, şunları söyledi:

“Her güzeşte gün farklılaşan üretim ve tüketim modelleri, teknolojiyle birlikte bakir hareket etme biçimleri ve ülkelerin bu alanda uyguladıkları politikalar, dünya bakım ticaretine yön vermeye devam ediyor. Bu iş ve değişimi yakından strateji edip aynı parçası tutmak, sektördeki başarılarınızın sürdürülebilirliği açısından sonuç etap mefret. 2010 yılından günümüze bakıldığında, sene bazında dünyalık ticaretinden daha hızlı bir seyirde büyüyen dünya bakım ticareti 6 trilyon dolarlık tıpkı büyüklüğe ulaşmıştır.

Türkiye’da bakım sektörünün önündeki deneyimi ve canlı hisse senedi gücü ve hizmet tike kalitesiyle bu alanda dünyada öne sâdır ülkeler arasındadır. 2002 yılında 14 bilyon dolar olan hizmet ihracatımız ülkemizin bu alandaki tartılı çalışmaları neticesinde, sürdürülebilir aynı artım trendini yakalamış durumda. Müstevli sonrası dönemde hizmet gelirlerimizde hızlı bir toparlanma ergin ve 2021 yılında bakım ihracatımız 61,4 bilyon dolar kendisine gerçekleşmiştir. 2022 yılında ise Cumhuriyet tarihimizin rekoru adına anlatım edebileceğimiz 90 bilyon dolarlık hizmet ihracatı yakalanmıştır, 2023 yılından de beklentimiz, sürat kesmeden bu ivmeyi sürdürmektir, bunu başaracağımızdan şüphe namevcut.”

“Türkiye yükseköğretim alanında elektrik merkezi olmaya devam edecek”

Eğitim Bilimi sektörünün dokuz canlı haddinden fazla alanda etkinliği zımnında mühim ayrımsız öneme cemaat olduğunun altını çizen Vekil Muş, vekâlet bünyesinde bu alanda yapılan icraat hakkında birlikte vukuf verdi.

Muş, “Türkiye’deki yükseköğretim kurumları erbap olduğu eğitim kalitesiyle, mukavim çok ülkeden arsıulusal öğrenci çekmeye bitmeme ediyor. 2012 yılında ülkemizde öğrenim gören arsıulusal öğrenci sayısı 31 bin iken, bu miktar 2022 yılında 260 bine, bu sene ise 300 binin konusunda çıkmıştır. Bu yönüyle Türkiye dünyanın bildirme çokça uluslararası mektepli çeken 11. ülkesi konumunda. Ülkemizin yükseköğretim alanında çekim merkezi olmaya bitmeme edeceğine inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Share: