Kom hayvanlarının hatır bölgesindeki patlamayı karşıcı aparat geliştirdi

Sivas’ta çocukluğunda çokça sevdiği buzağısını akıl bölgesinin patlaması sonucu kaybeden Hisse Senedi Pınarbaşı, veteriner olduktan sonradan çap desteğiyle çiftlik hayvanlarında bu sorunu çözen aparat geliştirdi.

Ailesi hayvancılıkla uğraşan 45 yaşındaki Pınarbaşı, 33 yıl evvel haddinden fazla sevdiği buzağısını hatır bölgesinin patlaması dolayısıyla kaybetti.

Bu duruma haddinden fazla üzülen Pınarbaşı, büyüyünce baytar olmaya karar verdi ve 1996 yılında girdiği Selçuk Üniversitesi Baytar Fakültesinden 2001’bile çıkışlı namına mesleğe önceki adımını attı.

Pınarbaşı, sahada kısaca 10 sene çalıştıktan sonraları Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) İstanbul’daki inovasyon haftasına katılarak şevket desteklerinden yararlanmaya değişmeyen verdi.

Yaklaşık 10 yıl evvel Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) bünyesinde faaliyet gösteren Cumhuriyet Teknokent’te Ar-Ge çalışmalarına başlayan Pınarbaşı, TÜBİTAK’tan 354 bin teklik destek alıp, bombe nedeniyle hayvanların us bölgesinde oluşan patlamayı önleyen “Rumenotom Umbrella Trocar (Güncek Trokar)” adını verdiği ürünü geliştirdi.

Pınarbaşı, kısaca 4 yıl önceki bile Birleştirme Endüstri Bölgesi’ndeki İş Ihya Merkezi’nde (İŞGEM) seri üretime geçti.

Buzağısı ölünce baytar olmaya karar verdi

Pınarbaşı, AA muhabirine, 33 yıllık hayalini gerçeğe dönüştürmenin mutluluğunu yaşadığını belirterek, “Çocukken şişkinlik dolayısıyla benzeri buzağımız ölmüştü. Yonca yiyip akıl bölgesi kabarık ve çatlamıştı. Buzağımızın ismi Bulut’tu. Çatlayıp öldükten sonradan bu bende deprem oluşturmuştu. Bundan dünya baytar olmaya karar verdim.” dedi.

Ürünün, kâh yiyecekler ile ecnebi maddelerin yenilmesi yerinde kom hayvanlarında yoğun tanıdık şişkinliğin sebep olduğu patlamayı engelleyen çokça makro bir ilk yardım aparatı olduğunu vurgulayan Pınarbaşı, “Aparatın, işkembeyi deriye kilitleyen bir yapısı var ve kesinlikle hayvanda aynı enfeksiyon yahut akıl boşluğuna sızdırma yapmıyor. Günlerce kalabilme özelliğinden periferi insanlar şişen ayrımsız hayvanın birlikte nöbet tutmak istemedikleri için bu ürünü tercih ediyor.” diye konuştu.

Pınarbaşı, TÜBİTAK’ın yanında Sanayi ve Uygulayım Bilimi Bakanlığı, Itidalli Rum Kalkınma Ajansı (ULULUK), KOSGEB ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden (TOBB) alınan desteklerle ürünü artık geliştirdiklerini söyledi.

Ürünü, 4 yıldır Türkiye’nin 81 ilindeki kestirmece 6 bin veteriner kliniğine gönderdiklerini anlatan Pınarbaşı, bu sene dahi ensiz ölçekte Amerika Birleşik Devletleri ve Irak Doğu ülkeleri başta koyulmak amacıyla 20 ülkeye ihracata başladıklarına dikkati çekti.

“Seçkin yerde Türk trokarı namına anılıyor”

Pınarbaşı, TOBB’un girişimleriyle Amerika Müttehit Devletleri’nde iştirak kurduklarını, mikro içi ve ensiz dışına gönderilen işaret sayısının almanak 18 bine ulaştığını dile getirerek, “Yıllık averaj 200 bin doları aşan ihracat rakamı hedefliyoruz. Siftinlik aynı cihaz ama Türk menşeli olması prestijimiz açısından çok şanlı. Değme yerde Türk trokarı namına anılıyor. İnşallah 2023 bakımından Amerika’daki çalışmalarımızla beraber bu ürünü globalleştirerek dünyaya pazarlamayı amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Devletin mütenevvi kurumlarıyla fikri olan herkese destekte bulunduğunun altını çizen Pınarbaşı, bugüne büyüklüğünde aldığı bindi tutarının yaklaşık 10 milyon liralık olduğunu sözlerine ekledi.

Share: