Eceabat’ta “Domates Şenliği” düzenlendi

Çanakkale’nin Eceabat ilçesinin Yalova köyünde “Domates Şenliği” düzenlendi.

Şenlik, Çanakkale Cephesi’ne 9 Ağustos 1914’te Çanakkale Boğazı Müstahkem Mutluluk Komutanı namına atanan ve 9 Ev 1916 tarihine kadar bölgede değişik görevler üstlenen Cevat Paşa’nın, Eceabat ilçesine ilişkin Yalova köyünde 1915 yılında savaş devam ederken, karye çocuklarının isteği konusunda yaptırdığı ve çarkıt adı Yadigar-ı Galebe İlkokulu olan Cevatpaşa Yengi Okulu adını düz tarihi meslek bahçesinde gerçekleştirildi.

Kasaba kaymakamlık ve köylerden haddinden fazla sayıda kişinin katıldığı bayram Yalova Köyü Yetişek, Hars ve Yer Derneği ile karye muhtarlığının eş sahipliğinde yapıldı.

En gür domates yarışmasının yapıldığı şenlikte katılımcılara geleneksel tatlar ile yerli ürünler izzetüikram edildi.

Eceabat Kaymakamı Mustafa Çiftçiler, burada yaptığı konuşmada, dünyada tarımın ve üretimin ne kadar önemli olduğun elan önceki yapılan akademik çalışmalar ile anlatıldığını söyledi.

Bu durumun hep aracılığıyla görüldüğünü ve yaşandığını dile getiren Çiftçiler, “Eceabat’ta Gelibolu Yarımadası tarım üretiminde koskocaman tıpkı yere topluluk. Domates, zeytin hasım, günâşık kadar muhteşem ürünlerimiz bulunan. Bu mahsulat kendiliğinde oluşmuyor. Çiftçilerimizin kadınlarımızın bunaltıcı ayrımsız emeği var. Bu güzelce kaliteli ürünleri bizlere ulaştırdıkları için kendilerine teşekkür ediyorum.” dedi.

Yapılan domates yarışmasında birinciliği İsmail Efe, ikinciliği Yiğit Gören, üçüncülüğü ise Şenel Çimen kazandı.

Yarışmacılara günün anısına hediyeler arz edildi.



Share: