Diyarbakır’da rustik kalkınma amacıyla üreticiler desteklendi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 2022 yılında kentin gelişmesi ve kırsal kalkınmanın sağlanması için tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara bindi oldu.

Büyükşehir Belediyesi, 2022’de hayvan içme suyu göletlerinden, tarımsal sulama amaçlı havuzlara, çiftçilere fide-amut dağıtımından, tarımsal ekipman desteğine, ipekböcekçiliği ve arıcılığa büyüklüğünde farklı alanlarda üreticilere yardım sundu.

Rustik Hizmetler Kat Başkanlığı, kırsal mahallelerde tarım ve hayvancılığı yetiştirmek, tarımsal sulama altyapılarını güçlendirmek ve domestik üreticiyi beslemek amacıyla 2022’de 134 efsanevi içme suyu göleti hizmet ve onarımı yaptı. Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığının, Çermik ve Çüngüş ilçelerindeki 17 mahallede yapımını gerçekleştirdiği sulama kanallarında ise çalışmalar bitmeme ediyor.

Karacadağ’daki jeosit alanları belirleme edilecek.

Büyükşehir Belediyesi, ” Mezopotamya’nın zer üçgeni sefer haritası” dahilinde Diyarbakır’ın varlıklı kültürel mirasının turizme kazandırılması, bölgesel kalkınmanın sağlanması için çalışmalarını sürdürüyor. Karacadağ’ın UNESCO Global Jeoparklar programına karışma edilmesi amacıyla yaptığı başvurma kapsamında Diyarbakır memleket sınırları içerisindeki jeosit alanlarının tayin edilmesi amacıyla proje hazırladı.

Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın Ustalık Destek Programı kapsamında “Potansiyel Jeopark Alanı İçerisinde Jeosit Tayin ve Yorum Çalışmaları İçin Danışmanlık Hizmeti Talebi” projesi kabul edildi.

Proje çerçevesinde Rustik Hizmetler Kat Başkanlığınca kurulacak kol, Karacadağ’da jeosit tespiti, haritalandırılması ve raporlanması amacıyla 60 aktarılma boyunca meydan tarama çalışması yapacak. Diyarbakır’ın fıstık, badem ve koz üretiminde Türkiye’nin bildirme kıpırdak illerinden biri olması üzere çalışmalarına bitmeme fail Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, 2022 yılında Bismil, Çınar, Çüngüş, Dicle, Eğil, Ergani, Hazro, Hani, Mazeret, Lice, Silvan, Uğur ve Yenişehir ilçelerinde 100 bin ağaca fıstık aşısı uyguladı.

Kırsal mahallelerde bulunan fıstık ağaçlarına 100 bin ayn aşısı yapılırken, ilçelerdeki ceviz ağaçlarına ise 12 bin çeşit aşısı uygulandı. – DİYARBAKIR

Share: