Aydın’da Jes’e Cebin Sâdır Köylüler Yolu Trafiğe Kapattı: “15 Temmuz’da Biz Bu Devlete Eş Çıkmadık mı Kardeşim? Bu Oran Bu Millete Illet Ehil…

EDDA SÖNMEZ

Aydın’ın Kasır ilçesine bağlı Mezeköy mahallesinde Mevla Jeotermal şirketi marifetiyle kurulmak istenen jeotermal hareketlilik santraline (JES) alın sâdır köylüler, gösteri başlattı. Köylüler ve çevreciler, santralin kurulacağı bölgeye giden yolu trafiğe kapattı. Tıpkısı yurttaş, “15 Temmuz’da biz bu devlete erbap çıkmadık mı kardeşim? Bu azamet, bu millete illet eş çıkmıyor? Tığ sokaklara dökülmedik mi? Biz, bu insanların arkasından gitmedik mi? Bozukluk benim tapum elimdeyken benim evime girmeye çalışılıyor” dedi.

Aydın’ın Kasır ilçesine sınırlı rustik Mezeköy mahallesinde böbürlenmek maksut JES’e alın çıkan vatandaşlar bölgede eylem başlattı. Firma yoluyla bölgeye iş makinesi irsal edileceğini öğrenen köylüler ve çevreciler, santralin kurulacağı bölgeye revan yolu trafiğe kapattı. Güllabi de bölgede tansiyonu kesmek üzere karayolunu trafiğe kapatıp ve geçişleri kontrollü yerine sağlamaya başladı. Firmanın adeta gasp edercesine arazilerinin üstüne sınırlanmak istediğini belirten köylüler ve yer sahipleri, gelişim makinelerinin bölgeye girişine müsaade etmedi.

“ASKERLE BENİ ÇİGNEDİ”

Köylüler, mücadeleye bitmeme edeceklerini ve hareket makinalarının bölgede geçişine cevaz vermeyeceklerini söyledi. JES’e karşı direngen köylüler arasından kâin ve eşi gözaltına alınan Emel Zeybek ise yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarını tutamadı ve “Askerler beni çiğnedi” dedi.

“15 TEMMUZ’DA BİZ BU DEVLETE SAHİP ÇIKMADIK MI KARDEŞİM”

Aynı bambaşka Mezeköy sakini ise yaşananlara isyanını şu sözlerle dile getirdi:

“Ego, siyasetten hiç anlamam, rütbeden hiç anlamam, hukuktan hiç anlamam. 15 Temmuz’da tığ bu devlete topluluk çıkmadık mı kardeşim? Bu şevket, bu millete sebep erbap çıkmıyor? Biz, sokaklara dökülmedik mi? Biz, bu insanların peşi sıra gitmedik mi? Sebep benim tapum elimdeyken benim evime girmeye çalışılıyor? Benim yaşam hakkım; Anayasa’de var bu. Akman yakınlarda süregelmek benim hakkım. Hakeza bir hakkım var. Neden benim rızam olmadan alınmaya çalışılıyor, bozukluk ya? Güya; istihdam sağlanacakmış, hisse senedi kurulacakmış. Bana hangi ya. Sanki; burada avokado yetişecekmiş. Bak kardeşim, bu benim annem. Benim annem avokado yetiştirerek büyümedi. O yüzden tığ incirimize, zeytinimize eş çıkıyoruz; burada bekliyoruz. Biz, size cebin değiliz (jandarma komutanına diyor). Size boynumuz kıldan teferruatlı amma sen üstelik gelsen ‘Buradan geçeceğim’ diye niteleyerek, ego o kepçenin önüne yatarım, seni birlikte geçirmem.”

Eylemcilerin çoğunluğunu kadınlar oluştururken jandarma ekipleri tansiyonu düşürmeye çalışıyor.



Share: