Başakşehir’de riskli bina oranında yüzde 35’lik tenakus meydana geldi

Başakşehir Belediyesi, kentsel restorasyon çalışmaları çerçevesinde tamamlanan ve devam eden dönüşüm çalışmalarıyla ilçe genelindeki riskli yapı oranı yüzde 50’den yüzde 15’e düşürüldü. Belediye Reisi Yasin Kartoğlu, “5 yıl içerisinde bu rakamın yüzdelik 8’e düşüreceğiz” dedi.

Başakşehir Şehremini Kartoğlu 17 Ağustos Marmara depreminin 23’üncü yıl dönümünde kentsel dönüşüm çalışmalarına değindi. Başakşehir Dirim ve Ekin Parkı içerisinde mevcut Yer Sarsıntısı Simülasyon Merkezin’de açıklamalarda bulunan Başbuğ Kartoğlu, 2009 yılında yüzde 50 olan riskli bina stoğunun, tahavvül çalışmaları ve hane projeleriyle birlikte yüzde 15’e düşürdüklerini yıl sonuna büyüklüğünde bu oranın yüzde 14’e, 5 yıl içerisinde ise yüzdelik 8’e büyüklüğünde düşürmeyi hedeflediklerini söyledi. Başkan Kartoğlu, depreme alın bilcümle hazırlıklarını yaptıklarını de belirtti. Henüz sonradan Başbuğ Kartoğlu, Zelzele Simülasyon evine girdi. Yer Sarsıntısı simultane evde mevcut vatandaşların neler yapması gerektiğini gösterdi.

“Başakşehir başardı”

Kentsel inkılap ve restorasyon çalışmalarının süreci titizlikle yürütüldüğünün altını çizen Başakşehir Şehremini Yasin Kartoğlu, “Zelzele, maalesef hayatımızın gerçeği. Depreme tedarikli başlamak, can kaybını sunma örgen indirecek tedbirleri almak bizim görevimiz. Ülkemiz, enerjik yer sarsıntısı faylarının merkezinde yer alıyor. 17 Ağustos 1999 Marmara, 2003 Bingöl, 2011 Van, 2020 Elazığ ve İzmir depremlerinde nazik teessürat yaşadık, binlerce vatandaşımızı kaybettik. Peki, Başakşehir namına biz neler yaptık, başardık mı? Evet, ‘Başakşehir başardı.’ Aldığımız önlemlerle ciddi tıpkı kere tekmil ettik” ifadelerini kullandı.

“Murat yüzde 8”

Başakşehir’in herhangi bir mahallesinde kentsel yenilemeye nazik ehemmiyet verdiklerini belirten Başkan Kartoğlu, “2009 yılında yüzde 50 olan riskli çatı stokumuzu, dönüşüm çalışmaları ve konut projelerimizle alay malay yüzde 15’e düşürdük. Yıl sonuna kadar bu oranı yüzdelik 14’e, 5 yıl içerisinde ise yüzde 8’e büyüklüğünde düşürmeyi hedefliyoruz. Bu orana yankılanmak amacıyla Güvercintepe, Şahintepe ve Saf Gökalp mahallelerimizde kentsel restorasyon çalışmalarımız boyuna sürüyor. Cezire bazlı yaptığımız yenilemeler ile komşularımız amacıyla çağcıl ve konforlu dirim alanları oluşturuyoruz. Köprülerde ve hastanelerde kullanılan deprem izolatörünü konutlara taşıdık. Türkiye’de bire bir mebde imza attık” dedi.

“Her yanımız park yeri, her yanımız evgin toplantı alanı”

Başakşehir’in dayanaklık etmek sağlamlığı gibi yeşil kayran noktasında da şanslı olduğunu rapor fail Başbuğ Kartoğlu, “Başakşehir’de 4,5 milyon metrekare park yeri alanımız bulunuyor. Temas yanımız park yeri, her yanımız acil kavuşum alanı. Tığ depreme cebin tamlık hazırlıklarımızı yapıyoruz. Başakşehir başardı. Başakşehir, gelişigüzel başardı” şeklinde konuştu. – İSTANBUL



Share: