Arıcıların hamam albeni altında güçlü mesaisi sürüyor

Arıcıların hamam gelgel altında mukavim mesaisi sürüyor

ELAZIĞ – Elazığ’bile sıcaklıklar zaman normallerinin üzerinde seyrederken, arıcıların maske içerisinde pek mesaisi sürüyor. Şekerli benzeri hasat için güneşin alında karşı teri döken arıcılar, bir almanak emekleri için okkalı say harcıyor.

Elazığ’bile sıcaklıkların mevsim normallerinin 2 ile 4 kademe üstünde seyretmesi bütün gibi arıcıları de etkiliyor. Bal sağımının devam etmesi ile arıcılar neredeyse umum gününü kovanların başında geçiriyor. Çağ altında ve peçe içerisinde çalışan arıcılar, tıpkısı yılın emeği kabul etmek amacıyla metanetli tıpkı çalışma harcıyor. Gelgel sıcaklığı 40 dereceyi bulurken bu, maske içerisinde ve güneşin anlında elan artıyor. Şekerli aynı hasat için güneşin alında alın çalma içerisinde artan arıcılar, işini isteyerek yapıyor.

Sabah gelip 7-8 saat kovanların içerisinde kaldıklarını belirten arıcı Uzun Kenkül, “Bu sıcakta maske giyiyoruz. Burada hava alacağımız tıpkısı vadi bulunmayan. Zira arı abat bırakmıyor. Maske ve kıyafetin içerisinde arının bakımını, sağımını yapıyoruz. 45 dereceye kadar buluyor. Arının içerisinden çıktığımız devir sözde cağ yapmış gibiyiz. Amma yapacak tıpkısı özdek yok işimiz bu. Bunu işin yer iyisini ayırmak istiyorsak haddinden fazla çalışmamız lazım. Onu da yapıyoruz. Ama ısıdam bizi sıradan yoruyor” dedi.

Bölgede bal sağımının Ağustos ayı içerisinde gerçekleştirildiğini aktaran Elazığ Sili Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kimyacı Fırat Canbay, “Ağustos ayı da bu bölgede özellikle sıcakların sunma efdal seviyelerde yaşandığı bire bir kamer olmaktadır. Hele arıcılarımız sabah başlayıp akşama büyüklüğünde 45 dereceyi bulan sıcaklarda bu maskenin altında çalışmak zorunda kalıyor. Onları bu sıcakta galeyan ve şevkle çalıştıran madde vardır, nazar bu mesleği isteyerek yapmalarıdır. Çünkü normal koşullarda bu maskenin altında bu koşullarda ve sıcaklıkta bire bir kişiyi arılığa bıraktığınız antlaşma inanın bu kadar müddet kalması gibi değil. Çokça gösterişli tıpkısı su sarfiyatı söz konusu. Arıcılarımız bunu yaparken hep düş ve beklenti içerisinde” diyerek konuştu.

Share: