Gönüllü hiperbarik oksijen tedavisi uzmanı, arkadaşlarıyla depremzedelerin imdadına yetişti

Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkazdan çıkarılan yaralıların organ kayıplarının önlenmesinde çalışkan olan hiperbarik oksijen tedavisine destek için İstanbul’dan Mersin Kent Hastanesine gönüllü gelen Ehlivukuf Dr. Gülşen Yetiş Buluklu, meslektaşlarıyla halk ele vererek afetzedelerin tedavisine ulama sağlıyor.

İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesinde memur 30 yaşındaki hiperbarik tababet uzmanı Gülşen Yetiş Buluklu, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerin peşi sıra 8 binden çok yaralının sevk edildiği Mersin Ağacı Site Hastanesindeki çalışmalara müzaheret etmek amacıyla 13 Şubat’ta fahri namına kente geldi.

Sualtı ve Hiperbarik Ünitesinin sorumlu hekimi Eren Olcay ve farklı çalışanlarla beraberinde veren 30 yaşındaki Buluklu, uzvunda kan dolaşımı bozukluğu ve ödem kâin, nesiç kaybı önlenebilir seviyede olan hastalara basınç odasında oksijen tedavisi uyguluyor.

Gülşen Yetiş Buluklu, AA muhabirine, Sazak’in depremden etkilenen illere mümasil konumda olması zımnında haddinden fazla sayıda yaralının bu kente getirildiğini söyledi.

Çalışmalara bindi yüklemek istediğini tamlayan Buluklu, “Depremin peşi sıra İstanbul’a bile yaralılar gelmeye başlamıştı fakat gördük kim esas yunak kayran burası. Kişi alanımla ilgili hastaların bitişik illerden biri olan Mersin Ağacı’deki hastanelere gönderme edileceğini biliyordum. Ego de Mersinli bir doktor olarak dayanamadım ve Mersin Ağacı Şehir Hastanesine gönüllü akmak istedim, adımı yazdırdım.” dedi.

Buluklu, hiperbarik uzmanları olarak iletişim kurdukları kadro yoluyla bölgeye süzülmek üzere haberleştiklerini anlattı.

Meslektaşlarının büyük tıpkısı tesanüt örneği gösterdiğini vurgulayan Buluklu, “Bütün beraber nerede kalık var, birbirimizle iletişime geçtik. Mersin Ağacı’üstelik memur tıpkısı hekim vardı fakat biliyoruz ki bu dönemde 24 saat görev takanak eşhas da tükenecek. Zat kurumumda yeteri kadar hastayı aldıktan sonraları bana Mersin’bile ihtiyaç duyulacağını anladım ve doğrudan koşturmak istedim. Annemin ve babamın yaşadığı, zelzele bölgesine komşu olduğu amacıyla hastaların çoğunluğunun irsal edileceği tıpkı hastaneye koşa çift karışmak istedim.” diyerek konuştu.

Depremden geçmiş 8 saat celi olan hiperbarik ünitesi umum devir hizmet veriyor

Gülşen Yetiş Buluklu, Sazak Site Hastanesinde depremlerden ilk 8 saat kilitsiz küreksiz olan hiperbarik ünitesinin, fahri hekimlerin desteğiyle 24 saat hizmet vermeye başladığını dile getirdi.

Mesai mefhumu gözetmeksizin uyguladıkları tedaviyle, enkazdan çıkarılan yaralıların uzuv kayıplarının önlenmesine katkı sunduklarını bildiren Buluklu, şunları kaydetti:

“Genişlik uykusuz olduğumuz zamanlar, ilk geldiğimiz haftalardı. Zaman Zaman sekizer saatlik mesailerle dönüşümlü çalışabiliyorduk ama bu değme zaman olmuyordu. Çokça riskli vakalar nedeniyle 2-3 hekimin fücceten bulunduğu ahval vardı. Tazyik odasında enkazdan 261’inci saatte çıkarılmış hastamız (Mustafa Avcı) var. 3 hekimin benzeri anda izlediği hastalar oldu. İlk zamanlar uykusuz geçti. Sorumlu hekimimiz Aziz Bey’in, çocuğunu göremediği zamanlar oldu. Eşim İstanbul’birlikte, ego 3 haftadır buradayım. Bunu 1 ayak tabanı tamamlamayı düşünüyorum. yavaş yavaş sökel sayımız sabitlenmeye başladı amma ne büyüklüğünde gerekseme varsa ben da o kadar kalmaya hazırım.”

Share: