33 almanak eşiyle 15 yıldır boyun sırta vererek balık avına çıkıyor

33 yıllık eşiyle 15 yıldır arka sırta vererek balık avına çıkıyor

Çalıştıracak öge bulamayınca, 33 almanak eşiyle seçkin bölüm balığa gidiyor

Barış Gölünün balıkçı çifti

ELAZIĞ – Elazığ’bile diri Celalettin ve Ayten Öden çifti, 33 yıllık sahn arkadaşlıklarına emek arkadaşlıklarını de ekledi. 15 yılını boyun sırta veren Öden çifti, Barış Gölünde seçme zaman balık tutup karı ekonomisine katkıda bulunuyor.

Elazığ’ın Sivrice ilçesinde işlek Celalettin Öden 13 yaşından itibaren balıkçılıkla uğraşıyor. Babasından küsurat mesleği sürdüren ve buradan kazandığı parayla da dünyaevine giren Celalettin Öden, önce dönemlerde beraberinde daim eleman çalıştırdı. Gelişigüzel çalıştığı işçilerin memur olması yahut farklı işlere geçmesi zımnında bir müddet bir tane başına balığa geçmek zorunda küsurat Celalettin Öden’in eşi Ayten Öden, hayat arkadaşının o dönemlerde çok yorulduğunu fark etti. Ayten Öden, eşine, birlikte balık tutmaya gidebileceğini bu sayede dahi elan az yorulacağını söyledi. 15 yıl ilk ilk defa balık avına sâdır koşa, halen sabahın evvel ışıklarıyla alay malay Hazar Gölünde balığa çıkarak sülale ekonomisine katkıda bulunuyor. Tuttukları balıkların kilogramını 25 liradan çevredeki restoranlara satan Öden çifti, 33 yıllık birlikteliklerinin mutluluklarını yaşıyor.

“Kışın biraz zorlanıyoruz”

Evine kazançlı olarak katkı ulaşmak amacıyla bu işe başladığını anlatım fail Ayten Öden, “Eşimin beraberinde kimse yoktu, bundan belde ego da eşime yardım ederek balık tutmaya başladım. Sabahleyin 04.00 kadar kalkıyoruz. O sürede zamanımız evde geçiyor. 6 kabil göle gelip ağlarımızı göle bırakıyoruz. Zaman Zaman gölde çadırda kalıyoruz. İşimizi seviyoruz. Yazın mahdut olsa de kışın zorlanıyoruz” dedi.

Sabahın erken saatlerinde kalkıp ağların başına gittiklerini nâkil Celalettin Öden ise “Ağlarımızda balık varsa göl kenarındaki restoranlara veriyoruz. Balıkları sattıktan sonra akşam tekrardan göle gidip ağlarımızı seriyoruz. Vaktiyle bizim yanımızda çalışan elemanlarımız vardı. Elemanlarımız ya paralarını az buluyordu evet üstelik başka işler dahi bulduktan bilahare bizim yanımızdan ayrıldı. Eleman olmaması dolayısıyla ben dahi mecburen eşimle bu işi yapmaya başladım. Ben 30 senedir bu mesleği yapıyorum. Eşimle dahi kestirmece 15 yıldır bu işi yapıyoruz. Literatür 3 kamer güzelce oluyor ama ayrıksı mevsimler üstelik haddinden fazla dümdüz olmuyor. Buranın kışları çok keder bu nedenle zaman zaman 10 devir balığa çıkmadığımız zamanlar oluyor. Bu sürede ağlarımızın eksikliklerini tamamlıyoruz. Daha sonradan tekrardan suya dönüyoruz” diye konuştu.



Share: