Dünyanın bildirme temiz tuzları arasında: Çankırı kayaç tuzu tek dokunaklı eroin barındırmıyor

Dünyanın arz temiz tuzları beyninde: Çankırı kayaç tuzu tek kısık maden barındırmıyor

Her sene binlerce kişinin musahabe ettiği Çankırı Yer Şeş Sodyum Klorür Şehri, afiyet saçıyor

Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun: “Çankırı tuzunda sağlığa zararlı hiçbir bileşeni tespit edemedik”

ÇANKIRI – Yapılan akademik araştırmada dünyadaki yeryüzü saf tuzlarından birisi olduğu ortaya çıkan Çankırı kaya tuzu, tek pahal mızrap barındırmaması cihetiyle yeryüzü metin tuzlar arasında vadi alıyor. Çankırı’birlikte rastgele sene binlerce kişinin musahabe ettiği, Hititler döneminden Düz Şeş Tuz Şehri ise adeta sodyum klorür terapisi görevi görüyor.

Çankırı, barındırdığı madenlerle Türkiye’nin sunma mefret sodyum klorür üretim merkezlerinin başında geliyor. Saflığıyla adından bahsettiren Çankırı tuzu, dünyadaki kısık maden barındırmayan sınırlanmış tuzlar arasında saha alması ile dikkat çekiyor. Çankırı Karatekin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Besin Mühendisliği Bölümü Akademisyen Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun aracılığıyla ayrımlı ülkelerdeki tuzlarla yapılan karşılaştırmada Çankırı tuzunun dünyadaki en saf tuzlar ortada aldığı ve tek alçak metal bulundurmadığı tespit edildi. Saflığı ile gündeme gelen Çankırı’üstelik, geçmişi Hititler dönemine raci Çankırı Düzlük Şeş Tuz Şehri da özen çekmeye başladı. Yerin 150 metre altında, 18 dönüm büyüklüğe ehil Tuz Şehri, vatandaşlardan güç ilgi görmeye başladı. İçerisinde barındırdığı mikronlar sayesinde keyif terapisi görevi gören Tuz Şehri’ni sonuç tıpkı yılda 700 binden aşkın can görüşme etti.

“Çankırı tuzunda sağlığa dokuncalı hiçbir bileşeni tespit edemedik”

Çankırı tuzuyla ilişkin yaptığı araştırmalar için hikmet veren Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, “Çankırı Türkiye üzere çok cesim bir tuz merkezi. Ülkemizde mevcut beş altı tuz madeninden 5-6 tanesi Çankırı’bile bulunuyor. İki pasaj tuz fabrikamız bulunuyor. Sodyum Klorür Çankırı üzere koca. Çankırı Karatekin Üniversitesi Besin Mühendisliği Öğretim Görevlisi yerine ben, Çankırı tuzunun özelliklerini keşfedip bunu dünya tuzlarıyla mukayese etmek istedim. Bu amaçla, onlarca ayrımlı yetersiz dışı kaynaklarından tuzları realizasyon ettik. Bu tuzların hepsinde elementer analizler yaptık. Hacettepe Üniversitesi’nin yapmış olduğu ten irritasyon testi sonucunda ise ten tahrişine (yüzdelik 0) neden olmadığı kanıtlanmıştır. Yaptığımız araştırmalara göre bir nice tuzda bunaltıcı eroin, mikroplastik, radyoaktif maddeler keşfettik. Ancak, Çankırı tuzunda sağlığa dokuncalı tek bileşeni belirleme edemedik. Çankırı tuzu akman bir sodyum klorür. Hiçbir sodyum klorür mineral içermez. İhtiyaç duyduğumuz mineraller hem cirim hem yelpaze itibarıyla hiçbir tuzda bulunmamaktadır. Tuzun nitelik kriteri saflığıdır. Antibakteriyel özelliğine erbap kayaç tuzunun farklı bakteri türlerine cebin yüzde 99,5 oranında deli dolu olduğu kanıtlanmıştır. Bunun birlikte vücutta biriken toksin mineralleri ve indirgenmiş değişik tuzları atmaya birlikte yardımcı olmaktadır. Çankırı tuzu sağlığa zararlı bileşen içermemesi ve faziletli katışıksızlık seviyesinde olması cihetiyle önem taşımaktadır. Günümüzde tuzdan üretilen kumaşların yapısı incelendiğinde tek eğik kumaşlara göre yüzdelik 35 daha az toz sübvansiyon, çift kıvrım kumaşlara bakarak ise yüzde 80 henüz beş altı toz destekleme oranına erbap olduğu tespit edilmiştir. Gine benzeri şekilde sonuç zamanlarda kullanımı kalan sodyum klorür lambalarında dahi kayaç tuzunun kullandığını biliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Çankırı balaban ayrımsız tuz madenine erbap olmasıyla tuz terapisi yapılabilen turistik benzeri bünye olabilir’

Çankırı tuz şehrinin sağladığı faydalarla yetişkin tıpkı tuz sağaltım merkezi olabileceğini kaydeden Ercoşkun, “Tuz terapisi son yıllarda nazik ehemmiyet taşımaktadır. Hele akciğer hastalıkları, astım ve sigara tüketimine bağlı yerine ciğerlerin kirlenmesine kıymet bir nice ülkede sodyum klorür madeni terapileri gerçekleştirilmektedir. Sodyum Klorür madeninde kan alıp verirken mikron parçacıkları çekicilik ile gelişigüzel ciğerlerimize girmekte ve ilişki ettikleri bölgede suyu çekerek o bölgenin yıkanmasını sağlamaktadır. Elan sonradan öksürerek tığ o pislikleri ciğerlerimizden atabiliyoruz. Bu faaliyetin hareketli adına gerçekleşebilmesi amacıyla sodyum klorür mağarasında tıpkı topluluk egzersizler yaparak ciğerlerimize elan faza çekicilik girmesini sağlamalıyız. Bu soy icraat dünyanın bir nice yerinde var. Polonya’dahi 2, Ukrayna’bile 1 madende, Pakistan’bile 1 madende, Nahcivan’üstelik 1 madende gerçekleştiriliyor. Amma ülkemizde sodyum klorür terapisi yapılabilen ayrımsız turistik üretim bulunmuyor. Bu anlamda Çankırı balaban ayrımsız sodyum klorür madenine sahip olması cihetiyle önem arz ediyor” dedi.

“Çankırı Düz Şeş Tuz Şehri, Çankırı turizminin lokomotifi”

Çankırı Yer Şeş Sodyum Klorür Mağarasında hesaplı çalışmalarla ilişik gazetecilere vukuf veren Çankırı Şehremini İsmail Hakkı Sıhhatli ise sonuç 3 yılda yaptıkları çalışmalar yardımıyla vatandaşlardan ağırbaşlı demet görmeye başlayan Tuz Şehri’nin esenlik turizmine üstelik katkı sağlayacağını söyledi. Çankırı düzlük Altı Turizmi’nin Türkiye turizmine katkı sağlaması üzere icraat yürüttüklerini anlatım fail Başkan Esen, “Çankırı Kaya Tuzu Mağarasına imdi biz Çankırı Düz Altı Tuz Şehri diyoruz. Hititler döneminde kalma bire bir işletme. Akabinde Fransızlar, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti döneminde dahi Tekel’e devredilen bire bir işletme. 2003 yılında Çankırı Belediyesi’ne devredildi. Ego göreve geldiğimden beri birlikte elimden gelen gayreti gösteriyorum. 18 dönüm kapalı alanda, içtima 150 metre altındayız. Bulunduğumuz zeminin 200 metre altına kadar tuz madeni ile yoğun. Anadolu’nun tam ortasındayız. Alternatif turizm anlamında Çankırımıza, ülkemize ve geçmiş sâri vermek istediğimiz tıpkısı bölge. Bura mütenavip turizm anlamında dünyadaki sunma eskimemiş alanlardan tıpkısı tanesi. Çankırı, ilçeleri, köyleriyle mütenavip turizm anlamında gezilmesi, görülmesi gereken bire bir düzlük. Çankırı turizminin lokomotifi ise Çankırı Saha Altı Sodyum Klorür Şehri” dedi.

“Bu yıl festivalle bu arada ziyaretçi sayısı 700 bini geçti”

Düzenlenen curcuna ve organizasyonlarla Sodyum Klorür Mağarası’nın binlerce insana tanıtıldığını aktaran Sıhhatli, “2019’bile yaklaşık 150 bin, 2020 yılında 200 bin, bu sene düzenlediğimiz curcuna haricindeki ziyaretçi sayısı 300 bine yaklaştı. Göreve geldiğimizde hedefimiz 1 milyon ziyaretçiye ulaşmaktı. Tığ bunu 5 yılda yakalayacağız. Ağustos ayında Uluslararası Tuz Fest adı altında aynı festival düzenledik. O festivalde bura ziyaretçi akınına uğradı. 3 günlük sürede 500 bin ziyaretçi ağırladık. Yemek yarışması düzenledik, 120 uluslararası aşevi başı katıldı. Yöresel ürünlerimizin tanıtımı anlamında da girişimlerimiz çerçevesinde mağaramızı görmeyen aynı derinti ziyaretçi geldi. Hayranlık içerisinde gezdiler. Seneye inanıyorum kim düzenleyeceğimiz festivalde 1 milyon ziyaretçi çekeceğiz. Bu katlanarak gidiyor. Biz burada bazen icraat, imalatlar yapıyoruz. Bu sebeple ayrımsız zaman merbut olmasına rağmen birlik kâm vardı. Devir şirketleriyle da daha görüşmedik. Onların da talepleri var. ‘Acele etmeyin, hazır değiliz’ dedik. Bu sene festivalle beraber ziyaretçi sayısı 700 bini geçti” diye niteleyerek konuştu.

“Burayı esenlik turizmine dahi açacağız”

Çankırı Yer Şeş Sodyum Klorür Şehri’nin esenlik için önemli ayrımsız düzlük olduğunu ifade eden Sıhhatli, “Milli Yumruk Oyunu Takımımız, Küba Milli Takımı ile alay malay burada alıştırma yaptı. Antrenmana başladıkları ve bitirdikleri kamp sürecindeki gelişmeyi bize ifade halinde sundular. İnşallah burayı afiyet turizmine dahi açacağız. Evire Çevire etkinlikler yapacağız. Turizm anlamında Çankırı’nın beraberinde, Türkiye’nin da turizmine haddinden fazla şişman yardım sağlayacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Share: