Eskişehir’de “ev diş hekimlikleri” çocukların kavşak bakımları için mesaiye başladı

Karabük ve Kırşehir ile uçman il seçilen Eskişehir’de, Merkezi Doktor Randevu Sistemi (MHRS) uygulaması üzerinden randevu alınarak ev hekimine giden 2-12 gözyaşı arası çocukların gaga ve diş sağlığı kontrolleri yapılıyor.

Eskişehir İl Keyif Müdürü Prof. Dr. Murat Bilge, yaptığı bağlanmış açıklamada, uygulamanın 15 Ağustos itibarıyla uçman iller Eskişehir, Kırşehir ve Karabük’te başlatıldığını belirterek, bir numara paye sağlık hizmeti kapsamında mevcut ocak diş hekimliği uygulamasının, sağlığın teşviki, koruyucu keyif hizmetleri ile kişileştirme, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin bire bir arada verildiği, bireylerin hizmete basit ulaşabildikleri, düşük maliyetle hareketli ve hoşgörülü sağlık hizmetinin sunumu olduğunu kaydetti.

Eskişehir’de hep 23 diş hekiminin proje kapsamında görevlendirildiğini anlatım eden Prof. Dr. Bilge, şu bilgileri verdi:

“Aplikasyon kapsamında ilimizdeki 2-12 yaş aralığındaki her çocuğa bire bir sülale dişçi tanımlanmıştır. Vatandaşlarımız çocuklarının ev diş hekimlerini e-nabız ve MHRS profilleri üzerinden öğrenebilirler. Aileler çocukları amacıyla planlanan geçmiş muayeneleri üstüne hekimleri yoluyla kısa tasarı veya telefon görüşmesi ile bilgilendirilerek ilişkin sağlık kurumuna nida edileceklerdir. İlk taharri sonrasında ise takip sıklıkları ve gerekiyorsa uygulanacak tedaviler hakkında ailelerin bilgisi dahilinde izlenecek proses planlanacaktır. Önümüzdeki günlerde MHRS üzerinden termin oluşturarak sülale dişçi ülfet edilebilir, bu müzakere sonrası çocuklarının e-bilek damarı profili üzerinden geçersiz riziko analizi sonucu, izlem periyodu ve yapılan havari munsap ve diş sağlığı uygulamaları ile ilişik bilgilere ulaşılabilir.”

Prof. Dr. Murat Hakim, bireye has havari uygulamaların esas olacağı eş diş hekimliği sistemiyle çocuklara dudak ve diş bakımı eğitimi verilmesinin, tagaddi alışkanlıklarının tayin edilerek önerilerde bulunulmasının, florürlü diş macunu ile dişlerini ahenktar namına fırçalamalarının sağlanmasının ve periyodik namına koruyucu ve inhibütör tedavilerin uygulanmasının amaçlandığını belirtti.

Share: