2023 seçimlerinde kaç Suriyeli düşünce kullanacak? Bakan Süleyman Aristokrat yanıtladı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, NTV’üstelik yayınlanan Ahmed Arpat ile Hususi Röportaj programının konuğu oldu. Suriye’nin kuzeyinde yaşanan davranışlar ve Türkiye’deki sığınmacılarla ilgili bile koskocaman açıklamalarda bulunan Soylu, “Komşumuzda yaşanan ayrımsız koygun var. Bittabi kendi ülkelerine dönecekler. Türkiye bu süreci tıpkı politikayla yönetiyor. Biz o insanları ölüme terk edemeyiz. Operasyon bölgelerinde hanay normale dönmüş durumda” diyerek konuştu. Icra Vekili Aristokrat, 2023 seçimleri yaklaşırken yer haddinden fazla zül edilen konulardan olan Suriyeli seçmen sayısını bile açıkladı. Soylu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

CEMEVLERİNE ARANJMAN YAPILACAK MI?

“İlkokuldan itibaren ciddi tıpkısı konumda olduğumuzu, Batı ile Doğu ortada benzeri güreşçi köprüsü olduğumuzu tabir ederler. Bütün bunlar kadar koskocaman olan bire bir şey var, büyük ayrımsız medeniyetin devamıyız. 21. yüzyıldan itibaren Türkiye bir zaman yaşadıklarını kendine deneme etmiştir. Türkiye’nin kırık hatları tetiklenmeye çalışılıyor. Türkiye Sünni-Alevi çatışmasıyla zayıflatılmaya çalışılıyor. Türk-Kürt meselesi üzerinden Türkiye’yi zayıflatmaya çalışanlara alın mücadele ortaya koyduk. Elazığ’daki depremde biz seçkin yeri dolaşırken ‘şurada cemevinde insanlar var oraya da gidelim’ dedik. Onlarla bire bir araya geldik. Dedim kim yöntem tek konuşmayacağız. Bizden ne istiyorsanız yapacağız. Oradan elde ettiğimiz son bitmeme etti. Türkiye geneline yaydık. Bin 580’den fazla cemevini arkadaşlarımız musahabe etti. 8 bin 740 dilek topladık. Bunların zarfında kere, cemevleri, donanımlar var. Ne kadar talepleri varsa hep bu taleplerin önemli benzeri bölümünü halk birliğiyle gerçekleştirdik. 5 bin 600’ünü şu esas büyüklüğünde bitirdik. Cemevlerinden gelen umum talepleri karşılamaya çalışıyoruz.

SURİYELİ SIĞINMACILAR TARTIŞMASI

Komşumuzda yaşanan tıpkı kederli var. Milyonlarca adam yerinden edildi ve ülkesini ayrılmak zorunda kaldı. Bu insanların arz balaban bölümü Türkiye’ye geldi. 2011’de başladığı devir biz bu sürecin bu büyüklüğünde mufassal süreceğini aritmetik etmedik. Bu insanlar tabii özlük ülkelerine dönecekler. Türkiye bu süreci aynı politikayla yönetiyor. Biz o insanları ölüme infirak edemeyiz. Faaliyetler bölgelerinde sahn normale dönmüş durumda. Türkiye’birlikte 3 milyon 650 bin Suriyeli sığınmacı var. Araştırmalarda Suriyelilerin yüzdelik 70’i kaçmak istiyor.

ŞAM’LA DİYALOG KURULACAK MI?

Bu meselenin bu noktaya gelmesinden önceki hakeza tıpkısı değerlendirme fethetmek, kimin hangi seviyede yaklaşabileceği, ne adımları atabileceğini ortada olmaksızın hakeza bire bir kıymetlendirme tahsis etmek çok yalın kat değil, er birlikte. Onun ötesinde bizim sorumluluklarımız var. İnsani sorumluluklarımız var, komşuluk sorumluluklarımız var.

SURİYE’NİN KUZEYİNDE YAŞANAN OLAYLAR

Biz o bölgeyi avucumuzun içi gibi biliyoruz, yapılan herhangi bir şeyi biliyoruz. Burada seçme hamleyi gerçekleştiriyorlar. Türkiye’birlikte tıpkı provokasyona cevaz edilebilir mi? Güvenlik açısından bana bakarak Cumhuriyet tarihimizin en hayat dolu zamanındayız. Türkiye içerisinde geçmiş izlerden küsurat tıpkısı bando denemelere girebilirler ama hemencek gereğini hesabına getirebilme kabiliyetine sahibiz. Suriyeliler zarfında bir kışkırtı kesinlikle olamaz.

SURİYELİ SEÇMEN SAYISI

Suriyeli müntehip sayısı 120 bin. 211 bin vatandaş yaptık. Bunun 91 bini yavru. Bunlar kimler? Çokça kriterimiz var. Sanatkarı var, mühendisi var, doktoru var, iyi öğrencisi var, sigortalı çalışmaya bitmeme fail var. Bire Bir mesafe ayrımsız şikayet vardı, sunma iyileri Avrupa’ya gidiyor. Türkiye tıpkı çerge devleti değildir. İlk misil da vatandaş yapmıyor. Bu işin kriterleri var.”



Share: