Bursa, besin sektörünün Avrupa’ya açılan kapısı olmaya hazırlanıyor

Gıda sektörünün sürdürülebilir rakiplik gücüne katkıda olmak ve firmaların dış satım pazarlarını bollatmak adına projeler üreten Bursa Tecim Borsası, Bursa’ya besin sektörü tasarruf alanı kazandırmak üzere çalışmalara başladı. Türkiye’ye yaşıt olacak projenin şehir zarfında sıkışan ve büyümekte zorlanan firmaları bir tane tıpkı merkezde toplaması hedeflenirken, proje üzere ön başvuru süreci bitmeme ediyor.

Bursa Tecim Borsası (Bursa TB) Umumi Heyet Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Umumi Heyet Üyesi Özer Matlı, emin ve ehliyetli gıdaya ulaşımın nazik önem sunu ettiği günümüzde, mülhak zer üretim ile birlikte, tarım ve gıda sektörünün arsıulusal rekabet gücünü tezyit etmek hedefiyle icraat yürüttüklerini kaydetti. Bu çerçevede kent içinde mütezayit ve büyümekte zorlanan, azık alanında zindelik gösteren firmaları, şehrin dışında kurulması planlanan Besin Sektörü Biriktirim Alanı ile ağır ezgi bire bir alanda toplamak üzere harekete geçtiklerini belirten Özer Matlı, “Bursa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, şehrin kül dinamiklerinin üstelik desteği ile Bursa Tecim Borsası kendisine, kentimizin coğrafi konumunun, sanayisinin, tarımsal üretim gücünün ve ticari yeteneklerinin sinerjisi ile ülkemizin üretim yüzyılı vizyonu doğrultusunda ayrımsız unsur başlamanın heyecanını yaşıyoruz” dedi.

Sektörün nitelikli mahsulat ortaya koyarak büyümesinin önündeki engellerin başında saha sıkıntısının geldiğini dile getiren Özer Matlı, “Hele azık sektöründe neşelilik gösteren firmalarımızın ölçekleri rastgele geçen zaman büyüyor fakat acul şehirleşmeyle bu arada bu firmalar site ortamında sıkışıp kaldı. Ekleme zer üretimi, ihracatı, istihdamı odağına düz firmaların önünü açmamız gerekiyor. Rüçhan adına Bursalı firmalar ilkin görünmek üzere kül Türkiye’ye açmayı planladığımız proje çerçevesinde azık alanında istihsal yapan firmalarımızı, KOBİ’lerimizi uygulayım bilimi odaklı kullanılmamış nesil lojistik imkanlarıyla donatılan, sürdürülebilir ekincilik ekosistemi ve doğanın geleceği üzere ekolojik çözümlerle planlanan, belde dostu biriktirim alanında tıpkı araya getirmeyi arzuluyoruz” diyerek konuştu.

Gıda Sektörü Biriktirim Alanı ile şehrin içre sıkışıp küsurat ve akım kabiliyetleri mütenakıs firmaların üretimlerini ve ihracatlarını artırmalarına imkan sağlanacağını vurgulayan Bursa TB Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, “Hayata geçirmeyi planladığımız proje ile güç kentleşmenin hastalık olduğu gidiş geliş ilkin görünmek üzere dokuz canlı çokça sorunun çözümüne birlikte ulama sunmuş olacağız. Kül bunların yanında kümelenmenin etkisi ve antipatik zincir, korumalı coğrafi işaret, korumalı menşei işaret üzere sistemlerin imkanları ile mamul besin hacminin artırılmasını ve toptan piyasalarda saraka sahibi olmayı hedefliyoruz” dedi.

Kurulması planlanan karambol ile firmalar beyninde rekabet ve inhilal yerine kuma bir ticaret zinciri oluşturarak, sağlanacak ilerleme artışı ile istihdama dahi katkı koymayı amaçladıklarını söyleyen Başbuğ Özer Matlı, “Azık sektöründe istihsal ve pazarlamanın yanı sıra, pazarlama kanallarının kısaltılması, ürünlerin ambalajlanması, taşınması ve depolanmasına müteveccih standartların uygulamaya alınması, yapıt zayiatının genişlik uzuv indirilmesi ve piyasanın elektronik ortamda takibi kabil verimliliği sağlayacak enfrastrüktür imkanları sektörde büyümenin anahtarı haline gelmiştir. Türkiye, Asya’dan kayan taleplerin merkezi olurken, otoyol, çabuk tren, bahir ve albeni yolu üzere nazik altyapı yatırımları ile erişim ve geri hizmet açıdan civar plana sâdır Bursa, biriktirme alanı ile bölgesel bir elektrik merkezi olacağı gibi, azık sektörünün Avrupa’ya açılan kapısı haline gelecektir” ifadelerini kullandı.

Dolay temenni referans süreci tamamlandıktan sonra envestisman planlamaları gerçekleştirilecek olan Azık Sektörü Biriktirim Alanı’nda saha almak talip firmaların, www.btb.org.tr adresinde yer düz Dolay Temenni Referans Formunu doldurarak, Bursa Ticaret Borsası Umumi Sekreterliği’ne tasdik etmeleri gerekmektedir. – BURSA

Share: