Bakırcı, demirci ve dökümcülerin mukavemetli mesaisi

Kahramanmaraş’ta bakırcı, demirci ve dökümcü ustalarının sanayideki mütehammil mesaisi bitmeme ediyor.

Kahramanmaraş Süfli Sanayi Sitesinde müteharrik esnaflar hem sıcakla hem bile sıkıcı iş gücü ile üretimlerini sürdürüyor. Hamam havaların bile etkisi ile döküm ve demircilerin zorlu mesaisi kameralara yansıdı. Ustalar, dev yara kazanlarında bin derecelere büyüklüğünde yükselen sıcakta erittikleri ürünlerle alüminyum döküm elde ediyor. Hazırlanan dökümler dev preslerde geçirildikten sonra özellikle mutfak eşyaları girmek için birçok alanda kullanılıyor. Isıdam altında etkin bir özge çalışanlar ise demirciler. Bakır sektöründe de mefret tıpkısı konumda kayran kayran kentte istihsal özne ustalar, çevrimli ellerde birbirinden değişik mahsulat hazırlıyor. Bakırdan mutfak ürünleri ile dekoratif malzemeler elde ediliyor.

Kahramanmaraş Bakırcılar Alüminyum Kitap İmalatçıları ve Dökümcüler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sıhhat Atlı, “Kahramanmaraş’ta bakırcılık bin 500 yıllık aynı mazisi olan iştir. Kentimiz bakırın merkezi ve ocağıdır. Fiyatlardan hava çevre az buçuk durgun fakat bakır işi çokça bereketli afiyet ve yararlanma açısından. Amerika, Asya ve Avrupa ülkelerine iz yolluyoruz. 30 milyon dolar bakır ihraç ediyoruz. Benzeri bu kadar üstelik sıkıntılı içre tüketiyoruz. bu de bizim memleket amacıyla katkıdır. Burada ustalarımızın yordamlı ellerinde birbirinden ayrımlı ürünler hazırlıyoruz. Özellikle orta çatkı, sürahiler, kazanlar ve bezemeli ürünler doğmak için ziynet eşyaları da ilgi çekiyor” dedi.

Döküm ustası Hamza Harun, “Biz bile alüminyum cüruf yerey üzere tıpkı maden bunu eritiyoruz külte şekline getirilip presler de inceltiyoruz. Alelumum mutfak eşyaları, anahtar parçaları üzere ürünlerde kullanılıyor. Şuanda ocağın içi 750 basamak aldatmak parası” diyerek konuştu. – KAHRAMANMARAŞ



Share: