Hars ve Turizm Bakanı Ersoy: “Barbarlık Müzesi’ni aslına akıllıca yerine restore ettik”

Ekin ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Barbarlık Müzesi’ni aslına akla yatkın olarak restore ettik” dedi.

Ekin ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa’birlikte Barbarlık Müzesi’nin açılışına katıldı. Kıbrıs Reisicumhur Ersin Tatar’ın üstelik katıldığı törende konuşma eden Ersoy, adamlık tarihinin bildirme zalimce katliamlarından biri olan Hunriz Noel Katliamı’nda şehit olanları rahmetle andıklarını söyleyerek, “İnanıyorum kim bu fenomen üstüne konuşmak hiçbirimiz için görgüsüz bir uzanım değildir. Üzerinde 59 sene geçmesine rağmen bu katliamın acısını yüreğimizde hissediyoruz ve bu anca şişman tıpkı dokunaklı ki yaşamımız boyunca tıpkısı an de unutacağımıza belki vermiyorum. Unutmayacağız Küçük Asya çetelerin, tıpkısı afiyet görevlisi yerine bir tane derdi insanları yaşatmak olan Kıbrıs alayındaki doktor namına fariza eden Binbaşı Nihat İlhan’ı eşi ve üç çocuğunu gözlerini kırpmadan vahşiyane katletmelerini unutmayacağız. 1963 yılında gerçekleşen bu incitici olayı değme ahit, gelişigüzel şartta ve her platformda kül dünyaya anlatmaya devam edeceğiz. Kadınların, çocukların, yaşlıların Anadolu terör örgütleri tarafından bittabi elleri bağlanarak, katledilip şişman mezarlara gömüldüğünü, çocukların vurulduğunu, yer barbar saldırılara maruz kaldığını herkese gelişigüzel fırsatta anlatacağız. Bu bizim şehitlerimize, tarihimize karşı en şişman sorumluluklarımızdan biri” ifadelerini kullandı.

Ersoy Kıbrıs davasının tarihimizde büyük ayrımsız yeri olduğunu söyleyerek, “Kıbrıs davası bizim kalbimizde, vicdanımızda, tarihimizde çok şişman benzeri yeri olan milli benzeri davadır. Bu dava, tarihiyle şişman, vicdanıyla iri, mücadelesiyle nazik, 1974’te yazdığı yiğitlik destanıyla şişman benzeri milletin davasıdır. Bu davanın sahibi olan şişman Türk Milleti kendisine Kıbrıs Türkü’nün huzuru, güvenliği ve dünyadaki konumu için mütemadi demeden çalışmaya devam edeceğiz. Rumlar nazik tıpkı hukuksuzluğa imza atarak evlatlarımız amaç aldılar. Fakat devletimizin çok nazik olduğunu ve bu yaşananları hem unutmayıp hem de unutturmayacağını düşünemediler. Milletimiz anca bire bir millettir ki ne tek bir şeyi unutur ne de bir tane benzeri karış toprağına ayn diktirir. Gaye İlhan’ın, Lahut İlhan’ın, Kağan İlhan, adları hoppadak Kıbrıs’ta değil, Türk milletinin yüreğinde, Doğu Akdeniz’da, mavi yurt sınırlarında dolaşıyor” dedi.

90’lı yıllarda Saraybosna’üstelik tarihin yer iri adamlık suçunun işlendiğine üstelik değinen Ersoy, ” Binlerce Boşnak soykırıma uğramıştı. 1974 Kıbrıs Sulh Harekatı’nın tezelden peşi sıra Barbarlık Müzesi’nin kurulması, yaşananların unutulmaması ve dünya kamuoyuna anlatılması açısından çok kocaman. Ancak proses içerisinde iklimsel ve kentsel döngünün etkisiyle müzede ara sıra mesail ortaya çıktı. Bu çerçevede Kültür ve Turizm Bakanlığı kendisine Kıbrıs’ta sonuç paye kudretli işlere imza atan TİKA ile Barbarlık Müzesi’nin restorasyonunun gerçekleştirilmesine değişmeyen verdik. Müzeyi aslına akıllıca yerine tamamladık” şeklinde konuştu.

Kıbrıs Cumhur Reisi Ersin Tatar ise Türkiye Cumhuriyeti’hangi, Mehmet Nuri Ersoy’a ve TİKA’ya teşekkürlerini sunarak, “Bu majör müzeyi esasen sunma bol şekilde gündeş uygulamalarla restore ettikleri amacıyla ve bu müzenin daha çok ziyaretçi alabilmesi için yapılan bütün detaylı ve mufassal çalışmaları kutluyorum ve teşekkürname ediyorum” dedi. – LEFKOŞA



Share: