Beniz ölçümünü değiştirecek geri hizmet limanda ateşli dolgu

RİZE’da, Karadeniz’e dolgu yapılarak kazanılacak alanda, yılda 3 milyon titrem kargo, 8 milyon titrem dökme yük, 100 bin ton taşımalık taşımacılığı ile nahiye ticaretine yılda 200 milyon doları fazla yardım sunacak İyidere Geri Hizmet Limanı’nda dolgu çalışmalarının yüzde 40’ı, tamamlandı. Türkiye’nin 783 bin 562 kilometrekare olan beniz ölçümünü 7 kilometrekare daha artıran bahir dolgusuyla 18 bin kişiye istihdam sağlayacak projede çalışmalar, 24 saat rast sürdürülüyor.

İyidere ilçesinde, kentte havalimanının ardından denize dolgu ikinci iri proje olan İyidere Lojistik Liman projesinde çalışmalar, 24 saat esasına bakarak sürdürülüyor. İkizdere’deki Cevizlik taş ocağından kamyonlarla nakledilerek denize döküldüğü dolgu sahası çalışmasında yüzdelik 40 seviyesine ulaşıldı. Yılda 3 milyon titrem kargo, 8 milyon ton dökme yük, 100 bin ton taşımalık taşımacılığı ile mıntıka ticaretine yılda 200 milyon doları çok yardım sunacak proje, bilvasıta yerine 18 bin kişiye savsaklamak kapısı olacak. Türkiye’nin 783 bin 562 kilometrekare olan yüz ölçümünü 7 kilometrekare henüz artıran deniz dolusuyla 1 bilyon lirayı çok değerli projenin 2023 yılı böylece tamamlanması hedefleniyor.

‘STRATEJİK PROJE’

Rize Tecim ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Eren Karamehmetoğlu, proje tamamlandıktan bilahare Türkiye’nin büyük alanlarından biri olacağını belirterek, ‘Çalışmalar 24 saat esasına bakarak mütemadi bitmeme ediyor. Şu an itibarıyla dolgu olarak yüzdelik 40 civarına erişmiş durumdayız. Belirlenen tarihte da geri hizmet merkezi tükenik olacak. Format bittikten bilahare olay bitmiyor tabi. Arkası Sıra demir yolu projesi gündeme gelecek. Çünkü lojistik merkezi amacıyla arz büyük angajman. Bu proje hem bölgemiz hem şehrimiz için ciddi bire bir proje. Bitiminde bu nahiye ülkemizin genişlik yetişkin alanlarından biri haline gelecek’ dedi.

‘BÖLGEYE KATACAĞI HADDINDEN FAZLA ÖZDEK VAR’

İyidere Lojistik Limanı’nın faaliyete geçmesiyle bölgeye istihdam katkısı sunacağını söyleyen Karamehmetoğlu, ‘Bu merkezde yılda averaj 3 milyon ton kargo 8 milyon titrem arık abra ve onun haricin da dahi yılda 100 bin titrem konteyner taşımacılığı yapılacak şekilde planlandı. İnşallah proje bittiğinde ilimiz ve bölgemiz çokça muhteşem tıpkı elektrik merkezi olacak. Lojistiğin çalışmaya başlamasıyla alay malay 2 bin 500 kişinin çalışmaya başlayacağı ve bu sayının canip tedarikçilerle 18 bin civarına intişar olacak. O nedenle bu projenin bölgeye katacağı haddinden fazla şey var’ diye konuştu.

Share: