TSK’nın Suriye sınırındaki gözü: KAYI Sınır Düzenlilik Sistemi

Suriye sınırında Hatay 2. Sınır Saraka Komutanlığına sınırlı Saka Martir Yüzbaşı İlker Çevik Hudut Karakolunda yerleşmiş KAYI Temel Düzenlilik Sistemi, çağcıl dedektör cihazlarla özellikle terör olayları başlamak için ağır aksak kafile ve kaçakçılık faaliyetlerinin önlenmesinde kullanılıyor.

Kırıkhan ilçesindeki çizgi karakolunda memur “Sınır kartalları”, ağırlık sahasında değme makule gelgel şartında 7 bölüm 24 saat sefer tutuyor.

Mehmetçik, 6,5 kilometrelik çizgi güçlük alanında kuleden bakma ve zırhlı araçlarla devriye görevinin yanı sıra KAYI Tahril Düzenlilik Sistemi eliyle da Türkiye-Suriye sınırının emniyetini sağlıyor.

Sınıra yakın ve güvenlik tehlikesi oluşturan unsurlar, şahingözü termal kameralar, ÇEVIK ve Retinar radarlar, dalan boyu kameralar ve MİDAS yankı bilimi kavrama sistemleriyle tespit ediliyor.

Çizgi hattına yaklaşanlara, güvenlik duvarı yanındaki almaç sistemlerine takılı hoparlörlerden Türkçe, İngilizce, Arapça ve Kürtçe uyarılar yapılıyor.

Sisteme entegre edilen ASELSAN üretimi SARP Açıktan Komutalı Kararlı Silah Sistemi sayesinde bile terör unsurlarından gelebilecek atak noktaları çabucak saptanıyor. Resen odaklama kabiliyetine erbap cebe, verilecek komuta göre nokta atışı yapıyor.

Karakolda hazır bulunan ani müdahale kuvveti bile zırhlı araçlarla sınıra geçerek devriye faaliyetini yürütme ediyor.

KAYI Çizgi Düzenlilik Sistemi sayesinde karakoldaki fon hile merkezinde askerler aracılığıyla anbean izlenen çizgi hattı, yıldırı eylemleri ile ağır aksak barhana dalgasına ve kaçakçılık olaylarına karşı 7 periyot 24 saat strateji ediliyor.



Share: