Karabük’te safran toprakla buluştu

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde vadi alan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen boya, kozmetik, ilaç ve azık gibi birçok alanda kullanıldığı için “olağanüstü nebat” olarak da adlandırılan safranın ekimi başladı.

Dünyada tescili sağlanarak “milli bitki” unvanını alan safranın ekimi, adını verdiği ilçede İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğü yoluyla Gayza köyünde oluşturulan tarlada başladı.

Her sene ağustos ayında soğanı dikilen, 30 santimetreye kadar uzayabilen, mor renkli, evire çevire ıtri çiçekler açan safran, ilk teşrin-teşrinisani aylarında toplanıyor.

Ağırlığının 100 bin ceberut kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten hemen kem kilogram üretilebilen safran, “dünyanın sunu fiyatlı baharatı” adına nitelendiriliyor.

Her yıl tahminî 5 milyon çiçekten 35 kilogram iz alınan Safranbolu safranının kilogramı 80 bin liradan alıcı buluyor.

İran, İspanya, Hindistan ve Yunanistan kadar ara sıra ülkelerde üstelik üretilen zafran, üretildiği yere göre katılık, damga ve hoş koku itibarıyla ayrımlılık gösteriyor.

İl Ekincilik ve Orman Müdürü Korkulu Ayvalık, AA muhabirine, safranın ilçede 49 ekinci vasıtasıyla kısaca 70 dekarlık alanda yetiştirildiğini söyledi.

Safran soğanlarının toprakla buluştuğunu tamlayan Ayvalık, “Safranın ekimi, ağustos ortası ve eylül ayının geçmiş haftasında yapılıyor. Hasadı, teşrinievvel ve son teşrin aylarında gerçekleştirilen safranın soğanı, ekildiği önce yıldan itibaren 3 sene yayın veriyor, daha bilahare bala vermesi nedeniyle topraktan sökülüyor. Birbirinden ayrılan soğanlar, baştan toprakla buluşturuluyor.” diye niteleyerek konuştu.

Share: