Tarım odası başkanından çiftçilere: “Suyu bir iki tüketen ürünler tercih edilmeli”

Tarım odası başkanından çiftçilere: “Suyu birkaç tüketen mahsulat yeğleme edilmeli”

NİĞDE Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Dudak, yağmur azlığı cihetiyle çiftçilere birkaç akarsu tüketen ürünleri ekmelerini ve ekincilik sigortası yaptırmalarını referans etti.

Bu yıl yağışların yeterli olmaması dolayısıyla tarladaki ürünlerde ve ürün üretiminde mesail oluşabileceğini ifade eden Kaynak Başkanı Kavşak, çiftçilerden ekincilik sigortası yaptırmalarını istedi. Ekincilik Sigortaları Havuzu’na önümüzdeki yıllar için kuraklığın birlikte eklediğini belirten Kavşak, yaşanabilecek huysuz tıpkı durumda çiftçilerin en azından ekim üzere yaptıkları masraflarını köylü alabileceklerini ifade etti. Dudak, “TARSİM, önümüzdeki yıllar için tarım sigortasına kuraklığı bile eklemiş oldu. O yüzden çiftçilerimizin yağışsızlık sigortasını muhakkak yaptırmalarını istiyorum. Zira susuzluk sigortasını yaptırdıkları takdirde bir susuzluk yaşarsak baharat döneminde çiftçilerimizin tek değilse yaptığı masrafları, yağışsızlık sigortası karşılayarak. O konuda elhak çiftçilerimizi biz kuvve marifetiyle, içtimai medya tarafından uyarmaya çalışıyoruz” diyerek konuştu.

“Tarlaların peş gübrelemelerini nitrojen anlamında atabilirler”

Niğde’nin bir iki yağmur düzlük bire bir mıntıka olduğunu belirten Gaga, “Bu yıla geldiğimizde ilkgüz, teşrinievvel ayları içerisinde aynı tutar yağmur olsa da son teşrin ve boşluk ayında yağmur miktarı mevsim normallerin altında değil, haddinden fazla çok altında seyrediyor. Çiftçiler vasıtasıyla değerlendirdiğimiz takdirde tabii ki karın yağmaması, çıkan buğdayların geceleri soğuk olunca donmasına sebep olacak. Çiftçilerimize şunları önerebiliriz. Küçük Ay ayının içerisine geldiğimizde tarlaların art gübrelemelerini nitrojen anlamında atabilirler. Ürünlerini, tıpkı nebze olsun koruyabilirler. Yine yemiş fidanlarına baktığımız takdirde onlar de tomurcuk yapacak seviyeye geldiler. Sevimsiz albeni olmayınca meyvecilikte dahi sorunların yaşandığını görüyoruz” diye niteleyerek konuştu.

Başkan Iye Uç, çiftçilerin önümüzdeki yıl, çiftçilere teşrinievvel üzere birkaç su tüketen ürünleri tercih etmeleri önerisinde bulunarak, “İnşallah önümüzdeki yıl yağışların fena hâlde olması, karın yeri kaplaması ve buğdaylarımızı korumasını diliyoruz. Amma havaların yağışsız olmasından kontekst vadi altı sularının çekilmesi ve barajların dolmaması kabil hakeza bir sorunla karşı karşıyayız. Çiftçilerimizin, önümüzdeki yazlık ekilecek ürünlerde üstelik bir iki akarsu tüketebilen ürünleri yeğleme etmesini istiyorum. Çünkü önümüzdeki sene akarsu sorunu yaşayacağımızı bugünden görüyoruz” diye konuştu.

Share: