Bingöl’deki Sebeterias Kalesi’nin tarihi dokusu ortaya çıkarılacak

Bingöl’ün Güre ilçesinde Urartu Dönemi’ne ilişik olduğu değerlendirilen Sebeterias??????? Kalesi’nde tarihi dokunun ortaya çıkarılması amacıyla araştırma kazısı başlatıldı.

Firez ve Turizm Bakanlığı tarafından 1. merhale arkeolojik sit alanı kendisine tescillenen tarihi kalenin kalıntıları Tasavvur Nehri kenarında bulunuyor.

Ortaçağ döneminde üstelik kullanıldığı değerlendirilen kalede Elazığ Müze Müdürlüğü başkanlığında, Il, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bingöl Üniversitesi ile Bingöl ve Tüvana belediyelerinin desteğiyle etüt kazısına başlandı.

15 ila 20 bölüm devam etmesi memul tetebbu kazısı ile tarihi eserlerin dolaşma yüzüne çıkarılarak, kale ile ilgili bilgilere ulaşılması hedefleniyor.

İl Ekin ve Turizm Müdürü Selahattin Yazar, gazetecilere, Bingöl’birlikte daha müze kurulmadığından çevre bu yöndeki hizmetlerin Elazığ Müzesi’nde yürütüldüğünü söyledi.

Edip, “Kazı başlatmak için ön say, bir belirleme çalışması yapıyoruz. Zaman evvel kazmayı vurduk. Vilayet, İl Firez ve Turizm Müdürlüğü, Bingöl Üniversitesi, Elazığ Müzesi, Bingöl Belediyesi ve Dinç Belediyesinin bindi ve katkılarıyla bu çalışmayı başlattık. Burada tıpkı kazı başlatmak için gerekli tespitler yapıldıktan sonra esas himmet başlayacak.” diye konuştu.



Share: