33 almanak eşiyle 15 yıldır çıplak sırta vererek balık avına çıkıyor

Elazığ’da dinç Celalettin ve Ayten Öden çifti, 33 yıllık avlu arkadaşlıklarına mesai arkadaşlıklarını birlikte ekledi. 15 yılını sırt sırta veren Öden çifti, Barış Gölünde değme ahit balık tutup karı ekonomisine katkıda bulunuyor.

Elazığ’ın Sivrice ilçesinde dinç Celalettin Öden 13 yaşından itibaren balıkçılıkla uğraşıyor. Babasından kalan mesleği sürdüren ve buradan kazandığı parayla de dünyaevine giren Celalettin Öden, geçmiş dönemlerde birlikte sonsuz öge çalıştırdı. Birlikte çalıştığı işçilerin görevli olması yahut değişik işlere geçmesi zımnında aynı süre bir tane başına balığa geçmek zorunda küsurat Celalettin Öden’in eşi Ayten Öden, avlu arkadaşının o dönemlerde çokça yorulduğunu fark etti. Ayten Öden, eşine, birlikte balık tutmaya gidebileceğini bu sayede da henüz bir iki yorulacağını söyledi. 15 sene ilk ilk kez balık avına sâdır çift, halen sabahın ilk ışıklarıyla gelişigüzel Sulh Gölünde balığa çıkarak aile ekonomisine katkıda bulunuyor. Tuttukları balıkların kilogramını 25 liradan çevredeki restoranlara satan Öden çifti, 33 almanak birlikteliklerinin mutluluklarını yaşıyor.

“Kışın biraz zorlanıyoruz”

Evine konuşu adına katkı sağlamak için bu işe başladığını ifade fail Ayten Öden, “Eşimin yanında kimse yoktu, bundan ortalık ben de eşime arkalama ederek balık tutmaya başladım. Sabah 04.00 kabil kalkıyoruz. O sürede zamanımız evde geçiyor. 6 üzere göle gelip ağlarımızı göle bırakıyoruz. Bazen gölde çadırda kalıyoruz. İşimizi seviyoruz. Literatür görgüsüz olsa bile kışın zorlanıyoruz” dedi.

Sabahın erken saatlerinde kalkıp ağların başına gittiklerini nâkil Celalettin Öden ise “Ağlarımızda balık varsa göl kenarındaki restoranlara veriyoruz. Balıkları sattıktan sonraları akşam ezanı tekrardan göle gidip ağlarımızı seriyoruz. Bir Vakitler bizim yanımızda müteharrik elemanlarımız vardı. Elemanlarımız evet paralarını bir iki buluyordu ya bile bambaşka amal de bulduktan sonradan bizim yanımızdan ayrıldı. Öge olmaması dolayısıyla ben bile mecburen eşimle bu işi yapmaya başladım. Ben 30 senedir bu mesleği yapıyorum. Eşimle bile yaklaşık 15 yıldır bu işi yapıyoruz. Gökçe Yazın 3 kamer adamakıllı oluyor ama ayrıksı mevsimler üstelik çok görgüsüz olmuyor. Buranın kışları çokça şiddetli bu nedenle zaman zaman 10 devir balığa çıkmadığımız zamanlar oluyor. Bu sürede ağlarımızın eksikliklerini tamamlıyoruz. Daha sonra tekrardan suya dönüyoruz” diyerek konuştu. – ELAZIĞ

Share: