Artvin Arıcılar Birliği Ardanuç Temsilcisi Meryem Ayrıntılı: Arıcıların Bu Sezon Maddesel Anlamda Zorlanacağını Düşünüyorum

Artvin Arıcılar Birliği Ardanuç İlçe Temsilcisi Meryem Ince, baharın yaklaşmasıyla alay malay arıcıların hazırlıklarının dahi başladığını belirterek, “Demincek arıcılarımız, adım adım kek, çerçeve çırağ hazırlığına başladılar. Geçen yılki fiyatlarla bu yılki fiyatlar arasında balaban tıpkı ayırt var. Güzeşte yıl 85 liraya sattığımız kandil fiyatları, şu an zaman açılmadan alırsak 120 liraya büyüklüğünde çıkıyor. Bütün anlamıyla zaman açıldığında ise bedel tıpkısı kalacak mı, bunu birlikte bilmiyoruz tabii kim. Arıcıların bu zaman maddi anlamda zorlanacağını düşünüyorum” dedi.

İş durumunda arıcılıkla ilgilendiren seçme soy malzemeyi sattığını ancak fiyatların bu yıl çokça yükseldiğini belirten Meryem Teferruatlı, “Üreticileri zecrî mahsulat beyninde kek, temiz yemi ve ışık bulunmakta. Güzeşte yıl 85 liraya sattığımız kandil fiyatları, şu zaman zaman açılmadan alırsak 120 liraya kadar çıkıyor. Cemi anlamıyla sezon açıldığında ise kıymet bire bir kalacak mı, bunu üstelik bilmiyoruz bittabi kim. Arıcıların bu sezon maddi anlamda zorlanacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Meryem Ince, şunları söyledi:

“Arıcılık yapıyorum ve bir zamanda arıcılık malzemeleri satışlarını birlikte yapan bire bir işletmem var. Artvin’birlikte havaların adamakıllı gitmesiyle alay malay arıcılıkta mevsim hazırlığımız başladı. Deminden arıcılarımız, adım adım kek, çerçeve çırağ hazırlığına başladılar. Boydak sabık yıla kıyasla biraz ağır sıklet ilerlemekte. Sabık yılki fiyatlarla bu yılki fiyatlar ortada balaban aynı ayırt var. Arıcının gurur gücünü az buçuk zorladığı amacıyla, sabık sene çabuk başlayan sezon bu sene maatteessüf hızlı başlamadı. Geçen yıl bal sezonunda rekolte haddinden fazla güzeldi ve antrparantez yüzdelik 85’lere büyüklüğünde ulaştık diyebilirim. Arıcılarımızın benzeri kısmı balını satarken benzeri kısmının ise hala stokunda balı bulunmakta. Ben, öz imkanlarımla balımı sattım.

Arıcıları genişlik haddinden fazla zecrî ürünler ortada kek, katışıksız yemi ve çerağ bulunmakta. Güzeşte yılki fiyatları verirsem; 85 liraya sattığımız mum fiyatları, şu dakika zaman açılmadan alırsak 120 liraya kadar çıkıyor. Kamu anlamıyla mevsim açıldığında ise kıymet tıpkısı kalacak mı, bunu birlikte bilmiyoruz elbette kim. Arıcıların bu mevsim maddesel anlamda zorlanacağını düşünüyorum.

“ARTVİN, KAFKAS ARISIYLA MEŞHURDUR”

Artvin, Kafkas arısıyla ünlü ve dünyada eşi bir namevcut ayrımsız katıksız zenginliğe eş. Ardahan ve Artvin izole mıntıka olduğu amacıyla arımız, gerçekten Türkiye genelinde yeryüzü eşsiz arıdır. Tığ izole nahiye olduğumuz üzere Ardahan dışına çıkmamız haram. Ardahan ve Artvin ortada geziniyoruz ve tıpkısı zamanda turist arıcılarımız de var ve bu arıcılarımız gökçe yazın Ardahan’dahi, kışınsa Artvin’da kışlamalarını yapmaktadırlar. Taleplerimiz var bittabi kim. Halis küçük haddinden fazla bulunmaz bire bir enerjik ve katışıksız varsa sahn var. Ego, yetkililerin arıcılara biraz henüz motivasyon ve özellikle malzemenin tedarikinde fiyatların biraz daha adi çekilmesini istiyoruz. Arıcılık yapanların yaş ortalaması 50-55’in üzerinde değil de 18 yaşından başlaması gerekir diye düşünüyorum. Türkçesi muhteriz arıcıdan feyiz çalışkan arıcı istiyorum. Natürel yerine yetkililerden talebim; arıcılığa motivasyon istiyoruz. Gençliğin arıcılığa motivasyon edilmesi gerekiyor.”

“SABIK YIL SIFTINLIK İYİYDİ”

Arıcılık yapan Mualla Işık de “25 yılı aşkındır koca kuaförlüğü yapıyorum ama tıpkısı zamanda arıcılık da yapıyorum. Baharın gelmesiyle hazırlıklar başladı, biz bile kovanlarımızın tadilatlarını ve boyalarını yapmakla uğraşacağız. Geçen yıl bal popülasyonu oldukça iyiydi, bu yılda inşallah dolgunca olacak. Şeker Hastalığı fiyatlı, piyasada bin 200 teklik ama Arıcılar Birliği’nde 900’e kadar indi kim bal fiyatımız bile 250 civarındaydı” dedi.

Share: