Afyonkarahisar’da lavanta turizmi hareketliliği başladı

Afyonkarahisar’ın Dazkırı ilçesindeki lavanta diyarı kendisine mezkûr İdris köyünde 3 bin dekarın üzerindeki lavanta tarlaları turistleri ağırlıyor.

Türkiye’nin Isparta’dan sonra ikinci balaban lavanta üretim merkezi olan kentteki lavanta hasadı ilkgüz ayının sonuna kadar sürüyor. Afyonkarahisar- Denizli sınırında 1500 rakımın üzerindeki Apa Yaylası’ndaki orman köyünde kâin lavanta tarlaları, yükseltisi zımnında ağustos ayında mor renge bürünüyor.

Dazkırı Kaymakamlığının serencam yıllardaki turizm ve kalkınma projeleriyle yapılan yatırımlarla İdris köyündeki lavanta tarlalarında gezmen hareketliliği artıyor. Köydeki lavanta tarlaları, tabii stüdyo görünümüyle yer illerden fotoğraf tutkunlarının birlikte bandaj odağı oldu.

İdris Köyü Muhtarı Sami Mecnunca, AA muhabirine, lavanta tarlarının mor renkleriyle insanları cezbettiğini söyledi.

Son yıllarda köylerine ağır yerli ve yabancı gezgin geldiğini dile getiren Delice, şöyle konuştu:

“Lavanta tarlalarımız, görselliği zımnında özellikle kasaba illerden çokça ziyaretçi ağırlıyor. Geçtiğimiz günlerde Japonya’dan misafirlerimiz vardı. Ziyaretçilerimizi köyümüzdeki tarlalarımızda gezdiriyor, lokal ürünlerimizi ikram ediyoruz. Yerel ve ecnebi turistlerimizi burada ağırlamaktan saygınlık duyuyoruz.”

-“1,5 ton yağ çıkarmayı hedefliyoruz”

Mecnunca, görselliğin doruk yaptığı İdris köyünün mor tarlarının ilkgüz ayının sonuna büyüklüğünde gezip görülebileceğini vurgulayarak, natür ve ışık tutkunlarını bölgeye nida etti.

Afyonkarahisar Valiliğin desteğiyle kurdukları distilasyon ünitesiyle hasadını yaptıkları lavantaların yağlarını üstelik çıkardıklarını anlatan Mecnunca, “Sabık sene köyümüzdeki lavanta hasadı 230 ton civarındaydı. Bu yıl eli nimetli yağışa sadık kendisine 300 tonun üstüne çıkacağımızı düşünüyoruz. Tarlalarımızda ürün çokça fazla. Geçen yıl da 822 kilo lavanta hasım, çıkardık. Bu sene 1,5 titrem yağ çıkarmayı hedefliyoruz. Bu yağları da kozmetik sanayisine satıyoruz. Yağın litresini bile 450 liradan satıyoruz. Bunun dışında çiçekçilere verdiğimiz lavantalar birlikte var. Başkaca, lavanta buketlerimiz MEMLUK, Almanya, İsviçre ve Bulgaristan’a gidiyor.” diyerek konuştu.

İdris köyünde lavanta üretimi eden Hüseyin Nasip üstelik 8 almanak tarlasında haddinden fazla güzel görsel şölen olduğu için ziyaretçisinin birlikte aşkın olduğunu dile getirdi.

Köylerinin orman içerisinde olduğu üzere turistlerin korkulu ilgisiyle karşılaştıklarına özen calip Felek, “Ziyaretçiler, tarlada foto ve videoteyp çekimleri yapıyorlar. İkramlarımız oluyor. Güzelce ara geçiriyorlar.” dedi.

“Verimli bereketli fotoğraf ve videoteyp çektik”

Gezmen Betül Özdemir, İdris köyüne lavanta tarlarını iletilmek için arkadaşlarıyla geldiklerini söyledi.

Özdemir, “Bugün lavanta tarlasında çok keyifli çatlak geçirdik. Mübarek bereketli ışık ve video çektik. Bu görselleri içtimai medyadaki adresimde paylaşacağım. İdris köyü yaşayış veren ve rahatlatan aynı düz. Stresten insanları uzaklaştırıyor. Gayet bile temiz bir ortamı var. Burayı herkese başvuru ediyoruz.”

Gezmen Şule Kahvecigil ise İdris köyündeki lavanta tarlalarının doğallığı ve manzarasının insana geçim verdiğini ve arkadaşıyla artağan verimli foto ve videoteyp çektiklerini rapor etti.



Share: