Bahir Kuvvetleri Komutanlığında ant teslim töreni düzenlendi

Emekliye ayrılan Oramiral Adnan Özbal, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akaret’ın dahi katıldığı törenle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı görevini Oramiral Ercüment Tatlıoğlu’na devretti.

Oramiral Adnan Özbal’ın emekliye ayrılması nedeniyle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda devir-teyit töreni düzenlendi.

Tören mangasını selamlayan Bakan Akaret’ın onur defterini imzalamasının peşi sıra zaman tasdik törenine geçildi.

Bahir Kuvvetleri Komutanlığı brövesini Oramiral Ercüment Tatlıoğlu’na devreden Özbal, “Bahir lisesi öğrencisi kendisine 1973 yılında 15 yaşında Heybeliada’birlikte başladığım askerlik ve bahriye hayatına, 49 yıl boyunca şerefle taşıdığım üniformama 30 Ağustos 2022 tarihi bakımından veda ediyorum.” dedi.

Oramiral Özbal, şunları söyledi:

“2020 yılında eksiksiz zamanların rekoru kırılarak 200 bin saat gidiş icra edilmiş, TCG Giresun gemimiz 182 zaman on paralık karaya bukanak basmadan görev icra etmiş, aynı sene Doğu Akdeniz’bile 82 zaman süreyle Oruç Başkan araştırma gemisine refakat ve himaye görevi başarıyla yerine getirilmiştir. Libya fariza grubuyla bacanak unsurlara destek sağlanmış, Karadeniz’bile mayına alın tedbirler başarıyla uygulanmıştır.”

Brövesi takılan Oramiral Tatlıoğlu ise tıpkı bahir ülkesi olan Türkiye’nin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı görevine atandığından çevre hava duyduğunu belirtti.

Oramiral Tatlıoğlu, kâin asayiş ortamı ayn önünde bulundurulduğunda denizlerdeki hak ve menfaatlerin layıkıyla korunabilmesi amacıyla Deniz Kuvvetlerinin temas zamankinden elan deli dolu, caydırıcı ve etkili olması gerektiğini vurguladı.

Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, “Bu bilinçle ulu alemdar Atatürk’ün gösterdiği birlik ve bedel aynı Türk donanmasına sahip olmak hedefi doğrultusunda bugüne kadar olduğu kadar artık dahi Deniz Kuvvetlerimizi seçme bakımdan çok henüz ati seviyeye içki içmek bir numara öncelikli görevimiz olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler birlikte görevi devreden ve devralan silah arkadaşlarını kutlama etti.

Orgeneral Güler, “Kerim milletimizin irtibat ve beraberliği ile devletimizin bölünmez bütünlüğünü arkalamak amacıyla ömrünün balaban bölümünde Türk Silahlı Kuvvetlerine hizmet etmiş yiğit zırh arkadaşlarımızın fariza zaman tesliminde sevinçlerine şahitlik etmenin mutluluğu içerisindeyiz. Alınan kararların milletimiz, devletimiz, silahlı kuvvetlerimizin üyeleri ve aileleri üzere okşayıcı ve güzel olmasını arzu ediyorum.” diyerek konuştu.

Törenin böylece Tatlıoğlu, Oramiral Özbal’a, görevi süresince kullandığı “kumandanlık forsunu” bergüzar etti.

“Deniz Kuvvetleri Komutanımızın yaptığı hizmetler nazikâne anılacaktır”

Törende mütekellim Icra Vekili Akar, “Denizlere sığmayan Deniz Kuvvetleri Komutanımızın yaptığı bu hizmetler daima iri bire bir saygıyla, şişman bir anı kendisine fotoğraflarda, videolarda ve insanların hafızasında bireysel ve kurumsal hafızada kategorik yaşatılacak ve saygıyla anılacaktır.” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Cumhuriyet tarihinin genişlik yoğun günlerini yaşadığını tamlayan Akaret, şunları rapor etti:

“Böyle tıpkı dönemde Bahir ve Hava Kuvvetlerini kumanda etmek epey ayrıcalıktır. Aklınıza gelebilen bilcümle taktik ve ustalık konular üzerinden çalışmalar, icraat yapıldı. Pespaye ne kadar bilgisi, tecrübesi varsa arkadaşlarımın bunların hepsini vatan için millet üzere alem üzere cumhuriyet için kullanma fırsatı oldu. Bu dönemde ülkemizin, milletimizin, devletimizin adalet, rağbet ve menfaatlerini kayırmak ve müzaheret etmek üzere ölürsek martir, kalırsak gazi anlayışıyla karada, denizde, havada çokça bati, aheste, düşündürücü, kapsamlı, bilinçli bire bir mücadele yapılmıştır.”

Deniz Kuvvetleri Komutanlığındaki devir konfirmasyon töreninin ülkeye ve millete anlı şanlı hayır olmasını dileyen Akaret, “Pruvanız neta, denizleriniz sakin olsun.” ifadesini kullandı.

Icra Vekili Akaret, Oramiral Özbal’a hizmet anısı şilti ve bakım belgesi takdim etti.



Share: