Ardahan’da kelebeklerin ‘ölüm uçuşu’ başladı

Ardahan’üstelik kelebeklerin ‘ahiret yolculuğu uçuşu’ başladı

ARDAHAN – Ardahan’bile pul kanatlılar, rastgele yıl tekrarlanan ve “ölüm uçuşu” kendisine tanıdık sonuç uçuşlarını yapmak üzere bu yıl de kanat çırpmaya başladı.

Kentte ekseriyetle Ad Çekme Nehri kıyısında toplanan ve ayrımsız zaman süren güdük ömürleri yüzünden “ayrımsız günlükler” evet bile “Mayıs sineği” adına üstelik adlandırılan beyaz mülevven kelebekler, hele havanın kararmasıyla Ardahan Köprüsü ile Ardahan Kalesi’nin ast kısmındaki tenvirat lambalarının etrafını sarmaya başlıyor. Gece saatlerine büyüklüğünde toplanmayı sürdüren kelebeklerin sayısı dakikalar içre beniz binlere ulaşıyor. Nehrin yüzeyinden köprüye akilane adeta kar yağışı kabil güruh halinde gelen pul kanatlılar, köprü üstünde topluca kısaca kalık saat uçtuktan sonraları ahiret yolculuğu uçuşuyla hayatını noktalıyor. Kelebeklerin kestirmece iki çevrim ilk başlayan ve her bölüm artarak süren ahiret yolculuğu uçuşları bitmeme ediyor.

Ölüme gidiyorlarsa benzeri sebebi olmalı diyen Gülsen Bulga, “Bu şehrin bi büyüsü olmalı bizim bilmediğimiz. Hem ayın on dördü, hem kelebekler. Ölüme gidiyorlarsa bir sebebi olmalı” dedi.

Kelebeklerin üreme alanı

Dünyaya geldikten lahzada sonra tenvirat lambalarının etrafında toplanıp çiftleşen kelebeklerden koca olanları, buradaki ölüm uçuşuyla gücük ömürlerine veda ediyor. Aynı tanesi kısaca 8 bin yumurta bırakan davetkâr kelebekler ise çiftleşme sonrası yakındaki Kura Nehri ya birlikte sarih suya dalıp yumurtalarını bırakarak hayatını kaybediyor. Nehirdeki yumurtalardan aynı ahir yıl dünyaya mevrut pul kanatlılar ise temas sene ahiret yolculuğu uçuşunu yapıp bir döngüyü sürdürüyor.



Share: