Fındıkta aile sistemine alternatif yegâne kayırıcı üretimle verim artışı hedefliyor

Düzce’de, fındık üretiminde ürün artışı hedefleyen 39 yaşındaki üretici Muhammed Çağ, atalarından küsurat 20 dönümlük arazide ev sistemine alternatif biricik peş dikim gerçekleştirdi.

Devir, araba beceri ressamı yerine çalıştığı işinden 6 yıl evvel ayrılarak fındık yetiştiriciliğine yöneldi.

Darıcı Mahallesi mevkisindeki 20 dönüm araziyi fındık yetiştiriciliğine uygun kuzuluk getiren Sıra, üründe mahsul artışına yönelik araştırma yapmaya başladı.

Araştırmaları sonucu bazı ülkelerde karı sistemi yerine telkih yaparak yegâne üst dikim yöntemiyle mahsul artışı sağlandığını öğrenen Çağ, bu metotla üretim yapmaya karar verdi.

Arazisine 15 bin aşılı fidan çalı Ruz, 1-2 yıl içeresinde 3 intaç artışla dönüm başı 600 kilogram verim bekliyor.

“Yaşıt fidanlık olarak üreticilerimize gösteriyoruz”

Muhammet Zaman, AA muhabirine, eş sistemine alternatif bir tane dal yöntemiyle fındığın koz ağacı büyüklüğüne ulaşmasının beklendiğini dile getirdi.

Tek dip yöntemiyle yetiştirilecek ağacın boyunun 30 metreye, genişliğinin dahi 3 metreye büyüklüğünde çıkabileceğini nâkil Zaman, “Bu anaçlarımızın konusunda zat kızıl fındıklarımız olan Giresun yağlısı, çakıldak, yomra, yağız fındık ve Akçakoca solgun besili fındığıyla aşılayıp 3 mezuniyet verimi arttıracak şekilde fındık üretmeye çalışıyoruz.” dedi.

Gün, şu anda 200 kilogram olan dönüm başına verimi, 600 kilograma çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, “Şu anda Düzce ve Giresun bölgesinde dönümünden maksimum 200 kilogram fındık alınıyor. Biz verimi üçe katlama hesapları yapıyoruz. 3 metre olan fındık ağaçlarını 15 metreye büyüklüğünde çıkartıp hacimsel olarak alandan daha aşkın idrak etmek istiyoruz. Aynı sair avantajı de herhangi bir sene kestiğimiz fındık filizi ve arka budama işlemleri. Bu yöntemde dikme kabil büyüdüğü için çımbar ve dip akçakesme işlemi olmuyor. Bu ağaç, tutar olarak birlikte büyüyecek bizi işçilikten da kurtaracak.” diye niteleyerek konuştu.

Çeşitli ülkelerde aşılı fındık çalışması yapıldığını, bunun Türkiye’birlikte üstelik yaygınlaştırılmasını istediğini belirten Tarih, “Biz üstelik eş dikmelik namına burada üreticilerimize gösteriyoruz.” ifadesini kullandı.

Çağ, 20 dönüm alanda üretim yaptığını anlatarak, “Amacımız senede 20 bin aşılı fındık fidanı üretip fındık üreticilerine yaymak. Sektöre 6 yıl büyüklüğünde geçmiş girdik. Çokça mülk harcadık, bu şekilde fidanlama sahamız olsun, diyerek. Yetiştirici beş altı alandan imdi üretim elde etsin, bunun hedefindeyiz şu anda.” açıklamasında bulundu.



Share: