Atatürk’ün Kastamonu’yu ziyaretinin 97. yılı coşkuyla kutlanıyor

Atatürk’ün Kastamonu’yu ziyaretinin 97. yılı coşkuyla kutlanıyor

Şapka ve Giyim İnkılabının 97’inci yıldönümü, car edildiği Kastamonu’da kutlanmaya başlandı

KASTAMONU – Mustafa Eksiksizlik Atatürk’ün Kastamonu’yu ziyareti ve ülfet sırasında sırasında “Bu şerpuşun, namına şapka denir” sözüyle car ettiği Şapka İnkılabının ve 97’inci sene dönümü, kentte kutlanmaya başlandı.

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Eksiksizlik Atatürk’ün 23 Ağustos 1925 tarihinde Kastamonu ziyareti sırasında “bu şerpuşun, adına şapka denir” sözüyle tarihe güzeşte Şapka ve Üst İnkılabı, 97’inci yıldönümünde coşkuyla kutlanıyor. Atatürk’ün Kastamonu’ya giriş yaptığı Saraçlar Mahallesi Olukbaşı mevkiinde düzenlenen yürüyüşle başlayan kutlamalara çokça sayıda yurttaş katıldı. Kastamonu Belediyesi bandosu eşliğinde yapılan küçümseme yürüyüşü, Cumhuriyet Meydanına büyüklüğünde devam etti.

Yürüyüş sırasında Türk ihtilal tarihinde önceki inkılap namına tarihe geçen “Şapka ve Üzeri İnkılabı” kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu. Tahminî 2 kilometrelik alanı küçümseme halinde giden neşeli, henüz sonra Cumhuriyet Meydanı’na geldi. Kastamonu Valisi Avni Şarap ile Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu’nun çelenk sunmasının peşi sıra, Eşkâl Ortaokulu el oyunları ekibi eliyle gerçekleştirilen halkoyunu gösterisi içtenlikle izlendi.

Buradaki etkinliğin ardından Atatürk’ün Kastamonu’ya gelişinde çekilen fotoğrafların meydan aldığı Kastamonu İl Hars ve Turizm Müdürlüğünce hazırlanan “Atatürk’ün Kastamonu Fotoğrafları” sergisi açıldı. Küşat kurdelesiyle birlikte Vali Şarap ve Şehremini Galip Vidinlioğlu, beraberindeki heyetle sergide kayran kayran fotoğrafları inceleyerek görevlilerden bilgiler aldı.

Törende konuşan Vali Avni Çakırdoğan, 97 sene önceki 23 Ağustos 1925 yılında Atatürk’ün sunma uzun Rum ziyaretlerinden bir tanesinin Kastamonu’ya olduğunu belirterek, “8 akşam Kastamonu’dahi kalmıştır. Şipşak hemencecik o zamanki ilçelerimizin tamamını gezdi. Bizlerde gelişigüzel yıl 23 Ağustos’ta Atatürk’ün Kastamonu’ya geliş etkinlikleri benzeri takım etkinliklerle kutlanıyor. Bilindiği amacıyla Atatürk, bu ziyaretinde Şapka İnkılabını birlikte ilimizde gerçekleştirmiştir. Bu anlamda bu musahabe ilimiz amacıyla üstelik akıbet basamak kocaman. Bizler de pandemiden yağlık iki sene bu etkinliklere açıklık vermiştik. Bu yıl oranla pandemi şartlarının bile iyileşmesiyle Atatürk’ün Kastamonu’ya gelişlerini ayrımsız takım etkinliklerle kutluyoruz. Kastamonu insanı temas antlaşma vatanının milletinin beraberinde olmuştur. Halas Savaşında çokça iri kahramanlıklara imza atmıştır. Zımnında bu savaşlarında başkomutanı Atatürk’tür. Bu yüzden Gazi Mustafa Atatürk’ü bağrına basmış, bu günde sevgisi azalmadan artarak elan dahi büyük bitmeme ediyor. Bizlerde hem kamu görevlileri hem dahi Kastamonulular adına onun ve şehitlerimizin aziz hatırasını yaşatmaya himmet ediyoruz” dedi.

Bir kadro karı ise günün anısına Cumhuriyetin geçmiş yıllarının modası olan şapkalarla etkinliklere katıldı. Şapka ve Urba İnkılabı etkinlikleri ayrımsız hafta boyunca defile, açık oturum ve sergi gibi türlü etkinliklerle sürecek.



Share: