12 bin 500 depremzede Batman’a barhana etti

12 bin 500 depremzede Batman’a göç etti

BATMAN – Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından bölgeden nazik göç bitmeme ediyor. Boşaltma edilenler ve kişi imkanları ile gittiği ilerden Batman Valiliğine başvurarak vasıta yaptıran güç sayısı, 12 bin 498 birey oldu.

11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş merkezli depremlerin arkası sıra Batman’a 12 bin 498 depremzedelerden 669 gönül KYK yurtları ve amme misafirhanelerinde, 11 bin 829 sevimli da özlük imkanlarıyla barınıyor.

“Mülk sahipleri konutlarını efdal kiraya vermesin”

Yaşanan depremin peşi sıra Batman’a gelenlerin bire bir kısmını kişi mahallelerinde konuk ettikleri tamlayan Bahçelievler Muhtar Mustafa Felek, “Batman’da bu depremden etkilendi ve sallandık. Yaşanan depremin arkası sıra 12 bin 500 depremzede Batman’a geldi. Bahçelievler Mahallemize 15 ile 20 karı konuk ettik. Belirleme ettiğimiz aileler var tıpkı da tayin etmediğimiz ailelere bile ulaşmaya çalışıyoruz. Vatandaşlardan ricamız şu özelikle konutumuzu erdemli kiraya vermeyelim. Ayrıca mümkünse hiç kira almayalım. Yaşanan tıpkı afettir herkesin başına ati bire bir durumdur. Yaşanan afetin peşi sıra olabilir mertebe benzeri birimize koruyucu olalım. Depremzedelerin yanına gittiğimiz devir arılık, hijyen ve çocuklarının iri ayrımsız ihtiyaçları bulunmakta ve tığ bunları taşıt altına aldık bunun amacıyla elimizden geleni yapacağız. Iyilikçi vatandaşlarımız varsa müfit fora etmek istiyorsa bize ulaştırırsa bizde depremzede ailelerimize ulaştıracağız” dedi.

Depremzedelerden 21 aileyi kişi mahallesinde mihman ettiklerini söylen Afiyet Mahallesi Muhtarı Fatma Türkan “Ülkemiz şişman aynı deprem ile sarsıldı. Sarsıntı sonrası 12 bin 500 depremzede Batman’a geldi. Bu depremzedelerden 21 karı mahallemize yerleştiler. Bizler mahalle sakinleri kendisine bu depremzedelerimizi gidip görüşme ettik. Kendilerinin yanı sıra olduğumuzu dile getirerek eksiklerini söyleyerek yanımıza mertebe ettik. Bu eksikleri hayırseverlerimizden dostlarımızdan, akrabalarımızdan, mahalle sakinlerimizden ve bazen derneklerimizden ihtiyaçlarını gerçekleştirme yazar kendilerine götürdük. Her ant onların beraberinde olduğumuzu dile getiriyoruz. Bu yapılan yardımlar bire bir sefere anlaşılan değil kendilerini toparlayana büyüklüğünde arayış ve karşılıksız içerisinde olacağız. Sülale sahiplerine seslemek istiyorum. Yaşanan bu afet depremzedelerin başına geldiyse bizimde başımıza gelebilir. Ev sahipleri evlerini depremzedelere uygun vermelerini istiyoruz. Depremzedelerimizin ceplerini yakmamasını, vicdan ve merhametli olmalarını istiyorum” diye niteleyerek konuştu.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin peşi sıra Batman’a gelen depremzedeler hakkında mukayyet izah yapan Batman Valiliği “6 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi, ardından Elbistan ilçesi olan ve 11 ilimizde balaban yıkıma hastalık olan depremler sonrasında hep ülkemizde olduğu kadar ilimizde dahi bölgeye yapılan yardımlar ve bölgeden ilimize irfan eden depremzede vatandaşlarımızla ilişik icraat bitmeme etmektedir. Bu çerçevede, ilimize gelen 12 bin 498 depremzede misafirimizin; 669 güç KYK yurtları ve amme misafirhanelerinde, 11 bin 829 yaşama bile kendi imkanlarıyla barınmaktadır. Bin 252 sevimli esenlik kurumlarına başvurmuş, bin 163 hayat tedavi edilmiş ve taburcu olmuştur. Bin 407 öğrencinin aktarım işlemi gerçekleştirilmiştir. Valiliğimize arkalama talebinde bulunanların yüzde 85’inin ihtiyaçları karşılanmıştır” ifadelerine vadi verdi.

Share: