Diyarbakır’dan Amerika’daki talebelik yaşamına

DÜNYANIN dar üniversitelerinden Harvard ve Brown’dan umum burslu akseptans alınca adlarını duyuran Diyarbakırlı Dicle, Seyit ve Nehir, şimdilerde memleketlerinden kilometrelerce uzaklıktaki Amerika’üstelik, hayallerine akıllıca emniyetli adımlarla ilerliyor. Gücük sürede yeni yaşamlarına alışan çoluk çocuk, sükse hikayeleriyle Türkiye’nin Amerika’daki gururları olmayı başardı.

Türkiye onları, güzeşte yıl, Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Marifet ve Teknoloji Lisesinde okurken, değme yıl acun genelinde yüzbinlerce adayın öğrenci kalkışmak için başvurduğu, politika ve iktisat dünyasından mefret isimleri mezun eden Amerika’daki Harvard ve Brown üniversitelerinden eksiksiz burslu kabul almalarıyla tanıdı.

Başarı hikayeleriyle gündeme mevrut gençlerden Irmak Toklu Harvard Üniversitesi Organizmik ve Evrimsel Dirim Bilimi Bölümü, Dicle Terane Ekinci yeniden Harvard Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü, Seyit Zorlu Barut ise Brown Üniversitesi Elektronik Beyin Bilimi Bölümüne kamu burslu olarak girmeye doğruluk kazandı. Yetişek talim döneminin başında Diyarbakır’dan 8 bin 702 kilometre uzaklıktaki Amerika’ya revan üç güre, kariyerleri amacında darülfünun eğitimlerine başladı. Şimdilerde idealleri doğrultusunda mütenevvi eğitimler alıp korkulu tıpkı himmet temposuna giren çoluk çocuk, yeni okul ortamlarına ve yaşamlarına birlikte güdük sürede alıştı.

“ÇOKÇA MUTLUYUM”Gençlerden, amacının akademisyen ve ilim adamı olmak olduğunu dile getiren Dicle Ezgi Fellah, “Şu anda dünyanın bildirme ferah üniversitelerinden Harvard’de laboratuvar deneyimine dair araştırı dersleri almaya çalışıyorum. Tıpkı zamanda farklı alanlardan da (tutum, kazı bilimi) dersler alarak deneyimimi zenginleştirmeye çalışıyorum. Burada başlamak çokça güzelce fakat ilkin ailem görünmek için Türkiye’yi da özlüyorum. Kültürümüzü, yemeklerimizi dayanabilen haddinden fazla şeyi. Bu yüzden tatillerde Türkiye’ye gelmeye çalışıyorum. Bahçeşehir Koleji’nin lisedeyken bana sağladığı araç eğitimi, İngilizcemi geliştirmem açısından çok önemliydi. Onun dışında hususi robotik tarzı dersler, haddinden fazla ayrımlı beceriler geliştirmemi sağladı. İdeallerim doğrultusunda çalışmaktan haddinden fazla mutluyum” dedi.”BROWN, ÇOK HUSUSI BİR DÜZLÜK”Öğrencilerden Seyit Sağlam Barut ise “Şu dakika ikinci sınıftayım ve benzeri zamanda üniversitede araştırma asistanı olarak çalışıyorum. Kariyer hedefim, lisans eğitimim bittikten bilahare bilgisayar sistemleri ve araba öğrenmesi konusunda efdal eğitimimi düğümlemek. Peşi Sıra yüksekokul çalışmaların birlikte sektörde dahi bir müddet gitmek. Brown Üniversitesi, benim için çokça özel ayrımsız düzlük, burada haddinden fazla değerli arkadaşlar edindim ve çok yüce profesörlerle düzentileme, onlardan ibret alma imkanı buldum. Amerika’dahi okumanın en balaban avantajlarından biri akademik hürriyet. Burada alanımla ait derslerin beraberinde istediğim seçkin bölümden konuşma, insan bilimi, nörobilim kadar ayrımlı dersler alabiliyorum” ifadelerini kullandı.’İLGİLERİ DOĞRULTUSUNDA ÇALIŞSINLAR’Türkiye’de familya, eş ve arkadaşlarının dışında sunu haddinden fazla özlediği şeyin yemekler olduğunu, Amerika’daki yemeklere alışmada epey zorlandığını belirten Barut, “Sıkıntılı dışında terbiye üzerine okulumun ümranlı bir kültürü var. Ortaöğretim boyunca bu hedefimize müteveccih çalışmalar yaptık. Robotik turnuvaları, konferanslar gibi. Arkası Sıra danışman öğretmenlerimizin üstelik balaban emekleri ve yardımları ile başvurumuzu gönderdik ve kabul aldığımız amacıyla çok mutlu olduk. Amerika’de intikal etmek isteyen öğrencilere tavsiyem, hazırlanmaya ercecik başlamaları ve ilgileri doğrultusunda çalışmalar yapmaları” diyerek konuştu.’MUTLU OLDUĞUMU BİLMELERİ BENİ MUTLU EDİYOR’Gelecekte araştırma alanında kalmayı planladığını dile getiren Irmak Toklu ise sözlerini şöyle sürdürdü:

“Amerika’üstelik ve bu büyüklüğünde ayrımlı alanlarda etkin ayrımlı kültür ve deneyimlerden gelen insanların olduğu ayrımsız yerde gelmek çokça güzelce. Okulda hem alanımla ait hem birlikte ayrıksı alanlara ulama sağlayacak dersler alıyorum. Türkiye’yi ve ailemi çokça özlesem birlikte burada olduğum amacıyla bahtiyar olduklarını tanımak beni bile bahtiyar ediyor. Diyarbakır’dan çıkışlı olduğum Bahçeşehir Kolejinin bana sunma büyük katkısı, tanıştığım insanlar ve öğretmenlerimin desteğiydi. İleride Amerika’bile intikal etmek isteyen öğrencilere tavsiyem burasının sistemini mebzul anlamaları ve ellerinde kendilerini seçme alanda yetiştirmek üzere fırsatları varsa korkmadan birçok repertuvar edinmeye çalışmaları.” BAU GLOBAL BAŞKANI ENVER YÜCEL’İ GURURLANDIRAN BULUŞMADicle, Irmak ve Seyit ile bu arada yeniden Diyarbakır ve İstanbul’daki Bahçeşehir Koleji Malumat ve Teknoloji Liselerinden çıkışlı olup MIT, Harvard ve Brown üniversitelerinden akseptans alıp terbiye gören Toplama Ardıl Bayır, Veli Kabasakaloğlu, Berkin Binbaş, Iyicene Servan Tutşi ve Roza Kavak, Amerika’dahi mütenevvi ziyaretlerde mevcut BAU Küresel Başkanı, bir zamanda Bahçeşehir Kasıt Eğitim Kurumları (BUEK) Umumi Heyet Başkanı olan Enver Yücel ile bire bir araya geldi. Boston’üstelik mezun öğrencileriyle buluşmaktan balaban gelgel ve memnuniyet duyduğunu dile getiren Yücel, “Terbiye kurumlarımızla geleceğin değiş liderlerini bakmak için şişman ceht sarfiyat ediyoruz. Iri hava duyduğum çıkışlı arkadaşlarımız bile geleceğin liderleri olacaklar. Daha yaşanabilir ayrımsız acun ve insanlık için çalışacaklar. Bizim yeryüzü iri değerimiz mezunlarımız. Çıkışlı gençlerimizle ne büyüklüğünde övünsek azdır, dünyaya ve insanlığa yararlı olacaklarına inancımda tamdır” dedi.’KENDİMİ ÇOKÇA GELİŞTİRME FIRSATI BULUYORUM’

Buluşmaya katılan öğrencilerden Amerika’dahi herhangi bir haber insanlarını yetiştiren MITOS’de (Massachusetts Uygulayım Bilimi Enstitüsü) eğitim bilimi gören Berkin Binbaş ise bir nice imkana kavuştuğunu dile getirerek, “Hayallerimin ardı sıra koşarken kendimi bolca geliştirme fırsatı buluyorum. Burada sanmak istediğimi en gani hocalardan, yer dolgunca şirketlerden öğrenme imkanına sahibim. Amerika’ya meslek üzere geleli 2 buçuk yılı geçti. Günlük hayatımın çoğunu öğrencilik hayatı ve okul işleri obstrüksiyon ediyor. Derslerden araştırmaya, asistanlıktan üyesi olduğum roket takımına kadar MITOS hayatıma hükmediyor. Anlaşılan doktoramı bile Amerika’birlikte yapacağım fakat değişmez adına hangi dalda olacağına henüz karar vermedim. Fakat elimden geldiğince hikmet, hesap ve bilgisayar bilimi dallarında umumi adına kendimi geliştirmeye çalışıp doktora ve kariyerim için yer akla yatkın kararı vermeye çalışıyorum. Bunları yaparken ihtimal klasik olacak amma Türkiye’den önce ailemi ve arkadaşlarımı sonrasında birlikte yemekleri özlüyorum. Bahçeşehir Kolejinin bana sağladığı yer yüce kazanım, benzeri konuyu yalnız başına disiplinli tıpkısı şekilde araştırabilme ve öğrenebilme becerisi oldu. Lisede yaptığımız olimpiyat çalışmalarının hele buna şişman katkısı oldu. Amerika’ya karışmak talip öğrenciler, hayallerinden katiyen vazgeçmesinler, hep hedefleri doğrultusunda ellerinden geleni yapsınlar. Son ne olursa olsun, sonuçtan artma bu yolda çabalarken öğreneceklerinin kendileri amacıyla en kızıl ulama olacağını ve geleceklerini şekillendirmede mefret şan oynayacağını düşünüyorum” diyerek konuştu.

Share: