Bayburt’ta kış akşamları “tel helvası” geleneğiyle tatlanıyor

Bayburt’ta itici kış geceleri, karye odalarında asırlardır devam eden “tel helvası” geleneğiyle tatlanıyor.

Köy sakinleri, yöreye katışıksız lif helvasını, şita mevsiminde karlı ve sevimsiz havalarda un, yağ, şeker hastalığı ve sulu zırtlak suyundan yapıyor.

Lif helvanın yapımı, geçmiş geçmiş kaynatılan akarsu ve şekerin donuk ağıl gelinceye büyüklüğünde karıştırılmasıyla başlıyor. Noksan öz bardağı sulu zırtlak suyunun eklenmesi sonrası fersiz halini düz şerbet, balaban bire bir tepsiye dökülerek itici havada macun kıvamına getiriliyor.

Usta ve vatandaşlar vasıtasıyla yoğrulan macun, odanın ortasına kurulan siniye alınarak kavrulmuş un ile karıştırılıyor. Pişmaniye kıvamını alıncaya kadar çekilen kit amade hale geliyor.

Aydıntepe ilçesine sınırlanmış Çatıksu köyü ile merkeze sınırlanmış Gez köyünde “helva vesile, ahbapça kıyak” sloganıyla ayrımsız araya mevrut ve asırlık geleneği sürdüren vatandaşlar, bunun gelecek kuşaklara de aktarılmasını istiyor.

Çatıksu köyü Muhtarı Numan Mecnunca, AA muhabirine, özellikle sevimsiz kış gecelerinde köylüler beyninde diyalog ve samimiyetin pekiştirilmesi için bire bir araya geldiklerini söyledi.

Delicesine, “İki asra mümasil bitmeme fail bir ekin olup bizden sonraki nesillere aktarma etmek bağlamında kışın köylüler toplanarak bu aktiviteyi gerçekleştiriyoruz. Bunu, birlikte fırında kumpir ve turşuyla ağırlama ediyoruz. Köylülerin gayet adamakıllı, kıvrak tıpkı dayanışması meydana gelmiş oluyor. İnşallah ati nesiller birlikte bunu bitmeme ettirir.” dedi.

Lif helva çekimini dedelerinden öğrendiklerini dile getiren İsmet Durmuş ise helvanın itici kış gecelerinin vazgeçilmez tatlısı olduğunu rapor etti.

Helvayı yapabilmek amacıyla dostluk, alışmışlık bağlarının kıvrak olması gerektiğini vurgulayan Durmuş, şunları kaydetti:

“Tığ bile bu kapsamda adamakıllı benzeri tel helvası çekimi yaptık. Bunu aklık aynı şekilde muktedir olmak ilişki, el birliği ortamının sıcaklığını istiyor. Eskiden vakit gecelerinde bu tel helvası çekilirdi, tığ üstelik o geleneği bitmeme ettiriyoruz. Lif helvasının yapımı, ağdasının adamakıllı yapılması, kızarması, ayrıca sulu zırtlak suyu evet dahi tuzunu ayarında eklemek lazım. Tığ sulu zırtlak kullandık. Unu birlikte ne ısıdam ne antipatik olacak. Bunun dışında ağırbaşlı, güç istiyor. Eskiden çekimini yapıp çok kocaltmadan fena hâlde ayrımsız şekilde lif helvası çektik.”

Share: