Elazığlı kadınlar ekmeklerini devletin tahsis ettiği arazide kazanıyor

Elazığ’ın Kovancılar ilçesinde devletin tahsis ettiği arazide zirai üretim eden kadınlar gelire kavuştu.

Aile ve Içtimai Hizmetler İl Müdürlüğüne ilişkin Kovancılar Içtimai Hizmet Merkezi Müdürlüğünce, “Umuda Etap Atan Kadınlar” projesi hayata geçirildi.

Ilçe, belediye ve Türk Kızılayın da desteğiyle dezavantajlı kadınların evlerindeki ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri hem dahi gelir elde edebilmeleri üzere Karınca köyünde 14 dönüm yerey tahsis edildi.

Ekime amade arkaç getirilen araziye ilkbaharda kendilerine sunulan imkanla domates, biber, patlıcan, reyhan, kavun, karpuz, bilisiz üzere sebze ve meyve eken kadınlar özenle yetiştirdikleri ürünleri hasat ediyor.

Hasat edilen ürünlerin tıpkısı bölümünü zat ihtiyaçları amacıyla kullanan, geriye kalanını esnafa satarak sağlık elde eden kadınlar, havale üzerine havale alıyor.

Kadınlar tarlada çalışırken çocukları üstelik yakındaki tıpkı alanda hava personelinin nezdinde mütenevvi aktivitelerle uyumlu zaman geçiriyor.

6 aileye müteveccih başlatılan ve başarıyla makbul projenin ati sene 200 dezavantajlı aileyi kapsayacak şekilde genişletilerek çıktı kadının bu imkandan faydalanması hedefleniyor.

“Ailelerimiz siparişlere yetişemiyor”

Sosyal Bakım Merkezi Müdürü Ümit Özpolat, AA muhabirine, toplumsal bindi verdikleri ailelerin sosyoekonomik yönden güçlenmeleri amacıyla hayata geçirdikleri projenin kentte eş tıpkısı proje olduğunu belirtti.

Ev kadınlarının büyük emeklerle yetiştirdikleri ürünleri hasat etmeye başladığını tabir fail Özpolat, “Ailelerimiz siparişlere yetişemiyor, bati manada sipariş var. Çünkü saf istihsal yaptık.” dedi.

Özpolat, kadınlar tarlada çalışırken çocukları üzere dahi endişe duymalarına ister olmadığını, çocuklara dahi içtimai bakım sunduklarını söyledi.

Tarlanın yanı başında bulunan ayrımsız alanda çalım personelinin çocuklara yönelik değişik aktiviteler gerçekleştirdiğini dile getiren Özpolat, bu aktivitelerle çocukların iyicene benzeri çağ geçirdiğini, annelerin de rahat tıpkı şekilde çalışıp, istihsal yaptığını tabir etti.

“Önümüzdeki sene hedefimiz bin dönüm”

Özpolat, zirai üretimde sulama üstüne üstelik kadınlara destek sunulduğuna meni ederek, belediyenin tankerlerle su desteği sağladığını, kadınların bu fedakarca mücadelesini gören Kovancılar Kaymakamlığının desteğiyle eskimemiş tıpkı artezyen kuyusu açılarak su sıkıntısının bertaraf edildiğini söyledi.

Kadınların kaliteli işaret yetiştirdiğini tabir eden Özpolat, “Kovancılar’üstelik sosyal bakım yardımı düz averaj 300 karı var. Önümüzdeki yıl amacıyla hedefimiz bin dönüm ve yukarı sebze ekimi yapıp rastgele ailemize 5 dönüm düşecek şekilde mesai yazmak. Benzeri kooperatif kuracağız inşallah. Amacımız Kovancılar ilçesinde toplumsal yardım alan bilcümle ailelere ulaşıp, çalışmalarını ve üretmelerini nail olmak. Umum emekleriyle üretecekler, ürettiklerini evlerine götürecekler, ihtiyaçları doğrultusunda de satacaklar.” diyerek konuştu.

“Öz tarlamızda çalışıyoruz”

Tarlada istihsal özne kadınlardan Aysel Özdemir, bu proje ile maddesel yönden kişi ayaklarının üzerinde durabilecek konuma geldiklerini söyledi.

Projenin ilçedeki umum sülale kadınlarına düş olduğunu dile getiren Özdemir, “Bugüne kadar başkalarının işinde çalışıyorduk ama demincek zat tarlamızda çalışıyoruz. Çok mutluyuz. Siparişler haddinden fazla aşkın, gelişigüzel yerden sebze istiyorlar. Cenabıhak devletimizden, emeği geçenlerden razı olsun.” ifadelerini kullandı.

Emine Polat ise eşinden ayrıldıktan bilahare oğluyla birlikte yaşadığını, el bir dönemden geçtiğini ancak uygulanan projenin maddi ve manevi katkısını gördüğünü belirtti.

Psikolojik kendisine birlikte rahatladığını, sosyalleştiğini, balaban emekler verip o emeğin sonucunu görmenin kendisini mutlu ettiğini anlatan Polat, göveri ve meyvelerin yetiştiğini, siparişleri karşılamaya çalıştıklarını ifade etti.

Güllü Akalın dahi imkan verilmesi halinde hem sülale işlerini yapıp hem bile üretime ulama sunabileceklerini gösterdiklerini belirterek, şunları söyledi:

“Bu proje büyürse elan güzelce olacak inşallah. Bu projede kayran aldığım için çokça memnunum. Bu imkanı verdikleri amacıyla Tanrı hepsinden razı olsun.”



Share: