Kavurucu sıcaklıklarda çipo döven idareci teknolojiye direniyor

Erzincan’birlikte hayatiyetli 64 yaşındaki Cahit Atamer, 14 yaşından bu yana babasından öğrendiği demircilikle geçimini sağlıyor.

Erzincan çarkıt Sanayi’birlikte bulunan hareket durumunda bölgede çıktı kullanımı yaygın olan ekincilik aletleri üreten 64 yaşında ki Cahit Atamer 50 yıldır demircilik yapıyor. Hele balta, kazma, kerki, orak, dehre kabil karye aletleri yaparak mesleğini sürdüren Atamer, 2000’li yıllara büyüklüğünde inşaatlar bile beğenilen malzemeleri birlikte yaptıklarını söyledi. 50 yıldır çıpa ocağının başında demir döven Hamam Çıpa Ustası Cahit Atamer, unutulmaya beniz tutmuş mesleğini 1972 yılından beri aşkla devam ettiriyor.

Isıdam demircilik mesleğine çırak kendisine kimsenin gelmediğini ve teknoloji ilerledikçe mesleğin gerilediğinin altını çizen Cahit Atamer, “Bu meslek bizim dede ağababa mesleği. 50 yıldır bu meslekle iştigal ediyorum. Tığ burada sıcak demircilik yapıyoruz. Hamam demircilik derken bile, bundan sonra köylünün uğraştığı baltası, kazması, dehresi ve burada gördüğünüz malzemeleri yaparak üretiyoruz. Tabi daha ilkin, 2000’li yıllara kadar zaman kim yapım malzemelerini de biz yapardık amma teknoloji ilerlediği kadar bizim çığır bile geriledi. Şuan dahi mesleği benden nazik bire bir ustamız var ondan sonra de bire bir arkadaşımız daha var benden sıradan, onun dışında ocak işiyle uğraşan sanatkarımız kalmadı. Çırak de gelmiyor. Gelenler geçmiş önce alacağı maaşı konuşuyor, sigortasını soruyor, yiyeceğini hesaplıyor. Bittabi bizim da bunları karşılayacak gücümüz olmadığı üzere biricik başımıza devam ettirmek mecburiyetinde kaldık” dedi.

“İnsanlar bu sıcakta gölgede duramıyor”

Atamer, insanların kavurucu sıcaklıklarda ağacın gölgesinde bile durmakta zorlandığını ama işi gereği o sıcaklığa katlandığını belirterek, “İnsanlar ağacın gölgesinde oturamazken tığ demirin 800 veya bin 500 mertebe karşısında hem demiri kızdırmak hem de tanzir etmek, düzenlemek bağımlı ki ağırlık. Mesleğimi seviyorum. Ata mesleğim. Allah’a çokça şükür çoluğumuzun çocuğumuzun nafakasını bu meslekten kazandık. Sevmesek da yapmayız. Teknoloji birlikte hangi kadar ilerlerse dahi ilerlesin gine bu mesleğe rastgele ahit gerekseme var” diye konuştu. – ERZİNCAN

Share: