Afetzede ressam dertlerini de depremde yaşadıklarını de tuvale döküyor

Kahramanmaraş merkezli 6 Küçük Ay’ta meydana gelen depremlere Afşin ilçesinde yakalanan ve Nevşehir’de hayata tutunmaya etkin ressam Mustafa Intişar (65), yaşadığı acıları aksettirmek üzere palet, fırça ve tuvaline sarıldı.

Depremlerde gösterişli hasarlı evini ve hatıralarını geride bırakarak Nevşehir Öğretmenevi’hangi yerleşen tekaüt memur ressam Kullanılmış, yaşadığı acıları 35 yıldır sevdalısı olduğu tuvale döküyor.

Yaklaşık benzeri aydır ailesiyle konuk edildiği öğretmenevi yetkililerine ilettiği arzu üzerine Martir Bağlam Sezen Domuzuna Sanatlar Lisesi’nin atölyesinde mücahede imkanı bulan Çıkıntı, manzara resimlerini besili boya ile zelzele sonrasında şahit olduklarını karakalemle çiziyor.

Isabet, AA muhabirine, bazen yakınlarını kaybettiği depremde yaşadığı travmayı unutamadığını, arınmak için baştan resme yöneldiğini belirtti.

Afşin ilçesindeki atölyesinde son yıllarını resme ayırdığını, çok sayıda tablosunu evinde bırakarak Nevşehir’e geldiğini nâkil Hamiş, namına destek veren Nevşehir Valiliği ile Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerine gönül borçlusu olduğunu rapor etti.

Depremlerin meydana geldiği 6 Küçük Ay gecesi dahi resimle çalışır olduğunu, rahat etmek için yatağına geçtiği tam hareket olduğunu anlatan Intişar, şöyle konuştu:

“Şeb yazılar yazdım, resimle ait icraat yaptım. Somyaya uzanınca akılsız deprem oldu, duvarlar birbirine girdi ve ne yapacağımızı şaşırdık. Dışarıya kaçtık, ayağımızda pabuç yok, üstümüzde kazak bulunmayan. Benzeri taraftan kar yağıyor ve albeni çokça soğuktu. Babamın yegâne bükülmüş evi vardı, oraya gittik. gün ortası baştan deprem olunca toz bulutu ilçeyi kapladı. Çocuklara ‘burada durmayalım’ dedim. Yola çıktık, normalde nakıs saatte vardığımız Göksun’a 4 saatte ulaştık. Yollarda arabaları geçebilmek mucizeydi. Buradaki insanlar bizlere kucak açtı. Çorabını çıkarıp bize verenler oldu. On Paralık unutmam, Nevşehir’üstelik çarşıda yürürken aynı eş sırtındaki ceketi çıkarıp bana verdi. O ceketi saklıyorum, ‘Ölünce bu ceketi tabutumun üstüne koyun’ diye niteleyerek vasiyetname ettim. Depremde dayım ve ailesinden 8 gönül çöküntü altıda gestalt öldü. O acıları da yaşadık. Resme içimi döküyorum. Bire Bir nebze olsun beni ferahlatıyor. Iyicene tıpkı önsezi foto fora etmek. Dertlerimi dahi depremde yaşadıklarımızı birlikte tuvale dökeceğim.”

Nevşehir’de gösterici sergisi açmayı planlıyor

Lise yıllarından beri bağ duyduğu resme ömrünün yarısını verdiğini dile getiren Çıkacak, fırça ve tuvali hayatından çıkaramayacağını kaydetti.

Memleketinde akva kalan tablolarını dahi kente getirmeyi arzuladığını ve Nevşehir’da fotoğraf sergisi açmak istediğini tamlayan Çıkıntı, “Evim birlikte kiraladığım işlik üstelik bati hasarlı. Atölye sahibi bana sevindirici tıpkı bilgi verdi. Tüm resimler durumunda duruyormuş. Hoppadak almış olduğum ödüllerin içki olanları münkesir. Gidip onları de getireceğim, burada işporta açmayı düşünüyorum.” diyerek konuştu.

Çıkıntı, depremin peşi sıra bakir aynı hayata başladıklarını, devletin depremzedeler üzere bütün imkanları seferber ettiğini belirterek, geleceğe umutla baktıklarını sözlerine ekledi.

Share: