Bakan Varank, Amudi İnişli Roket Yarışması’nı izledi

Sanayi ve Uygulayım Bilimi Bakanı Mustafa Varank, Dikey İnişli Roket Yarışması’nı dünyada ilk kez Türkiye’üstelik gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, “108 takım tekmil Türkiye’den bu yarışmaya başvurdu ve 1000’den çok gencimiz bu yarışmalarda dövüşmek için çalma döktü. Alana gelebilen 10 takımımız burada, onlar dahi peyderpey atışlarını yapıyor.” dedi.

Varank, TÜBİTAK Defans Sanayii Araştırı ve Geliştirme Enstitüsü (TÜBİTAK SAGE) aracılığıyla TEKNOFEST kapsamında planlı Amudi İnişli Roket Yarışması’nı izlem etti. TÜBİTAK SAGE yerleşkesinde düzenlenen etkinlikte Varank’a, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Büyük Taha Koç, TÜBİTAK Başkanı Hasan Evlek ve TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Kültürlü zevcelik etti.

Yarışma öncesinde stantları gezerek tasarlanan roketleri inceleyen Varank, öğrencilerden projelerine ilişik vukuf aldı. Daha sonra roketlerin amudi baş aşağı gerçekleştireceği alana güzeşte Varank, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Varank, yarışmanın ilk kez düzenlendiğine belen ederek, serencam dönemde ABD’birlikte roketlerin esasen kullanılması ve amudi iniş gerçekleştirmesiyle ait teknolojilerin geliştirildiğini anımsattı.

Bu kapsamda Türk gençlerini bu alana yönlendirmek üzere tıpkısı yarışma başlattıklarını anlatan Varank, “Dikey İnişli Roket Yarışması’nı dünyada ilk defa Türkiye’de gerçekleştiriyoruz. 108 bando eksiksiz Türkiye’den bu yarışmaya başvurdu ve 1000’den fazla gencimiz bu yarışmalarda boğuşmak üzere ter döktü. Alana gelebilen 10 takımımız burada, onlar da peyderpey atışlarını yapıyor.” diyerek konuştu.

Varank, TEKNOFEST’in uzay, havacılık ve teknoloji farkındalığını artırmak üzere başlatılan tıpkı aranjman olduğunu vurgulayarak, Türkiye’dahi elan önceki bile yapılan uygulayım bilimi yarışmalarına yenilerini ilaveten etkinlikleri tek yapı altında topladıklarını kaydetti.

Bu yıl Türkiye’nin ayrımlı şehirlerinde farklı yarışmaların düzenlendiğine işaret fail Varank, “Yonga tasarımından roket yarışmalarına, insansız akarsu şeş araçları yarışmalarından kutup araştırmalarına kadar farklı kategorilerde, elan ortaokul çağından itibaren çocuklarımızı yetiştirmeye çalışıyoruz, farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Yakaladığımız havadan memnunuz”

Varank, TEKNOFEST’te yakalanan havadan kıvançlı olduklarını belirterek, 2018’üstelik 5 bin takımın 150 bin yarışmacının olduğu etkinliği, artık 40 değişik kategoride 150 bin bando ve 600 bin yarışmacının yarıştığı aynı organizasyona dönüştürmeyi başardıklarını bildirdi.

Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfının TEKNOFEST’teki katkılarına değinen Varank, şöyle devam etti:

“Bu fikir ilk kez bire bir STK’den artık. Tığ bile kamu tarafı yerine bindi olmaya çalışıyoruz. Sayısal Tahavvül Ofisimiz, siber asayiş anlamında yarışmalar düzenliyor. Savunma uran şirketlerimiz ayrımlı kategorilerde yarışmalar düzenliyor. TÜBİTAK, bildirme iri katkıyı veren kurumlardan biri. Filhakika Bakanlığımız T3 Vakfı ile bu arada bu işin yürütücüsü. İşte bu vizyonu ortaya koymaya, gençlerin önüne ayrımlı alternatifler koymaya çalışıyoruz.”

Varank, Türkiye’da TEKNOFEST kuşağının düz yazı edilmeye başlandığının altını çizerek, şöyle konuştu:

“TEKNOFEST ateşiyle Türkiye’birlikte artık füru gök, havacılık sektörlerinde işlemek istiyor, âlim girmek istiyor, araştırma geliştirme alanında henüz aşkın gayret göstermeye çalışıyor. Tığ üstelik onların önünü açarak esasen Türkiye’nin geleceği açısından iri tıpkısı işe imza atmış oluyoruz. TEKNOFEST kuşağı gümbür gümbür geliyor. TEKNOFEST kuşağı bu ülkenin geleceğini yazacak poyra olacak. Türkiye’nin muvaffakiyet hikayelerini onlar yazacak. Tığ gençlerimize güveniyoruz, onların başarılarıyla kurum duyuyoruz ve onları desteklemeye bitmeme edeceğiz.”

“Bütün vatandaşlarımızı çağırma ediyorum”

Bu yarışmalarda arak döken gençlerin 30 Ağustos-4 Eylül’de gerçekleştirilecek TEKNOFEST Karadeniz’in finalinde dahi olacağını dile getiren Varank, Türkiye’nin dört bir yanından teknoloji firmalarının kabiliyetlerini sergileyeceği, türlü albeni gösterileri ve etkinliklerin yapılacağı TEKNOFEST’e bütün vatandaşları nida ettiğini söyledi.

Varank, Dikey İnişli Roket Yarışması’na katılan yarışmacıların roketleri beyninde sunturlu tasarımlar olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Çok sunturlu tasarımlar var. Bu işi çokça profesyonel bire bir şekilde nail dinç arkadaşlarımız var, biraz daha mektep çocuğu görüntülü roketlerimiz var ama burada önemli olan, Türkiye’nin dört bir yanından gençler takımlarını kuruyorlar, bando mücadelesi nedir, gayret gösteriyorlar, SAGE kabil kebir ayrımsız enstitümüz üstelik bu taze kardeşlerimize hem teknik bindi hem mentorluk desteği veriyor. Bunun yanı sıra her bir takıma 65 bin liraya kadar maddi destek veriyor. Bu gençler bu alanlara yönelsinler çalışsınlar diye. Onun için beherglas gailesiz kardeşimizi liyakatli bulduk, her bir tendürüst kardeşimizi dahi gönlümüzde birinci zar ettik amma bu tıpkı yarış bittabi ki roketlerini yarıştıracaklar, bakalım hangi topluluk birinci olacak.”

TEKNOFEST üzere apayrı ülkelerden talepler geldiğini ve delege atılmak isteyenlerin bulunduğunu anlatan Varank, “Bu talepleri değerlendiriyoruz, seneye hangi ülkede yaparız, arkadaşlarımız çalışma yapıyorlar. Hele Ölçülü Asya’dan Türk dünyasından iri istek var. Türk dünyasını birleştirici siyasi adımlar şu anda atıyoruz. Ihtimal ortak ayrımsız etkinliği bütün beraber düzenleyebiliriz.” dedi.

“Daha geçmiş roket yarışmalarına ek ekipler”

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Çipo, TEKNOFEST yarışmalarının bütün heyecanıyla sürdüğünü belirterek, “Zaman dikey iniş yarışmalarındaki ekipleri gördük. Bu ekiplerin süratle bütünü roket yarışmasına ek ekipler. Ayrı Ayrı teknolojileri deniyorlar, hepsine başarılar diyoruz.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Sayısal Inkılap Ofisi Başkanı Çalıştırıcı, Bakan Varank ile HackKaradeniz yarışmasında aynı günlüğüne “siyah şapkalı hacker” olduklarını anımsattı.

Çalıştırıcı, TEKNOFEST kapsamındaki yarışmaların Zonguldak, Giresun, Kalaba, Afyonkarahisar ve Kütahya üzere illerde düzenlenmesinin büyük olduğunu söyledi.

TÜBİTAK Başkanı Mandal da TEKNOFEST coşkusunun gelişigüzel sene değişik kategorilerdeki yarışmalarla yenilendiğini, bu yıl TÜBİTAK’ın, düzenlenen 40 değişik kategorideki yarışmanın 15’ini koordine ettiğini dile getirdi.

Bu yarışmalardan dördünün ilk defa düzenlendiğini anlatan Evlek, “Bu sürece hareketli aynı şekilde ulama vermeye çalışıyoruz. Geleceğimizi TEKNOFEST’teki gençlerimizde görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından, yarışma kapsamında tasarlanan roketlerin atışları yapıldı.

Dünyada ilk defa yapılıyor

TEKNOFEST teknoloji yarışmaları kapsamında TÜBİTAK SAGE yürütücülüğünde ilk defa planlı Amudi İnişli Roket Yarışması, dünyada düzenlenen önce roket itkili iniş yarışması olma özelliğine erbap.

Yarışma ile Türkiye’nin ati 10 yıldaki teknolojik feyiz posta haritasında vadi düzlük roket itkili iniş sistemleri karşı lisans ve erdemli lisans seviyesinde terbiye gören öğrencilerin bilgi edinmesini nail olmak ve gençlere değişik disiplinlerde bilgi ve tecrübeye sahip üyelerle bando halinde tasarım yapma yeteneğini vermek amaçlanıyor.

Birincilik ödülünün 40 bin teklik, ikincilik ödülünün 30 bin liralık ve üçüncülük ödülünün 25 bin lira olduğu yarışmada, takımların tasarladıkları roketin havada askıda destekleme sistemi (vinç) ile adaptasyonunun sağlanması ve roketin erkin bırakılmasıyla sevimsiz doğal gaz tepi sistemi kullanarak kontrollü bir şekilde yere inmesi hedefleniyor.

Yarışmaya başvuran 108 takımdan değişik anlatım aşamalarını geçen ve atışa türe kazanan 10 bando, TÜBİTAK SAGE yerleşkesinde mücadele ediyor.



Share: