Sosyal iletişim araçları fenomenleri taşlama muhtevalı yorumlar ile nahak yere kazanç sağlıyor

Içtimai medya platformlarında paylaşımlar özne gâh fenomenler, kendilerine yapılan taşlama içerikli yorumları gelire çeviriyor. Konuya ilişik değerlendirmede mevcut Avukat Yusuf Münevver, “Toplumun asap uçlarına dokunacak noktalarda paylaşım yapıyorlar ve milletimiz sinir uçlarına dokunulunca dayanamıyor, hakaret muhtevalı yorumlar yazıyor. Bu eşhas ise savcılık şikayeti yapıyorlar. Telif Hakkı bürosunda cebin taraftan maddi adına ayrımsız şeyler arzu yazar bunu haksız algı namına çığır haline getirmiş bulunmaktadırlar” ifadelerini kullandı.

Ceza uyuşmazlıklarına alternatif çözüm yollarından olan ‘uzlaştırma’ tarafların bazen suçlarda mahkemeye müracaat etmek zorunda kalmadan öz aralarında uyuşmazlığını sona erdirmesini rapor ediyor. Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Alternatif Analizör Kat Başkanlığı marifetiyle 8 Mart 2022 tarihinde yayınlanan 2021 yılı Telif İstatistiği ‘ne bakarak, hakaret suçu Türkiye genelinde harmoni sağlanan önceki 10 yanlışlık beyninde 2. tam saha alıyor. Öte yandan hukukçular yoluyla taşlama suçunun efdal oranda uyum sağlanan aynı yanlışlık olmasının nedenlerinden biri dahi serencam dönemde kendisini sosyal medya fenomeni yerine tanımlayan kişilerin kendilerine yapılan taşlama muhtevalı yorumları gelire çevirmesi kendisine değerlendiriliyor.

“Haksız dirimsel kapısı, haksız rüşvet kendisine meslek haline getirmiş bulunmaktadırlar”

Konuya ilişkin açıklamalarda kâin Avukat Yusuf Münevver, telif çerçevesinde olan suçların başında taşlama suçunun geldiğini söyleyerek “Cumhurbaşkanına taşlama, amme görevlisinin görevini ifa ettiği esnada namına yapılan hakaret aut, taşlama suçları telif çerçevesinde kalmaktadır. Kendisine içtimai medyada ‘youtuber’ diyen, ‘influencer’ diyen Instagram’birlikte ya bile Twitter’üstelik haddinden fazla çok takipçi sayısı olan kimseler bu taşlama suçunu ahenk yönünden nahak dirimsel kapısı olarak kullanmaya başlamışlardır. Toplumun asap uçlarına dokunacak noktalarda kendileri paylaşım yapıyorlar ve bu paylaşımlar neticesinde milletimiz asap uçlarına dokunulunca dayanamıyor. Hakaret içerikli yorumlar yazıyorlar, cevaplar yazıyorlar. Bu şahıslar ise avukatları aracılığı ile harekete geçip, savcılık şikayeti yapıyorlar. Akabinde telif bürosunda alın taraftan maddi namına tıpkı şeyler rica edip bunu haksız dirimsel kapısı, nahak idrak yerine patika haline getirmiş bulunmaktadırlar” ifadelerini kullandı.

“Öfkenize bilgili olun, damarı bozuk taktirde evet siciliniz kirlenir ya birlikte maddi adına kayba uğrarsınız”

Uzlaştırmayı sağlık kapısı adına gören şahısların tayin edilmesi gerektiğini belirten Avukat Okumuş “Bundan ahir maddesel adına cebin taraftan temenni ettikleri paranın kendilerinden artma sosyete yararına müesses olan hava ve kuruluşlara, vakıflara, derneklere aktarılması şeklinde olursa bunların birlikte artık bu hukuka ters işleri bırakacaklarını düşünüyorum. Kim ne yazarsa yazsın toplumsal medyada, sizi hangi kadar tahrik ederlerse etsinler, sinir uçlarınıza hangi büyüklüğünde dokunurlarsa dokunsunlar öfkenize bilge olun, suratsız taktirde evet siciliniz kirlenir ya de maddi kendisine kayba uğrarsınız” şeklinde konuştu. – İSTANBUL

Share: