Bu meyveyi bayılmak amacıyla serasına azrail sistemi ve soba kurdu

Bilecik’in Osmaneli ilçesinde Baht ailesi, abuhava olarak sıcağı dost tropikal semere üretiminde önceki hasadı yaptı. İklim namına sıcak dost tropikal meyveler donmasın diye niteleyerek alıcı sistemi taktırdı, karşısına merhale koyarak çekicilik sıcaklığın nakıs 1 düştüğünde serasında soba yakıyor.

Kaktüsgiller familyasına ilişkin tıpkısı semere olan ve ‘pitaya’ ismiyle dahi bilinir ejder meyvesini eken Şans ailesi gözü kabil baktığı fidelerinden istediği sonucu aldı. Bölgede ilk defa üretilen ejder meyvelerinin hasadı yapıldı. Ana vatanı Meksika, Itidalli ve Güner Amerika olan ejderha meyvesini 2019 yılında eşinin merakı ile başladığı 2021 yılında a evvel dikimini gerçekleştirdiğini anlatan Ahmet Baht, “Düşkünlük ile başladığımız bu üretime meyveyi şuanda üretmiş olmanın mutluluğu içerisindeyim. Bu meyveyi çokça araştırdık, Türkiye’üstelik genişlik çokça üretilen Mersin’in Anamur ilçesine anbean durumunda inceledik. 2021 yılının Nisan 15’inde dikimimizi gerçekleştirerek, tıpkısı sene sonucunda Allah’ın izni ile önce meyvemizi almak felek oldu” dedi.

“Faydaları saymakla bitmiyor”

Ahmet Baht, meyvenin faydaların saymakla bitmediğini, bu konuda bilimsel tetkikat yapıldığını anlatarak, “Yükselti akıllıca, rekoltesi efdal aynı yemiş. Faydaları haddinden fazla aşkın. Kolon kanserine etkisi var, göz sağlığına yararlı bir meyve. İstanbul Üniversitesi bunun alçak aynı araştırmasını yaptı, sonuçlarını halkla bile paylaştı, medyayla birlikte paylaştı. Memleketimizde oluyor. Bunu herkesin yapmasını tavsiye ederim” dedi.

“Kilosu 80 ile 100 lira arası satılıyor”

Ejder meyvesi üreticisi Ahmet Felek, açıklamasının devamında, “Burası 173 metrekare benzeri düzlük. Parafin, al ve mor çeşitleri yerine toplamda 350 adet fidanımız bulunan. Şuanda kilosu 80-100 TL beyninde gidiyor kilosu. Bunun geçmiş yılında bu büyüklüğünde adede hangi büyüklüğünde vereceğini tamam bilmiyorum. Şuan taşıt altına alıyorum. Bağımlı bu her sene çarpı iki. 150 kiloysa seneye 300 kilogram. Rekoltesi fazla bir yemiş yani” dedi.

“Hedefim Osmaneli’nde muz desteklemek, denemelerimiz serencam yüklemek için”

Felek, hedefinin Osmaneli’nde muz katmak olduğunu anlatarak, “Baht olursa sırada muz var. Muzumuz bile olursa Osmaneli’nde bozukluk tropikal yemiş seracılıkları olmasın. Muz, pasiflora, guavar bunların hepsini şuanda yetiştirmiş oluyorum şuanda ego. Seramızın süresince bütünü bulunan. Muzumuz şuanda büyüdü ve batın çıkarmaya başladı. Felek olursa 15-20 devir içerisinde onu birlikte bekliyoruz” dedi.

“Hava sıcaklığı eksi 1’e kanı koşarak seraya geliyorum ve sobayı yakıyorum”

Bu meyveyi yetiştirene kadar bir nice engel yaşadığı anlatan Ahmet Felek, “Bu üründe sunu büyük sıkıntımız bağımlı bölgedeki şita şartları. Kış ayında sobamızı yakarak buradaki gelgel sıcaklığının eksi 1’e düşmemesini sağlamaya çalışıyoruz. Azrail sistemlerim var iki tarafta. Kameraların karşılarında derecelerimiz var. Gece telefondan strateji ederek, gece 3’de 4’üstelik daha çok ne ahit nakıs 1’e düşerse gelip birey kurtarıcımızı kolaylıkla ateşliyoruz. Lazım ortamı sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

“8 kamer gözümüz kadar bakıyoruz”

Yıldız son adına, “Bunun hasadı Temmuz ayında başlıyor, Ara ayına kadar. 4 çevrim bitmeme ediyor. 8 kamer gözümüz üzere bakıyoruz. 4 ay işaret alıyoruz. Zaten sunma iri insana mutluluk veren 8 ayın böylelikle 4 aylık mutluluk, insanın her şeyini bitiriyor tabii ki” ifadelerine yer verdi. – BİLECİK



Share: