Kalbi durup bitkisel hayata giren güre kız, mahiyet göze nakli ile hayata tutundu

Kalbi durup nebati hayata giren tendürüst kız, temel hücre nakli ile hayata tutundu

Ana göze nakli umut ışığı oldu, geç kız yeniden hayata döndü

ELAZIĞ – Tunceli’dahi evinde kalbi durmuş halde kâin, teferruatlı süre beynine müvellidülhumuza gitmeyen ve bitkisel hayata giren 26 yaşındaki Flaş Özgül, Medical Park Elazığ Hastanesi’nde meri nesep hücre nakli ile adeta yeniden hayata tutundu.

26 yaşındaki Gözde Özgül, Tunceli’deki evinde ailesi vasıtasıyla kalbi durmuş şekilde bulundu. Tunceli Kerem Hastanesi’ne kaldırılan ve burada yapılan kalp mesajı ile hayata yine döndürülen Özgül, Medical Otopark Elazığ Hastanesi’ne irsal edildi. Bilinci vabeste, dirim bindi ünitesine kapalı kendisine hastaneye getirilen Özgül, Duyum Yitimi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Güneri Atalan marifetiyle otama altına makbuz. Yapılan tetkiklerde beynin tafsilatlı müddet oksijensiz kaldığı belirleme edildi. Peşi Sıra Esenlik Bakanlığı’ndan muktezi kül izinler alınarak, Türkiye’dahi ve dünyada görgül tıpkı araştırma statüsünde olan süt kuzusu kordon kanından hakikat göze nakli yapıldı. Ana göze İstinye Üniversitesi Üs Göze Merkezi’nden realizasyon edildi. İlk aktarım ile toparlanmaya başlayan Özgül, 5’inci nakilden sonra konuşmaya, yemeye ve içmeye, kâh özlük ihtiyaçlarını karşılamaya başladı. Özgül, asıl hücre nakli ile adeta gene hayata tutunurken, oksijensiz kalma sonucundaki beynindeki münhezim umum lezyonlar bile ortadan kalktı. Cins hücrenin aynı düş ışığı olduğunu belirten Uzm. Dr. Atalan, Özgül’ün biraz kamer içerisinde yürüyebileceğini söyledi.

Gözde’nin Tunceli’deki evinde kalbi durmuş şekilde bulunduğunu dile getiren Uzm. Dr. Güneri Atalan, “Hastaneye götürüldüğü ahit orada kalbinin çalışmadığı belirleme ediliyor. Kısaca 30-35 dakikalık his masajı öyküsü var. Tunceli’den Medical Park Yeri Elazığ hastanemize geldiği antlaşma şuur ve şuuru kapalıydı. Her şeyi ile dirim bindi ünitesine mecbur aynı hastaydı. İlerleyen günlerde kâin bitkisel hanay devam etti. Teneffüs cihazı desteği devam ediyordu. Çektiğimiz hatır görüntülenmesinde beynin oksijensiz kaldığına dayalı bire bir bando görüntüler vardı. Yaşının haddinden fazla genç olması, bizi Türkiye’dahi ve dünyada yapılan deneysel aynı araştırma statüsünde olan bebek kordon kanından alınan üs hücre nakli yapabilir miyiz diye niteleyerek düşündürdü. Âdeta üstelik yatışının ikinci ayında, boğazı delikken, teneffüs cihazına bağlıyken, yemiyor, içmiyor ve tuvalet ihtiyacını yapamıyorken, ilaçlara cevap vermeyen sakil kasılmaları varken yapılan geçmiş kök göze naklinden sonraları klinikte kısmi toparlanma görmeye başladık” dedi.

“Ortaya kebir bir sonuç daha çok”

Şu ana kadar 5’inci cins hücre naklini yaptıklarını aktaran Uzm. Dr. Atalan, “6’ncıyı planladık ama biraz bekleteceğiz. Ortaya koskocaman benzeri son çıktı. Flaş’nin beyninde olan oksijensiz kalma sonucundaki o münhezim bütün lezyonlar ortadan kalktı. Biz birlikte bunu çok şaşırarak gördük. Bu beribenzer müthiş benzeri sonuçtu. Sonrasında hastamız konuşmaya başladı. Mahpushane olan boğazını kapattık. Yemeye ve içmeye başladı. Tıpkı topluluk ihtiyaçlarını kendisi görmeye başladı. Tuvalet ihtiyacını kendisi giderebiliyor. Annesi ve teyzesi ile konuşuyor. Benzeri bando kelimeleri haddinden fazla domuzuna söylemeye başladı. Bundan ahir süreçte bundan sonra iyi tıpkı rehabilitasyon sürecine ihtiyacımız olacak. Yürümemesi amacıyla tek sebebimiz namevcut. Beş Altı aya kadar bile yürüyecek ve bunu göreceğiz” diye konuştu.

“Mahiyet göze bizim amacıyla rüya ışığı oldu”

Bunun görgül tıpkısı araştırma olduğunu rapor fail Uzm. Dr. Atalan, “Kalbi duran ve acile gelen, duygu masajı ile beyni oksijensiz kalanlarda nesep hücre bizim amacıyla düş ışığı oldu. Ancak dışında birçok ülkede yapılıyor. Türkiye’birlikte henüz çarkıt. Bu süreçte biz Keyif Bakanlığı onayı alınmasında, hamur hücre temininde İstanbul’daki İstinye Üniversitesi Liv Hospital Gerçeklik Göze Istihsal Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Erdal Karaöz hocamıza haddinden fazla teşekkür ediyoruz. Onun dahi haddinden fazla şişman bir desteği oldu. Soy hücre teminini oradan yaptık. Beş Altı haftaya kadar birlikte Flaş hastaneden taburcu olacak. Bir iyileştirme merkezinde bundan sonraki tedavisini tamamlayacak” şeklinde konuştu.

“İmkansız soy oldu”

Teyzesi Leyla ise “İlk bulduğumuzda Flaş’nin kalbi durmuştu. Sonra hastaneye kaldırdık. Orada kalp masajı yapıldı ve buraya irsal edildi. Buraya getirildiğinde bitkisel hayattaydı. İki ay süreç öyle geçti. Bilahare geçmiş kaynak hücre naklini yaptı. Ondan sonra aracısız odaya çıkarıldı. Kendine adım adım gelmeye başladı. Flaş’m şu dakika burada ve çok mutluyuz. İmkansız esas oldu. 5 cins hücreyi aldıktan sonra şuan Gözde’min bilinci engelsiz ve konuşabiliyor. Aynı bile ayağa kalkarsa bizim üzere haddinden fazla şişman aynı husus olacak. Buralara gelmesi dahi çok nazik tıpkı olay. Uzm. Dr. Güneri beyi gani kim tanıdık. Hakeza bire bir hastaneye geldiğimiz için üstelik çokça mutluyuz. Herkese yeğenim denk olsun. İnsanlara bire bir düş olsun. Bunu deneyebilirler” diye niteleyerek kaydetti.



Share: